11 alternative sanatoase pentru zahar!

Cunoscut drept drogul primar al acestui secol, zaharul, este un produs ce atenteaza la sanatatea organismului nostru. Acesta a reusit sa se infiltreze in alimentele consumate, fara ca noi sa realizam cantitatea de zahar ingerata intr-o singura zi.

11 alternative sanatoase pentru zahar!

Printre efectele negative ale acestuia se numara deteriorarea danturii, acumularea de kilograme in plus si fluctuatiile bruste ale indicelui glicemic. Exista, insa, si alternative pentru zahar, unele dintre acestea fiind cu adevarat surprinzatoare, datorita accesibilitatii!
Afla mai multe despre stafide, miere, eritritol si alte 9 alimente ce pot inlocui cu succes zaharul in alimentatia ta!

1. Stafide

Stafidele sunt alimente bogate in antioxidanti si fibre si sunt inlocuitorul perfect pentru zahar, atunci cand ai de-a face cu produse de patiserie. Poti incerca sa le adaugi biscuitilor, checurilor sau prajiturilor, tot ce trebuie sa faci este sa le maruntesti cu ajutorul blender-ului!

2. Sirop de artar

Unul dintre produsele emblematice ale Canadei, siropul de artar are numeroase beneficii. Cu siguranta, nu ti-ai fi imaginat niciodata ca acest produs te poate ajuta in lupta impotriva osteoporezei, cancerului sau chiar a bolii Alzheimer, datorita continutului ridicat de polifenoli. Compusii pe baza de plante, bogati in antioxidanti au grija sa mentina tineretea intregului organism, in special pe cea a pielii noastre. Este suficient sa il adaugi cerealelor sau clatitelor de dimineata! Ai mare grija insa atunci cand alegi siropul, exista multi producatori care comercializeaza sirop artificial de artar!

3. Lamaia

Ar putea sa te surprinda aceasta sugestie, insa,  lamaile sunt o sursa enorma de glucoza, creierul primind in urma consumului acestora, o cantitate necesara bunei functionari. Lamaile sunt super alimente care te pot proteja de numeroase afectiuni si iti imbunatatesc fara dubii functionarea sistemului digestiv.

4. Mierea

Acest produs nemaipomenit de dulce aduce si nenumarate foloase organismului nostru, in special, daca decidem sa substituim zaharul cu mierea. Aceasta calmeaza accesele de tuse si alergiile sezoniere, trateaza ranile si ofera nutrienti din plin care asigura buna functionare a organismului.

5. Sos de mere

Fibre, Vitamina C si potasiu sunt componentele cele mai importante oferite de sosul de mere. Acesta este substituentul perfect pentru bomboanele atat de bogate in calorii care atenteaza la silueta. Pentru ca sa te bucuri de tot ce are de oferit sosul de mere, nu neglija coaja acestuia. Un alt truc este sa adaugi putina scortisoara! Acest sos poate fi adaugat si in loc de unt sau ulei, atunci cand prepare prajituri sau checuri.

6. Scortisoara

Acest condiment atat de popular si prezent in majoritatea bucatariilor reprezinta o sursa inepuizabila de beneficii pentru bunastarea organismului nostru. Proprietatile anti-inflamatorii, bagajul impresionant de antioxidanti si capacitatea de a lupta impotriva bolilor cardiace si neurodegenerative recomanda scortisoara drept un super aliment. Renunta la zaharul din cafea si adauga, in schimb, putina scortisoara. Vei observa imbunatatirea starii sistemului tau imunitar in scurt timp!

7. Merisoare

Decretate de catre unele surse drept cele mai sanatoase alimente, merisoarele sunt, pe cat de mici, pe atat de folositoare. Vitaminele C si E, fibrele si fitonutrientii din compozitie lupta impotriva cancerului, a racelii si a infectiilor de tract urinar. In plus, merisoarele ne pot calma pofta de dulce, fara caloriile de care tindem sa ne ascundem.

8. Sos de banane

Semeni sosului de mere, acesta poate fi utilizat in compozitia checurilor, a brioselor sau a prajiturilor. Sosul de banane va oferi un gust dulceag si tropical mancarurilor tale, inlocuind cu usurinta zaharul.

9. Nectar de agave

Planta care produce si una dintre cele mai puternice bauturi alcoolice, tequila, este folosita si la extragerea unui sirop, care este un substituient minunat pentru zahar. Supranumit si nectar de agave, acesta este un indulcitor cu indice glicemic scazut, iar inulina, saponina si fructanii din compozitie au grija de sistemul tau imunitar!

10. Eritritol

Una dintre noutatile in materie de indulcitor, eritritolul, a reusit sa castige numerosi adepti printre cei care incearca sa duca un mod de viata cat mai sanatos. Acesta este un alcool al zaharurilor gasite in mod natural in unele fructe si se gaseste in comert sub forma unei pudre de culoare alba, ce nu contine calorii. Eritrolul nu ridica nivelul insulinei si al glicemiei din sange, insa este recomandat sa nu fie folosit in exces!

11. Curmale

Daca esti in cautarea unei gustari sanatoase, dar care sa iti potoleasca pofta de dulce, curmalele sunt raspunsul potrivit! Aceste fructe atat de populare in Orient sunt recunoscute pentru impactul in lupta cu kilogramele in plus, garanteaza o digestie sanatoasa, lupta impotriva anumitor tipuri de cancer si a altor boli. In plus, curmalele au un index glicemic foarte scazut si pot fi baza ideala pentru batoane nutritive, preparate acasa.

Foto: Jar of Honey with Honey Dipper

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet