10 motive care te conving sa mergi regulat la dentist

Poate ca vizita la dentist nu e cea mai placuta misiune din lume, dar este singura care iti garanteaza o dantura sanatoasa si un zambet de milioane.

10 motive care te conving sa mergi regulat la dentist

Cine nu isi doreste un zambet de un alb stralucitor, o respiratie proaspata si o dantura impecabila? Ei bine, indiferent de cat de minutioasa ti-ar fi igiena orala, oricate produse folosesti si oricat de perfomante ar fi ele, controlul stomatologic de rutina, realizat la fiecare 6 luni, este singura modalitate prin care poti sa asiguri sanatatea danturii tale.

Poate ti se pare o corvoada sa mergi de doua ori pe an la stomatolog dar, daca te tii de acest plan, ai sanse sa iti mentii dantura perfecta pentru mult timp si sa imbatranesti cu un zambet frumos.

10 motive sa nu mai amani si sa iti faci o programare la dentist!

1. In primul rand, vei putea afla de la doctorul tau o multime de informatii utile despre igiena orala: el iti poate arata cum se realizeaza un periaj ca la carte, iti poate recomanda ce tip de periuta, pasta de dinti sau apa de gura sa folosesti si iti va indica chiar si ce alimente poti consuma pentru a te bucura de o dantura sanatoasa.

2. In cadrul consultului, stomatologul va putea sa depisteze posibilele carii, unele dintre ele dezvoltandu-se interdentar si fiind greu de descoperit de tine, la un simplu periaj. Asta se poate intampla chiar daca folosesti zilnic ata dentara. Daca ajungi la doctor doar atunci cand resimti o durere, de cele mai multe ori caria este deja profunda.

3. Tot la acest control de rutina, medicul iti va face si un detartraj si un periaj profesional. Asta inseamna o curatare ca la carte a danturii tale. In ziua de azi, aceste proceduri nu sunt dureroase si ajuta la mentinerea sanatatii danturii tale. In plus, cu ajutorul lor sunt indepartate petele superficiale de cafea, tutun, vin sau ceai de pe dinti, iar dantura ta va fi mai alba.

4. Dentistul va putea de asemenea sa verifice starea plombelor sau a altor lucrari realizate anterior si, daca este nevoie, va interveni asupra acestora pentru a le repara sau inlocui, la timp.

5. Pentru linistea ta, la un control de rutina iti poti ruga doctorul sa iti faca si un screening pentru cancerul oral. Depistata in stadii incipiente, boala este vindecata cu succes, in proportii ridicate.

6. Medicul poate descoperi si alte probleme cum ar fi infectii, abcese, rani orale, senzitivitatea gingiilor, care in timp, netratate, ar putea sa iti creeze probleme serioase. Trebuie sa stii ca infectiile tesutului gingival si ale maxilarului sunt una dintre principalele cauze ale pierderii dentitiei la adulti. Sa imbatranesti cu o dantura problematica nu este ceva care sa iti doresti!

7. Daca te confrunti cu respiratie urat mirositoare, chiar si atunci cand te speli de doua ori pe zi pe dinti si folosesti ata dentara si apa de gura, atunci acesta ar putea fi un semn al gingivitei. Netratata, gingivita poate duce la paradontoza, o boala ce cauzeaza deteriorari rapide ale dintilor si gingiilor. Si cum gingivita nu se manifesta dureros, ea este greu de identificat in lipsa unui control stomatologic. E bine sa ii spui dentistului tau daca ai observat ca gingiile tale sunt umflate, dor sau sangereaza la periaj.

8. Tot doctorul tau iti va putea spune cum sa previi respiratia urat mirositoare. In cele mai multe dintre cazuri, halena (respiratia urat mirositoare) este urmarea unei probleme dentare. Stomatologul o va putea identifica si trata eficient.

9. Doar stomatologul tau iti poate spune daca e indicat sau nu sa iti albesti dintii. Daca esti tentata sa folosesti tratamente de albire la domiciliu, iti recomandam ca mai intai sa te consulti cu medicul tau stomatolog. In functie de fragilitatea smaltului tau si de starea de sanatate a dintilor, doar el iti va spune daca albirea lor este o idee buna sau nu si iti poate da alternative.

10. Controlele de rutina te tin departe de afectiuni grave ale caror tratamente sunt extrem de costisitoare. Implanturile dentare, interventiile chirurgicale, lucrarile de tipul coronitelor, etc. sunt cu mult mai scumpe decat un simplu control care sa te ajute sa preintampini toate aceste probleme. Asa ca nu uita: mai bine previi decat sa tratezi.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet