Nutriția este o sursă secundară de energie. Hrana primară, sau sursele de alimentație neconvenționale cum sunt relațiile cu noi și cei din jur, mișcarea, cariera, sunt ceea ce ne hrănesc cu adevărat.
Dezamăgirea unei relații, o rutină neadecvată de activitate fizică (prea mult, prea puțin), plictisela, stresul, nemultumirea la job sau lipsa unei practici spirituale, pot provoca un dezechilibru emoțional. Atunci mâncarea poate deveni un substitut pentru divertisment sau pentru a umple golul hranei de suflet.
Imaginează-ți însă cum ar fi ca, în loc să te stresezi de mâncare, grăsimi sau greutate, ți-ai îndrepta atenția mai mult spre ce oferă bucurie inimii tale și ce îți hrănește cu adevărat sufletul.
Am adunat 10 lucruri care să îți hrănească sufletul si pe care le poți și tu include în stilul tău de viață:
1. ACTIV ZILNIC. Găsește un tip de mișcare sau mai multe, care să îți facă placere și de care te bucuri zilnic.
2. DORMI MAI MULT. Când ești obosit, corpul tău va simți nevoia de dulce și vei mânca alimente nesănătoase, de care în alte condiții nu te-ai atinge.
3. DISTREAZĂ-TE. Plictiseala și stresul pot duce și ele la supra-alimentare. Asigură-te că ai timp să te relaxezi, să râzi, să te joci și să te bucuri de activitățile preferate.
4. FĂ O BAIE CALDĂ. Aceasta este o modalitate foarte bună de a te relaxa și a scade nivelul de cortizol, hormonul de stres care este la baza creșterii în greutate.
5. MEDITEAZĂ. Meditația este un alt instrument excelent pentru a te calma și relaxa. Începe cu câteva minute în fiecare zi și fii consecventă.
6. ADMIRĂ-ȚI MĂNCAREA. Folosește farfurii frumoase și decorează-ți mâncarea, ca să arate cât mai atrăgător. De fiecare dată când mănânci, este ca și cum ai avea parte de o masă festivă.
7. BEA VIN ROȘU. Un lux simplu de care te poți bucura cu moderație, vinul roșu conține antioxidanți, iar cantitățile mici vor reduce stresul.
8. IA-ȚI UN ANIMAL DE COMPANIE. Timpul petrecut cu animalele iți reamintește de minunile simple ale vieții și de iubirea necondiționată. Acest lucru te va ajuta să fii mai pozitivă.
9. PETRECE TIMP ÎN NATURĂ. Timpul petrecut în natură te conectează la pământ și îți poate crește în mod natural nivelul de euforie. Natura este minunată să te aducă înapoi în prezent și poate fi o sursă minunată de reducere a stresului.
10. ÎMBRĂȚISEAZĂ. Oamenii au nevoie de contact fizic, iar îmbrățișările lungi sunt o modalitate excelentă de a obține o stare de bine și confort.
Cu cât oferim sufletului nostru mai multă hrană primară, cu atât mai puțin depindem și ne atașăm de cea secundară. Mai toate religiile și culturile practică postul pentru a reduce cantitatea de alimentele secundare, deschizând canalele energetice pentru a primi o cantitate mai mare de hrană primară.
Sorina Fredholm
Health Coach si Instructor de Yoga, Co-fondator Monday (healthy living app).
O poți găsi pe Facebook și Instagram.