Sunt însă câteva mici schimbări pe care le poți face chiar acum și care te vor face să te simți mai frumoasă și mai sănătoasă după doar o săptămână. Iată ce poți face!
Fă-ți manichiura
Dacă nu știi ce să faci cu mâinile când stai în fața televizorului, în loc să ronțăi două ore chipsuri ai putea să îți faci manichiura. Nu numai că îți va ține mâinile ocupate, dar vei uita complet de snacksuri.
Respiră
Când suntem foarte stresați uităm să mai respirăm. Respirația sacadată crește reacțiile negative ale organismului la stres. Una dintre aceste reacții este apetitul exagerat pentru mâncare și senzația de foame. Așa că, data viitoare când simți nevoia să te năpustești asupra unui platou cu burgeri și cartofi prăjiți, închide ochii și respiră profund.
Mestecă
Problema cu mâncarea procesată este că se mănâncă prea ușor fără a mai fi prea mult mestecată. Iar asta înseamnă că pierdem cea mai mare parte a nutrienților. Așa că încearcă să consumi cât mai multe alimente neprocesate sau, cel puțin, mestecă de două ori mai mult decât în mod normal.
Stai în picioare
Nu toți avem timp să mergem la sală dar putem cel puțin să ne ridicăm de pe scaun în fiecare oră. Poate părea ceva lipsit de importanță, dar vei vedea diferența în timp.
Dormi
În timpul somnului, întreg organismul se regenerează – țesuturi, musculatură, ten. Creierul își reorganizează amintirile și le consolidează astfel încât, când ne trezim, informația să fie clară. Lipsa somnului influențează felul în care arătăm și ne simțim, starea de spirit, abilitatea de a învăța și ne poate afecta chiar și judecata. Și da, un somn nesatisfăcător lasă urme adânci pe fața noastră. Asta pentru că lipsa somnului de calitate suprimă producția de colagen, proteină care protejează tenul împotriva razelor UV și care regenerează tenul, întârziind apariția ridurilor. Lipsa somnului scade totodată producerea de estrogen și progesteron, care sunt răspunzătoare la rândul lor de producerea de elastină, vitală pentru elasticitatea pielii. Și lista efectelor negative ar putea continua la nesfârșit.
Celebrează
Pierderea în greutate este un maraton, nu un sprint. Și ar trebui să ne bucurăm de fiecare mic succes pe parcursul acestui lung proces. Cu fiecare schimbare pe care o faci, acordă-ți un mic premiu și savurează momentul. Nu te gândi imediat la dulciuri, poate fi un masaj, o rochie nouă, o ieșire cu prietenii.
Ține un bol cu fructe la vedere atât acasă, cât și la birou
Se pare că cei care au tot timpul fructe în jurul lor consumă mult mai multe decât cei care nu au. Inclusiv în momentele de nervozitate, când simțim nevoia să ronțăim ceva, neavând nimic altceva în jur, ne vom năpusti asupra platoului de fructe.
Contorizează fructele și legumele pe care le mănânci în fiecare zi
Este mult mai probabil să ai o dietă sănătoasă dacă îți contorizezi cantitatea de fructe și legume pe care o consumi în fiecare zi. Din cele 2000 de calorii de care ai nevoie într-o zi, ar trebui să consumi 2 cești cu fructe și 2-3 cești cu legume. Poți adăuga o extra porție de morcovi, spanac sau ardei la paste. Sau poți încerca să gratinezi legumele pentru a obține noi arome.
Nu sări peste desert
Încheie fiecare masă cu un desert ușor, revigorant, din fructe. Dacă asta nu este suficient pentru tine, încearcă să combini ciocolata neagră cu un topping de căpșuni – este un desert plin de antioxidanți, vitamine, minerale și alți phytonutrienti.
Nu uita de gustări
Umple-ți biroul, frigiderul, mașina și poșeta cu alune, migdale, fructe (proaspete sau deshidratate) și iaurt. Toate acestea conțin vitamine, minerale și antioxidanți.
Trăiește în prezent
Mult prea des ne grăbim, ne agităm neștiind cum să facem mai multe lucruri, mai repede, mai bine. Psihologii ne sfătuiesc însă să trăim în prezent, să nu ne mai facem atâtea griji pentru trecut sau viitor, pentru că numai în acest fel putem aprecia cu adevărat ceea ce avem în prezent.
Bea mai multă apă
Apa este vitală pentru sănătate. Bea câte un pahar de apă înaintea fiecărei mese, înaintea antrenamentelor la sală, înainte de a merge la culcare. Dacă te vei simți balonată este un semn că nu bei suficientă apă. Balonarea apare pentru că organismul tău nu are suficientă apă și, atunci când primește apa, o reține pentru mai târziu.
Citește și:
Deficiențele de vitamine care se pot observa chiar pe fața ta
Foto: Arhiva ELLE