Dincolo de faptul ca este delicioasa si dulce, mierea joaca si alte roluri in afara de alimentatia sau placerea noastra. De lungul timpului, a fost folosita pentru a trata ulcere, arsuri sau alte tulburari gastrice, dar are aplicatii si in cosmetica.
Cu toate astea, cercetarile stiintifice ne indica faptul ca mierea isi pastreaza proprietatile antiseptice si antioxidante doar atunci cand nu e expusa la temperaturi mai mari de 40 °C.
Se pare ca mierea este un remediu grozav pentru vindecarea ranilor si a arsurilor usoare deoarece contine componente antibacteriene si antiseptice, precum peroxidul de hidrogen. De asemenea, are in componenta sase specii de lactobacterii si patru specii de bifidobacterii si, poate de aceea, grabeste procesul de recuperare a pielii.
Se spune ca o lingurita de miere, fie de una singura, fie adaugata ca indulcitor in ceai sau suc de lamaie, face minuni pentru calmarea usturimii de gat si combate tusea. Studii recente au sustinut aceste zicale populare cu dovezi stiintifice. Datorita proprietatilor antiinflamatoare ale mierii, aceasta ajuta si la lupta contra infectiilor cailor respiratorii.
Mierea s-a dovedit a fi un inlocuitor foarte eficient pentru carbohidrati in cazul atletilor de performanta, oferind o doza generoasa de energie inainte de orice exercitiu fizic. In timp ce faci sport, poti adauga miere in sticla de apa pentru a mentine muschii hraniti optim, ca acestia sa functioneze la capacitate maxima. Dupa ce faci miscare, mierea este o sursa ideala de carbohidrati pentru controlul glicemiei.
Mierea contribuie la intarirea sistemului imunitar energizand anticorpii nostri naturali, precum celulele albe care lupta contra infectiilor si ajuta in razboiul general pe care organismul il duce constant cu virusii si cu bacteriile.
Datorita vitaminei E si altor minerale si substante benefice din componenta mierii, aceasta e un ingredient foarte folosit de industria cosmetica in balsamuri si creme de diverse tipuri. Mierea hidrateaza pielea, iar compusii cu efect antibacterian pot sa ajute persoanele cu ten acneic.
Poate ti se pare incredibil, insa cantitati mici de miere diluate in apa sau in ceai pot preveni cariile si degradarea generala a dintilor. Cum? Compusii cu rol antibacterian neutralizeaza actiunea bacteriilor ce contribuie la formarea cariilor.
Pe langa faptul ca are rol antibiotic si antibacterian, mierea e bogata si in antioxidanti. In zilele noastre se cerceteaza proprietatile mierii pentru a se constata daca poate contribui la vindecarea cancerului sau a altor boli cronice. In plus, se banuieste o legatura intre miere si un sistem circulator sanatos. Insa in timp ce aceastea sunt inca presupuneri neconfirmate, ceea ce e sigur e ca antioxidantii din miere stimuleaza corpul sa se regenereze mai repede, ajutand la mentinerea starii de bine.
Substante ce compun mierea, precum polenul, potasiul sau fructoza, sprijina digestia si imbunatatesc functiile tractului gastro-intestinal. De asemenea, poate trata refluxul gastro-esofagian sau diareea produsa de bacterii la copiii mici.
O lingurita de miere in lapte cald sau in ceai te poate ajuta sa adormi deoarece reduce stresul, oferindu-ti un somn relaxant si odihnitor.
Migrenele au nenumarate cauze, poate fi vorba despre un deficit de magneziu, de o nutritie saraca in carbohidrati sau proteine. Daca acestea sunt problemele, mierea te poate ajuta sa-ti alini durerea de cap.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Honey jar with dipper and flowing honey from Shutterstock
Află mai multe despre afecțiunile pe care le poți trata cu miere de albine, pe Libertatea.ro