Stresul ar putea fi numit și dușmanul din noi, atunci când iese la iveală nepoftit, deoarece e asociat cu foarte multe boli, precum obezitate, diabet, Alzheimer, astm, probleme gastro-intestinale și multe afecțiuni ale inimii. Însă, dacă ne e așa de nociv, de ce există? Ai fi surprinsă să vezi cât de util se dovedește a fi, deoarece ne mobilizează atunci când ne simțim amenințați, precum la o întâlnire pe drum de seară, cu lupul, în pădure.
Dar cum în pădurea urbană lupii sunt deghizați, asta ar însemna că n-ar trebui să-i dăm corpului așa des motive pentru ca vasele de sânge să se contracte, presiunea sanguină și pulsul să accelereze pentru a fi în stare să fugim sau să luptăm. Studiile spun că devenim din ce în ce mai stresați, de la un an la altul. Iar asta ne poate îmbolnăvi. Iată cum!
1 Boli de inimă
Se bănuiește de multă vreme că personalitățile combative au șanse mai mari de a avea probleme cu presiunea arterială și cu inima. Stresul afectează în mod direct pulsul și fluxul sanguin și cauzează eliberarea colesterolului în sânge. Persoanele care se știu slabe de inimă, la propriu, ar trebui să evite, pe cât posibil, situațiile în care se simt tensionate.
2 Astm
Într-adevăr, astmul e genetic, însă stresul poate înrăutăți situația pentru persoanele afectate. Mai mult, unele studii sugerează că un nivel crescut al stresului în timpul sarcinii poate avea drept consecință un risc crescut de a naște un copil bolnav de astm.
3 Obezitate
Un nivel crescut de grăsime pe burtă pare să prezinte un risc mult mai mare pentru sănătate față de excesul adipos de pe posterior sau coapse. Iar oamenii stresați sunt cei mai predispuși să aibă colăcei, dar și grăsime viscerală, adică în jurul organelor vitale.
4 Îmbătrânire prematură
Există dovezi că stresul afectează modul în care îmbătrânești. Un studiu a comparat AND-ul unor persoane foarte solicitate cu cel al unor subiecți cu un stil de viață echilibrat, iar concluzia a fost că stresul te poate face să îmbătrânești mai repede cu maxim 19 ani.
5 Dureri de cap
Stresul e considerat cea mai comună cauză pentru migrene. Așa că, în loc să te aprovizionezi cu pastile pentru durere, mai bine oferă-ți timp pentru o plimbare în parc.
6 Diabet
Stresul poate înrăutăți condiția persoanelor care suferă de diabet în două moduri. Pe de o parte sporește vulnerabilitatea bolnavului către tentațiile dulci, iar pe de altă parte, ridică nivelul glucozei în sânge persoanelor care au diabet de tip 2.
7 Depresie
După cum am aflat în ultimele decenii, depresia e o boală foarte serioasă. Și e asociată cu stresul și anxietatea. Un sondaj a concluzionat că oamenii care lucrează în condiții stresante și primesc puține recompense au un risc cu 80% mai mare de a deveni depresivi decât persoanele care au joburi mai puțin solicitante sau care se simt apreciate la locul de muncă.
8 Probleme gastro-intestinale
Deși e adesea blamat, stresul nu provoacă ulcerul. Însă poate înrăutăți starea cuiva care suferă deja de această boală. Dar, de unul singur, stresul poate cauza arsuri intestinale sau sindromul intestinului iritabil.
9 Alzheimer
Un studiu pe animale a arătat că stresul afectează persoanele cu Alzheimer deoarece încetinește formarea de conexiuni neuronale noi. Cercetătorii speculează că reducerea nivelului de stres poate încetini progresul bolii.
10 Moarte prematură
Un studiu a analizat starea de sănătate a persoanelor în vârstă care sunt nevoite să aibă grijă de jumătatea lor cu dizabilități. Aceste persoane sunt de obicei foarte stresate, iar cercetarea a arătat că cei care îngrijesc de altcineva sunt cu 63% mai predispuși să decedeze decât persoanele de vârsta lor, care nu au asemenea responsabilități.
Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice
Foto: Arhiva ELLE