11 alimente care intensifică senzația de foame

Dacă pare că într-un fel sau altul îți e mereu foame, ar trebui să reconsideri produsele pe care le consumi și să fii mai atentă la respectarea celor 3 mese ale zilei.

11 alimente care intensifică senzația de foame

Probabil faci tot ce poți pentru a avea 3 mese principale și câteva gustări, tocmai de aceea ar putea să te intereseze care sunt alimentele care te fac să îți fie și mai foame după ce le mănânci.

Deci, de ce ai mereu poftă de ceva la ora 10 când abia ce ai luat micul dejun? Și de ce ți se face foame după ce ieși de la serviciu în ciuda faptului că tocmai ai luat o gustare? Explicația are legătură cu modul în care anumite produse afectează nivelul de zahăr din sânge. Nutriționiștii explică că multe mâncăruri se digeră ușor – ca de exemplu carbohidrații – și ridică nivelul de zahăr brusc, apoi acesta coboară la fel de brusc, ceea ce duce la senzația de foame și oboseală mult mai rapid decât dacă ai fi consumat și grăsimi, proteine sau fibre.

Multe produse nu au nicio substanță nutritivă (ca de exemplu gustările de orez menționate mai jos), ceea ce înseamnă că din punct de vedere nutrițional sunt nule. Așă că în ciuda faptului că le-ai mâncat, corpul tău nu consideră acelați lucru. Știu, poate deveni foarte frustrant, mai ales atunci când tot ce vrei este să îți continui ziua liniștită.

Iată cele 11 alimente care, după părerea experților, te vor face să îți fie foame din nou la scurt timp după ce le-ai mâncat.

1. Cerealele la micul dejun

Da, cerealele sunt o alegere populară pentru prima masă a zilei, dar asta nu înseamnă că sunt cea mai bună alegere. Cerealele sunt de obicei digerate și absorbite rapid, iar asta poate duce la ridicarea și apoi scăderea bruscă a nivelului de zahăr (exact așa cum am menționat mai devreme).

Pentru ca senzația de sațietate să dureze, alege proteine la micul dejun. Încearcă lucruri precum fulgi de ovăz cu unt de arahide, pâîne prăjită cu avocado sau brânză cottage cu fructe.  Dacă vreo neapărat să mănânci cereale, nu e nicio problemă! Doar adăugă mesei și ceva proteic pentru a te simți plină de energie toată dimineața.

2. Produsele de panificație

Pâinea te va face să te simți plină imediat după ce ai mâncat-o. Același lucru se întâmplă și cu croissantele, covrigii, chiflele, etc. Totuși, nu sunt cea mai bună alegere dacă vrei să ai energie câteva ore bune. Aceste produse influențează nivelul de zahăr. Ca rezultat, corpul tău va produce insulină pentru a face față. Iar asta te va face să îți fie foame, chiar dacă abia ai mâncat!

Deci, dacă aveai de gând să savurezi un croissant, asigură-te că adaugi și un ou alături!

3. Sucurile naturale de fructe

Ai pățit vreodată ca la scurt timp după ce aii băut un suc natural să te simți obosită și lipsită de energie? Iar, trebuie să mulțumești nivelului de zahăr din sânge.

Sucurile naturale sunt numai zaharurile din fructe fără beneficiile fibrei.  Diferența este că atunci când mănânci un măr întreg, fibrele pe care acesta le conține ajută la încetinirea absorbției de fructoză. Când scoți fibrele din calcul făcând suc de mere, practic bei zahăr lichid care va face ca organismul să aibă un nivel crescut al zahărului brusc, și apoi să scadă acest nivel la fel de brusc. Și da, asta te va face să îți fie foame iar!

4. Iaurturile slabe în grăsimi

În timp ce ne bucurăm cu toții de cât de sănătos și sățios este un iaurt, uităm că iaurturile fără grăsimi conțin alte ingrediente. De exemplu, conțin zahăr adăugat prin intermediul aromelor și fructelor pline de conservanți pe care le folosesc pentru a acoperi gustul lui original.

