Când vine vorba de slăbit, există foarte multe sfaturi pe care le poți auzi, însă trebuie să știi că unele îți pot afecta atât dieta, cât și sănătatea.
Ți-am pregătit în continuare 10 mituri despre scăderea în greutate pe care nu ar trebui să le crezi, deoarece ți-ar putea sabota planul de slăbit în loc să te ajute.
Dacă cineva încearcă să te convingă că ele funcționează, încearcă pur și simplu să-l ignori.
De cele mai multe ori dietele de detoxifiere sunt foarte dure și atacă organismul. În aceste diete anumite tipuri de alimente sunt eliminate complet, corpul fiind privat de calorii și nutrienți pentru o scurtă perioadă de timp. De fapt, aceste diete sunt cunoscute pentru că provoacă creșterea în greutate. Atunci când corpulului i se pun restricții și apoi primește iar mâncare, acesta va înmagazina mai mult (de teama unei noi înfometări sau restricții), deci se vor acumula kilograme în plus. Dacă o dietă ți se pare interesantă, discută cu doctorul tău ce beneficii și ce pericole ascunde.
Pentru a slăbi trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi, însă kilogramele pe care le pierzi sunt o combinație de grăsimi, țesuturi și apă, iar metabolismul se va adapta acestor pierderi, făcând lucrurile puțin complicate. Dacă vrei să slăbești, cel mai bine este să mergi la doctorul tău și să afli care ar fi greutatea potrivită pentru tine în funcție de înălțime. În plus, puteți stabili împreună care ar fi metoda potrivită de slăbit analizând metabolismul tău.
Carbohidrații au devenit de-a lungul timpului un fel de inamici în lupta cu kilogramele în plus, însă trebuie să știi că nu este nevoie să ii elimini în totalitate dacă vrei să slăbești și să fii sănătoasă. De fapt, sursele sănătoase de carbohidrați, de exemplu fructe și legume, nuci, semințe, cereale integrale sunt o parte importantă, nutritivă și bogată în fibre a fiecărei diete. (Cu toate acestea, experții sunt de acord cu eliminarea carbohidraților rafinați precum orezul alb, pastele, gustările procesate și dulciurile).
Să faci regulat exerciții este un lucru bun, însă nu este bine să începi brusc să te forțezi. Dacă până acum nu obișnuiai să faci sport, este bine să începi ușor antrenamentele la sală, altfel riști să te alegi cu febră musculară sau să te accidentezi. Găsește exercițiile care ți se potrivesc și fă-ți un program care să devină în timp o rutină. În felul acesta vei vedea treptat rezultate.
Potrivit unui studiu recent, dietele mai bogate în grăsimi au dus la pierderea mai multor kilograme decât cele slabe în grăsimi. Aparent grăsimile îți taie apetitul și ajută la arderea caloriilor, în timp ce zahărul și carbohidrații rafinați fac contrariul. Să renunți la aceștia și să mănânci mai mult legume și fructe și alimente bogate în grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci, semințe, unt de cocos) poate fi cea mai rapidă și eficientă metodă de a slăbi.
Acest subiect este dezbătut foarte des, iar ora 19 a devenit ora după care nu mai ai voie să mănânci conform mai multor diete. Trebuie să știi însă că, dacă te trezești târziu, pentru tine cina la ora 19 ar putea fi prea devreme. Cel mai sănătos este să mănânci mereu la o oră sau două după ce te trezești, să nu lași să treacă între patru și șase ore între mese și să nu mai mănânci cu două ore înainte de culcare. Această structură poate fi utilă atunci când încerci să îți creezi un program.
Să renunți la mâncarea ta preferată pentru o dietă nu este cel mai bun lucru pentru tine. Mai eficient este să consumi în continuare ce îți place însă într-un mod mai atent. Așază-te, savurează și fii atentă la porții. Iubitorii de ciocolată pot lua un pătrat mic în fiecare zi, iar în felul acesta își pot satisface pofta.
Este important să nu te compari cu ceilalți. Corpurile noastre sunt diferite, nu există două persoane identice, așadar evită să te compari cu altcineva. Cel mai bun obiectiv al tău nu este să fii mai bună decât o anumită persoană, ci să devii cea mai bună versiune a ta. Să îți vină iar perechea preferată de jeans poate fi mai important decât să îți faci griji în privința progreselor partenerului de fitness.
Foarte multe alimente cu un conținut scăzut de grăsimi au la fel de multe calorii ca cele cu grăsimi mai multe și este posibil chiar să conțină mai mult zahăr și aditivi pentru a le da un gust mai bun. O etichetă pe care scrie „slab în grăsimi” te poate face să mănânci prea mult, ceea ce va duce la îngrășare. Cel mai bine este să mănânci varianta normală a unui aliment, însă să fii atentă la porții. Grăsimea poate ajuta corpul să absoarbă nutrienți importanți din legume și fructe.
Într-o lume ideală fiecare ar avea timp să își prepare o mâncare sănătoasă și să facă și sport, însă realitatea este alta. Timpul nu este niciodată suficient, așa că nu te gândi că o să ai grijă de tine atunci când lucrurile se vor liniști. Obișnuiește-te cu ideea că se pot întâmpla oricând tot felul de lucruri, iar stresul va fi mereu prezent. Acum este momentul să faci sport și să ai grijă de alimentația ta. Nu este nevoie să îți transformi total rutina, însă câteva mici schimbări pot face minuni.
Foto: Imaxtree
Vezi şi deosebirea dintre masă și greutate – ce relație există între cele două!