Cu siguranță micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar din acest motiv nu ar trebui să sari peste ea și să încerci să mănânci alimente bogate în proteine.
Acea vorbă care spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei este adevărată deoarece dacă sari peste această masă, acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătății tale, favorizând apariția migrenelor și crescând riscul bolilor de inimă.
Un mic dejun sănătos ar trebui să fie echilibrat, să conțină cereale integrale, grăsimi sănătoase, proteine, fructe sau legume, fiind o combinație care îți va da nutrienții necesari pentru a avea energie până când vei lua următoarea masă. Iar dacă îți dorești să slăbești, nu ar trebui să sari peste micul dejun, ci mai degrabă să incluzi în stilul tău de viață alimente bogate în proteine.
Așadar, iată 10 rețete ideale pentru un mic dejun sănătos:
O rețetă extrem de simplă de clătite este cea cu făină de năut, care este bogată în proteine. Acestea sunt vegane, fără gluten și este o rețetă extrem de rapidă pe care o poți face cu ușurință dimineața.
Probabil că una dintre cele mai la îndemână rețete de mic dejun este un smoothie. Iar dacă incluzi și legume sau fructe precum bananele, ananas sau chiar spirulina, atunci cu atât mai bine. Pe lângă acestea, poți adăuga și o pudră proteică pentru a fi sigură că ai parte de un mic dejun sățios.
Un alt mic dejun sănătos pe care ar trebui să îl încerci este format din fulgi de ovăz cu rubarbă și căpșuni. Este o alternativă sănătoasă dacă îți dorești să adaugi savoare fulgilor de ovăz, reducând astfel și senzația de foame.
Semințele sunt sănătoase deoarece ele conțin proteine, fibre și minerale, dar și grăsimi monosaturate. Pentru un mic dejun sățios, poți apela cu încredere la batoanele cu semințe, cum ar fi cele de cânepă. Acestea conțin Omega-3, acizi grași, dar și alți nutrienți, fiind alternativa perfectă pentru masa de dimineață.
Granola este acel amestec din fulgi de ovăz, fructe uscate și semințe. Găsești această combinație în magazine și o poți combina cu iaurt, adăugând și fructe proaspete pentru și mai multă savoare. Pe lângă ele, mai poți pune nuci, migdale, sau diferite semințe, precum cele de in, dovleac, chia sau quinoa.
Dacă îți dorești să nu mai mănânci carne sau ouă, ar trebui să apelezi la tofu deoarece este bogat în calciu, fier, antioxidanți, seleniu, dar și Omega-6. Poți folosi tofu în burito, fiind o sursă excelentă de proteine. Un astfel de preparat ar trebui să aibă 16,5 grame de proteine, ceea ce este suficient pentru a păstra senzația de sațietate timp de câteva ore.
Un shake care conține ciocolată, semințe de cânepă și de chia, fulgi de ovăz și unt de arahide are 23 de grame de proteine, reprezentând varianta excelentă pentru un mic dejun sănătos, care să îți ofere nutrienții necesari. Chiar dacă are multe calorii, acesta este excelent în cazul în care care ai o zi extrem de aglomerată și îți trebuie energie.
Ouălele sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine, fiind și extrem de delicioase. Dacă îți dorești un mic dejun sănătos, fă-ți o omletă cu legume, de exemplu spanac și roșii. Aceasta ar trebui să aibă 23 de grame de proteine, fiind suficientă pentru a avea energie câteva ore.
Semințele de chia sunt extrem de populare și ar trebui să le incluzi în alimentația ta deoarece sunt bogate în acid linoleic, grăsimi sănătoase, fibre, ajutând astfel la scăderea tensiunii arteriale și prevenind îmbătrânirea pielii. Pe lângă ciocolată și migdale, mai poți adăuga în budincă și diferite semințe.
Probabil că nu te aștepți ca dimineața să mănânci fursecuri și să ai și energie după aceea, însă ar trebui să le încerci pe cele care au proteine. Poți încerca produsele care conțin unt de arahide, fiind o alternativă delicioasă și sănătoasă. În plus, aceste fursecuri se prepară extrem de ușor și au și un conținut redus de zahăr.
Foto: Shutterstock