De aceea este cel mai bine să alegem iaurturi care nu au mesaje precum „degresat” sau „slab în grăsimi” pentru a evita surplusul acela de zahăr. Iaurtul nedegresat este cremos și ușor de mâncat. Adaugă o banană feliată sau un măr tăiat cubulețe pentru a avea o gustare care îți va menține energia până la următoarea masă.

5. Batoanele granola

Știai că gustul dulce al acestor batoane te poate păcăli ca apoi să îți fie și mai foame? Majoritatea dulciurilor îți dau senzația de foame pentru mai mult timp, asta dacă nu sunt combinate cu proteine, grăsimi sau fibre. Asta se întâmplă pentru că organismul tău consumă zaharurile rapid – ai un boost de energie după care care ai nevoie de mai mult (zahăr) pentru a continua. De aceea te poți simți energică la o oră după ce ai mâncat un baton, și apoi, după mai mult timp senzația de foame va reapărea.

Batoanele acestea pot funcționa ca și metodă de moment, dar asigură-te că ai o masă echilibrată nu la mult timp după. Asta desigur, dacă vrei să te simți în continuare plină de energie.

6. Orezul expandat

Rondelele de orez expandat sunt gustarea favorită a multora pentru că sunt ușoare și crocante. Dar să știi că nu te vor ajuta să înlocuiești o masă principală. Alege să mănânci rondele de orez cu brânză cottage sau unt de arahide pentru a avea o oarecare valoare nutrițională. Astfel, putem transforma orezul expandat într-o gustare mult mai sănătoasă!

7. Biscuiții

Nici biscuiții mâncați simpli nu sunt o idee prea strălucită din același motiv al zahărului din sânge. Asigură-te că adaugi proteine ca de exemplu brânză sau o bucățică de carne pentru a face gustarea mult benefică.

8. Chipsurile și covrigeii

Chipsurile și covrigeii sărați sunt ok de consumat ocazional – mai ales dacă ești foarte ocupată și nu găsești nimic altceva la magazin. Dar ține minte că au tendința de a te lăsa mai înfometată decât te-au găsit!

9. Sucurile (dietetice sau nu)

Atunci când ești ocupată cu activitățile zilnice, un suc pentru a-ți potoli setea te poate face să îți fie foame apoi. Sucurile îndulcite vor ridica nivelul de zahăr din organism ceea ce va rezulta în eliberarea de insulină.

Același lucru este valabil și pentru sucurile dietetice, dar motivele sunt puțin diferite. Există dovezi conform cărora gustul dulce, chiar dacă nu provine din zahăr, va declanșa eliberarea de insulină, rezultând în nivelul zaharului scăzut rapid (pentru că nu a fost consumat zahăr). Cea mai bună soluție atunci când îți e sete? Apa!

10. Orice conține MSG

MSG, sau glutamat de monosodiu (monosodium glutamate) este un mare semnal de avertizare și asta pentru că este cel mai răspândit potențator de arome care declanșează apetitul. MSG afectează un hormon care ajută la regularea corpului prin inhibarea senzației de foame. Este produs de celulele grase din organism și transmite creierului că avem destule grăsimi. În alte cuvinte, spune corpului că nu trebuie să mai mâncăm, oprind senzația de foame.

11. Fast food

Mâncarea fast food e ok cu într-o anumită măsură. Dacă vrei totuși să potolești foamea pentru o perioadă îndelungată, cea mai bună idee e să o eviți. Măncărurile foarte procesate sunt pline de conservanți și sare, iar nivelul ridicat de conservanți întrerupe abilitatea stomacului de a transmite semnale creierului. Hormonii responsabili cu sațietatea și neurotransmițătorii nu sunt produși și deci creierul pierde abilitatea de a recunoaște că tocmai am mâncat.

Citește și:
7 mituri legate de pierderea în greutate pe care nu trebuie NICIODATĂ să le crezi

Foto: Shutterstock

Vezi şi alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet