In orice caz, primul lucru care ne preocupa in asemenea situatii este cum sa scapam cat mai repede de senzatia neplacuta de durere. Iata 10 remedii care te vor scapa de ea!
Antiinflamatoarele
Sunt la indemana oricui si probabil deja le ai in sertarul cu medicamente de acasa datorita faptului ca sunt foarte folositoare in foarte multe situatii. Ele te vor ajuta sa scapi de durere rapid si vor imobiliza zona inflamata.
Gargara cu apa si sare
Studiile au aratat ca gargara cu apa calda si sarata poate vindeca inflamatia din gat si reduce excesul de mucus nedorit. Actioneaza precum un aspirator al bacteriilor care irita gatul si au efect daunator. Doctorii recomanda jumatate de lingurita dizolvata intr-un pahar cu apa. In cazul in care nu poti suporta gustul sarat, poti adauga o cantitate mica de miere. Tine minte ca este important sa nu inghiti apa!
Drajeurile si spray-urile de gat
Dropsurile cu beneficii medicale te vor face sa produci mai multa saliva, in acest fel gatul pastrandu-se umed si hidratat in permanenta. Se recomanda cele cu gust mentolat sau cu eucalipt. Spray-urile cu proprietati antiacteriene au si ele un efect pozitiv. Totusi, asemenea remedii nu te vor ajuta sa invingi raceala, ci doar vor calma durerile pentru o perioada limitata de timp.
Siropul de tuse
Il poti folosi preventiv, chiar daca inca nu tusesti. Are un efect calmant si antimicrobian, dar ca si in cazul dropsurilor mentolate sau al spray-urilor, el ne ajuta sa amelioram durerea temporar, neavand efecte videcatoare asupra bolii propriu zise. Cauzei initiala a durerii trebuie gasita si tratata separat.
Lichidele
A sta hidratat este foarte important, iar asta nu se aplica doar in cazul durerilor in gat. Ele ne ajuta sa pansam’ zonele iritate ale gatului. Specialistii ne sfatuiesc sa bem lichide pentru a ne asigura ca urina are o nuanta deschisa si clara, semn al unui organism sanatos. Astfel, si sistemul tau imunitar se va mentine puternic si va lupta impotriva bacteriilor si a alergenilor. Ceea ce alegi sa bei ramane alegerea ta, insa apa este intotdeauna eficienta.
Ceaiul
In cazul in care te plictisesti de apa, va exista intotdeauna ceaiul! O cana de ceai fierbinte isi va face mereu treaba! Fie ca este alb, de fructe, negru sau verde, ceaiul contine antioxidanti care te vor ajuta sa lupti impotriva microbilor si vor indeparta infectiile. Pentru a grabi efectul vindecator, foloseste miere in loc de zahar!
Supa de pui
Este un remediu vechi de cand lumea si Pamantul care nu a dezamagit niciodata. Sodiul din zeama are proprietati antiinflamatorii, iar consumul de supa poate contribui la starea de bine. Durerea in gat ne impiedica de multe ori sa putem inghiti mancare uscata, grunjoasa, asa ca supa este un mod numai bun de a ne asigura ca acumulam nutrientii necesari pentru a lupta impotriba bolii.
Bezelele gumante
Lichidul din planta ce poarta numele de Nalba mare este folosit de sute de ani pentru a trata raceala, tusea si gatul uscat. Si desi plantele si gustarea pufoasa’ ce ii poarta numele nu au foarte multe lucruri in comun, este foarte posibil ca si bezelele sa te ajute in lupta ta cu durerea, datorita continutului de gelatina si faptului ca au o textura aparte si aluneca usor pe gat fara sa starneasca si mai multa durere.
Odihna
Corpul tau trebuie sa fie odihnit pentru a se putea tine tare in lupta cu virusul care iti face zile negre. Desi nu este o solutie imediata si directa, poate avea numeroase beneficii pentru tine.
Antibioticele
Aproximativ 10% din durerile sau inflamatiile in gat sunt cauzate de infectii bacteriene, precum Streptococcus Pyogenes. In cazul in care doctorul iti va recomanda acest tip de medicamente, este bine sa urmezi tratamentul pana la capat fara a-l intrerupe. In cazul in care nu ti-au fost prescrise antibiotice, fereste-te de ele pentru ca iti pot face rau.
Text: Teodora Maracineanu
Foto: Imaxtree