Cultivat inca din anii 3000 i.Hr., în estul Mediteranei, sparanghelul a devenit un popular aliment intr-o alimentatie echilibrata continand numerosi nutrienti esentiali pentru sanatate.
Bogata in vitaminele A, C, E, K, si B6, incarcata de fier, claciu, fibre si proteine, aceasta leguma ne ofera un pachet de nerefuzat, numai bun de asezat in farfurie.
Iti prezint mai departe 10 motive pentru care trebuie sa mananci mai des sparanghel.
Nu doar ca are un contiut scazut de grasimi si calorii, dar sparanghelul contine si fibre solubile si insolubile, facandu-l o alegere perfecta atunci cand vrei sa pierzi cateva kilograme.
Avand un continut ridicat de asparagina, un aminoacid neesential, sparanghelul devine un aliat de nadejde al organismului in cazul infectiilor urinare, comportandu-se ca un diuretic natural.
Sparanghelul, in special cel mov, este o sursa de antioxidanti, ce ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Aveti grija insa cum il preparati! Daca atunci cand il preparati corect, activati anumite substante ce pot lupta impotriva cancerului, atunci cand il gatiti prea mult beneficiile nutritionale pot diparea.
Vitamina E, un alt antioxidant, este favorabil unui sistem imunitar sanatos, si protejeaza celulele in lupta corpului cu radicalii liberi. Cand gatiti sparanghel, incercati sa folositi ulei de masline, vitamina E, absorbindu-se mai usor in prezenta acestuia.
Daca ai fi stiut asta, poate l-ai fi adaugat in meniul tau de la prima intalnire: sparanghelul este un afrodisiac natural, fiind bogat in vitamina B6 si acid folic. De altfel vitamina E stimuleaza secretia de hormoni sexuali, respectiv estrogenul si testosteronul.
Daca dupa o noapte imbibata de alcool simti nevoia unei mese copioase, studiile arata ca sparanghelul este solutia ideala. Aceasta ajuta starea de mahmureala sa treaca mai rapid, si protejeaza celulele hepatice impotriva toxinelor.
Cand vine vorba de balonare, sparanghelul este tratamentul minune. Prin continutul sau de fibre acesta mentine intreg tractul digestiv sanatos, iar probioticele reduc gazele intestinale.In plus, fiind diuretic, ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism.
Acidul folic este esential pentru femeile care planuiesc sa ramana insarcinate, fiind demonstrata stiintific legatura dintre suplimentele cu acid folic si nasterile premature. Astfel o cantitate corecta de acod folic scade sansele unei nasteri premature cu 50%.
Impreuna cu multe alte legume verzi, sparanghelul este o sursa bogata de vitamina K, esential in coagularea sangelui. Desi multa lume crede ca pentru a avea oase puternice este suficient calciul, vitamina K, este foarte importanta de asemenea, ajutand la absorbtia acestuia.
Desi suna ciudat, sparanghelul, in mod indirect ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Avand un continut ridicat de vitamina B si acid folic, acesta este chiar recomandat persoanelor ce sufera de depresie, ameliorand starile de nervozitate.
Text: Robert Moraru
Foto: Shutterstock