Un nivel crescut de estrogen poate duce la diferite tipuri de cancer, endometrioză, chisturi ovariene, cheaguri de sânge, dar și un colesterol ridicat. Printre simptomele întâlnite în caz de nivelul de estrogen crescut de estrogen: hiperglicemie, retenție de lichide, menstruație abundentă, sâni fibrochistici, amețeli, dureri de cap sau schimbări de dispoziție.
Însă, cu câteva mici schimbări, nivelul de estrogen crescut poate fi prelucrat în organism de către ficat, într-o manieră protectoare.
Iată câteva obiceiuri pe care cu siguranță le faci în fiecare zi și care contribuie la un nivel crescut de estrogen:
1. Nu mănânci legume
Dacă vrei să ții sub control nivelul de estrogen, este important să te asiguri că ai suficiente fibre. O dietă bogată în fibre te poate ajuta să ai un nivel scăzut al estrogenului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să incluzi în dieta ta legume precum conopidă sau orice este verde și are frunze.
2. Nu verifici dacă lactatele și carnea pe care le cumperi au hormoni
Animalele primesc hormoni pentru a produce mai mult lapte sau pentru a crește mai repde, lucru care poate crește nivelul de estrogen din corp. Nu trebuie să elimini complet carnea sau lactatele din alimentație. Doar încearcă să le eviți pe cele care nu au specificații concrete pe ambalaj.
3. Nu faci sport
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că exercițiile făcute în mod regulat contribuie la un stil de viață sănătos. Dacă nu faci exerciții, țesuturile grase din corpul tău pot produce un nivel crescut de estrogen. Iar ca un bonus, exercițiile făcute în mod regulat îți scad nivelul de estrogen din corp.
4. Bei alcool
Încearcă să eviți alcoolul pe cât posibil. Dacă nu poți să faci asta, atunci încearcă să limitezi consumul. Alcoolul îți afectează ficatul, care este responsabil cu procesul de prelucrare al estrogenului din organism. Consumul excesiv de alcool îți poate afecta ficatul, lucru care poate duce la creșterea nivelului de estrogen.
5. Consumi fructe și legume care nu sunt organice
Încearcă să stai departe de produsele care conțin pesticide și chimicale. Aceste substanțe se regăsesc de obicei în fructe și legume și pot reacționa precum estrogenul în corp.
6. Nu consumi probiotice
Un dezechilibru hormonal produce un dezechilibru și pentru alte părți ale corpului. Un dezechilibru bacterian din intestine reduce eliminarea estrogenului din corp. Probioticele pot reface sănătatea bacteriilor din intestine, iar astfel se elimină orice exces de estrogen din organism.
7. Consumi multe produse care conțin soia
Soia are o concentrație destul de mare de diferite tipuri de estrogen. Pe cât posibil, încearcă să consumi cu limită. De asemenea, poți vorbi cu un doctor sau cu un nutriționist care te poate ajuta să identifici alimentele deja conțin hormoni.
8. Cafeaua în exces poate crește nivelul de estrogen
Precum zahărul și alcoolul, consumul excesiv de cafea sau de alte lucruri care conțin cofeină pot de asemenea să crească nivelul de estrogen. Nu trebuie să le elimini complet, doar să ai grijă la cantitatea pe care o consumi. Studiile arată faptul că 3 căni de cafea pe zi sunt mai mult decât suficiente.
9. Dormi doar câteva ore pe noapte
Să dormi suficient în fiecare noapte nu doar că e important pentru ca hormonii tăi să fie ținuți sub control, dar e extrem de indicat pentru întreaga ta sănătate. Un somn îndeajuns de lung poate duce la un nivel scăzut de melatonină, ceea ce îți poate proteja corpul de excesul de estrogen. Asigură-te că te odihnești în fiecare seară.
10. Te stresezi prea mult
Stresul îți poate afecta sănătatea atât de mult încât se poate ajunge și la un dezechilibru hormonal. Stresul conduce la un nivel crescut de cortizol, care este format din progesteron. Din acest motiv, nivelul crescut de estrogen din corp poate apărea în acel moment.
Din fericire pentru tine, chiar dacă ai un nivel crescut de estrogen, acest lucru se poate remedia. Mai multe schimbări la nivelul stilului de viață precum mai puțin alcool, mâncare organică, mai multe exerciții și odihnă suficientă te pot ajuta. Dacă vei respecta toate aceste sfaturi, cu siguranță te vei simți și mai bine.
Citește și:
5 lucruri surprinzătoare care pot cauza migrene
Foto: Arhiva ELLE