12 trucuri pentru un somn linistit fara aer conditionat

Cu totii am devenit dependenti de aerul conditionat. La birou, in restaurante, acasa sau in spatiile publice, nu ne mai putem imagina viata fara aer conditionat. Dar de la senzatia placuta de racoare pana la frisoane, raceli, migrene sau reumatism nu mai este decat un pas.

12 trucuri pentru un somn linistit fara aer conditionat

Daca ti-ai propus sa renunti la aerul conditionat, cel putin pe durata noptii, iata ce poti face pentru a dormi ca un bebelus.

Cumpara intotdeauna numai asternuturi din bumbac 100%

Verifica cu atentie eticheta cearceafurilor. Daca in compozitia lor se mai regaseste si altceva in afara de bumbac(polyester, elastina etc.), atunci este cazul sa le schimbi de urgenta, nu sunt nici pe departe atat de racoroase ca cele 100% din bumbac.

Repozitioneaza ventilatorul

Stiu, e greu sa rezisti tentatiei de a sta direct in raza ventilatorului. Incearca totusi sa il directionezi spre o fereastra deschisa spre exemplu. In felul acesta vei elimina aerul incins din camera lasand loc aerului proaspat de afara sa intre.

Ventilator si gheata-echipa de soc!

Un truc mai vechi: pune un bol cu gheata in fata ventilatorului. In felul acesta, pe masura ce gheata se topeste, ventilatorul va reimprospata aerul din incapere. Asta functioneaza cel mai bine in zone in care umiditatea este scazuta.

Tine ferestrele inchise si draperiile trase pe durata zilei

Asigura-te ca pe timpul zilei, cat esti la birou, nicio raza de soare nu intra in casa. Inchide ferestrele si trage obloanele sau draperiile. Asta va scadea temperatura din incapere cu pana la 45%. Poti deschide ferestrele abia dupa lasarea serii sau cand sesizezi o scadere notabila a temperaturii.

Nu dormi dezbracata, opteaza pentru o haina din bumbac racoros

Daca transpiri in timpul somnului, cea mai buna solutie nu este sa dormi dezbracata, asa cum probabil credeai. Daca dormi fara nimic pe tine, transpiratia va ramane pe piele si pe asternuturi pastrand un mediu umed. Opteaza pentru o camasa usoara sau un tricou larg din bumbac, asta iti va asigura un somn linistit si confortabil.

Opreste orice sursa de caldura

Inainte de a merge la culcare, opreste laptopul, scoate din priza incarcatoarele sau orice alta sursa de caldura din camera.

Renunta la cinele tarzii

Mancarurile grele, bogate in grasimi sunt foarte greu de digerat. O astfel de masa nu iti poate provoca decat disconfort si un somn agitat. Asa ca uita de cinele copioase la ore tarzii din noapte. Renunta la steak, cartofi sau paste. Alege in schimb pestele proaspat, carnea de pui pe grill si multe legume sau fructe.

Limiteaza consumul de alcool

Desigur, poti bea un pahar de vin cu prietenii. Nu este recomandat insa sa faci abuzuri, pentru a nu-ti sabota somnul. Daca totusi petrecerile se tin lant, pana la urma este sezonul vacantelor, cel putin incearca sa eviti bauturile grele cum ar fi lichiorurile, vinul rosu sau whiskey. Alege in schimb vinul alb, prosecco sau cocktailuri usoare insotite de felii de fructe sau castravete. Si consuma cate un pahar de apa dupa fiecare pahar de alcool.

Fa un dus inainte de culcare

Chiar daca esti mai degraba o persoana matinala si ai prefera sa lasi totul pentru dimineata, fa totusi un dus racoritor inainte de culcare. Asta va elibera pielea de transpiratia in exces si va cobori temperatura corpului.

Pastreaza o temperatura scazuta a corpului

Pentru a evita supraincalzirea din timpul noptii, plaseaza langa pat o sticla cu apa rece sau o punga cu gheata. Daca te trezesti peste noapte din cauza caldurii, o poti folosi pentru a scadea temperatura corpului.

Presara pudra pe asternuturi

Stiai ca pudra de bebelusi imprastiata pe cearceafuri iti poate asigura un somn racoros? Va absorbi transpiratia in exces pe toata durata noptii.

Dormi singura daca este posibil, sau cel putin intr-un pat suficient de mare

O veste proasta pentru cei carora le place sa se cuibareasca: nu e momentul! Ideal ar fi chiar sa dormi singura. Daca nu este posibil, atunci asigura-te ca patul este suficient de mare pentru doua persoane si incearca sa dormi in pozitia vulturului, cu mainile si picioarele intinse cat mai departe de corp. In felul acesta, corpul va retine mai putina caldura si nu va mai transpira in exces.

Text: Ana Toma
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet