Mai multe studii au demonstrat ca efectele platformelor de socializare pot fi daunatoare pentru sanatatea noastra. Daca sunt folosite in scopurile potrivite, aplicatiile ne fac viata mai usoara, insa exista cateva situatii in care acestea sunt cu adevarat un pericol pentru noi.
Citeste in continuare care sunt obiceiurile din social media care iti afecteaza sanatatea:
1. Uiti de persoana de langa tine
Daca iesi la cina cu prietenii sau partenerul tau este sanatos si politicos sa renunti la telefonul mobil. Nu ar trebui sa tastezi, trimiti mesaje, postezi imagini atunci cand esti alaturi de cineva, in special daca este vorba de partenerul tau. Lipsa atentiei este una din principalele surse de conflict in relatiile moderne.
2. Il urmaresti pe fostul iubit
Este foarte tentant sa verifici ce mai face fostul tau iubit cu ajutorul social media, dar cand te-ai simtit mai bine dupa ce ai descoperit ceva nou pe profilul lui? Monitorizarea activitatii online a fostului partener este una dintre cele mai daunatoare si obisnuite greseli pe care le poti face dupa despartire. Daca relatia s-a terminat cu adevarat si simti ca trebuie sa te vindeci si sa treci peste aceste momente, sa verifici ce mai posteaza te poate afecta si iti ingreuneaza situatia.
Citeste si:
6 obiceiuri zilnice care sunt la fel de daunatoare ca fumatul
3. Utilizezi social media in timpul mesei
Daca nu poti sta linistita la masa fara sa iti verifici conturile si observi ca si cei de la masa ta sunt la fel ca tine, inseamna ca ati creat o viata pentru toate aplicatiile. Momentele in care mananci alaturi de cei dragi ar trebui sa fie pline de discutii si nu de telefoane. Socializarea are foarte multe beneficii, printre care imbunatatirea performantei academice, consumarea unor alimente mai sanatoase, diminuarea problemelor cu alcoolul.
4. Iti verifici notificarile in timp ce conduci
Potrivit unui studiu, 28% din accidentele din trafic se produc din cauza distragerii atentiei prin utilizarea telefonului mobil. Pozele de pe Instagram pot astepta. Nu trimite mesaje si nu verifica ce ti-a scris vreun prieten in timp ce conduci, atat pentru siguranta ta, cat si pentru a celor din jur.
5. Te compari cu alte persoane
Exista mai multe studii care au demonstrat ca exista o legatura intre social media si depresie. Oamenii au tendinta de a se compara cu ceea ce vad pe platformele de socializare, iar asta duce la diminuarea stimei de sine. Uitandu-te la stilul de viata al altor persoane iti doresti un standard mai inalt, iar daca nu il atingi, vei simti ca nu esti suficient de buna.
6. Folosesti social media cand te simti singura
Este in regula sa nu vrei sa iesi sambata seara, insa daca renunti la viata sociala adevarata in favoarea Twitter-ului si a Facebook-ului, este posibil sa existe cateva consecinte negative. Daca esti deprimata si preferi sa stai in casa, social media nu te va ajuta foarte mult. Este mai indicat sa comunici cu prietenii reali sau cu parintii tai.
7. Deschizi aplicatiile, desi trebuie sa faci si altceva
Poate parea posibil sa termini ce ai de facut in timp ce iti verifici Instagram-ul, insa multitasking-ul poate avea efecte negative asupra creierului. Sa faci constant mai multe lucruri in acelasi timp poate provoca schimbari in creierul tau, ajungand sa fii mereu distrasa.
8. Iti verifici newsfeed-ul inainte sa te culci
Este un lucru obisnuit pentru majoritatea oamenilor sa isi verifice telefonul sau computerul inainte de a se culca. Acest obicei poate fi daunator sanatatii, deoarece lumina poate influenta eliberarea melatoninei, hormonul care regleaza ciclurile de somn.
9. Postezi poze in care apar si persoanele care ar prefera intimitatea
Exista nenumarate persoane care prefera un stil de viata mai privat si tocmai de aceea trebuie sa ceri acordul inainte de a publica o poza sau de a da un check-in. Daca o faci fara ca persoana respectiva sa fie de acord, risti sa pui in primejdie relatia dintre voi.
10. Uiti limitele impuse de locul de munca
Weekend-ul acela plin de petreceri pare a fi uitat, insa, de fapt, nu este, daca ai postat imagini nepotrivite pe care le pot vedea colegii si clientii tai. Dintr-odata nu mai esti persoana potrivita pentru acest job si totul din cauza unor poze de pe Facebook.
Citeste si:
7 moduri simple de te elibera de stres
11. Faci anumite lucruri doar pentru like-uri
Sa iti valorifici calitatile prin like-urile celor din jurul tau este cu siguranta un obicei nesanatos. Prea multe persoane au nevoie de confirmarea platformelor de socializare pentru a se simti bine in pielea lor. Lipsa feedback-ului dorit din partea unui grup de persoane are mai multa influenta asupra dispozitiei cuiva decat este normal.
Foto: Imaxtree