10 metode prin care poți preveni apariția cancerului

Ne amintim prea rar, prea târziu și prea puțin de sănătatea noastră. O luăm ca pe un bun ce ni se cuvine și uităm să alegem prevenția în detrimentul tratării.

10 metode prin care poți preveni apariția cancerului

Cancerul face tot mai multe victime zi de zi, un studiu în domeniu arătând că în 2012 nu mai puțin de 8 milioane de decese au fost cauzate de această boală. Diagnosticarea cu cancer este un lucru terifiant, care afectează nu numai pacientul, dar și pe familia acestuia, fiind supusă unui șoc emoțional, însă există câteva metode prin care poți preveni apariția cancerului.

Cu toate acestea, specialiștii ne spun că, dacă adoptăm un stil de viață sănătos, incluzând sportul și o alimentație sănătoasă în obiceiurile noastre zilnice, șansele de a dezvolta această boală se pot reduce considerabil.

Află care sunt celelalte modalități prin care poți preveni apariția cancerului!

1. Nu fuma

Cei mai mulți oameni cred că fumatul cauzează doar cancerul pulmonar, însă efectul nociv al țigărilor nu se limitează doar la asta. Din păcate, consumul de țigarete îți poate afecta mai multe părți ale corpului, precum gâtul, laringele, colul uterin, vezica urinară, pancreasul sau rinichii.

Cercetările au demonstrat că într-o țigară există peste 4000 de compuși, iar o mare parte dintre aceștia sunt toxici, distrugând celulele organismului, iar alții sunt cancerigeni. Totodată, fumatul îți va afecta și nivelul de colesterol bun din organism, acesta scăzând drastic, ceea ce va duce la un risc mult mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară. Renunțarea la fumat este esențială pentru a-ți păstra organismul sănătos și a ține departe cancerul.

2. Limitează cantitatea de alcool

Un alt studiu cu privire la cancer a concluzionat că, dacă vei consuma alcool în cantități mari, acest lucru poate duce la apariția diverselor tipuri de cancer cum ar fi cel de sân, de ficat, de gât sau de colon.

Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că etanolul afectează celulele organismului și crește riscul apariției tumorilor, fiind unul dintre principalii agenți cancerigeni din băuturile alcoolice. Specialiștii recomandă ca femeile să nu depășească pe săptămână 8 pahare de alcool, iar în ceea ce îi privește pe bărbați, aceștia  pot ajunge până la maxim 14 pahare. Cu toate riscurile pe care le prezintă, mult prea puțini oameni conștientizează repercusiunile nocive ale alcoolului asupra sănătății și depășesc doză zilnică recomandată de către medici.

3. Menține-ți o greutate normală

Pe lângă aspectul fizic plăcut, o greutate normală ne poate scuti și de boli precum cancerul. Specialiștii afirmă că menținerea unui număr firesc de kilograme poate preveni apariția cancerului de sân, prostată, colon, plămâni sau ficat.  Monitorizează-ți constant greutatea, evită fluctuațiile de kilograme și încearcă să ai un echilibru în ceea ce privește alimentația.

4. Fă sport

Nu trebuie să îți petreci ore în șir la sala de fitness pentru a fi sănătoasă. Este suficient să adaugi în rutina zilnică activități precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau urcarea scărilor pentru a evita apariția diferitelor afecțiuni. Studiile arată că exercițiile fizice realizate constant reduc apariția cancerului uterin, de colon sau de sân. Medicii recomandă în general cel puțin jumătate de oră de sport pe zi, nu numai pentru a ne menține la greutatea dorită, dar și pentru a preveni dezvoltarea cancerului.

5. Fă-ți controale medicale periodice

Prevenția este esențială, așa că medicii ne recomandă să ne facem controale în mod constant. Testele de screening pot detecta tipurile de cancer înainte că acestea să ajungă într-un stadiu mult prea avansat, în care nu se mai poate face nimic. Teste că Babeș Papanicolau sau cel de depistare a virusului HPV pot descoperi cancerul cervical într-o stare incipientă, salvându astfel vieți.

6. Adoptă o alimentație sănătoasă

O alimentație bogată în fructe și legume nu numai că îți va oferi o stare generală bună, că te va ajuta să ai o siluetă de invidiat, însă cel mai important beneficiu este faptul că poate preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Medicii recomandă consumarea a cel puțin două porții de fructe și legume pe zi, evitarea pe cât posibil a cărnii procesate sau a celei  roșii, eliminarea produselor procesate și înlocuirea acestora cu cele naturale. Totodată, consumul unei cantități cât mai mici de zahăr este esențial pentru a diminua șansele apariției cancerului.

7. Nu te expune prea mult la soare

Soarele este cel mai mare factor al îmbătrânirii, cauzând  apariția ridurilor premature, a petelor sau chiar a cancerului. Încearcă să te ferești cât mai mult de razele soarelui și nu uita că aplicarea unei creme cu factor de protecție este esențială. Indiferent că e vorba de expunerea naturală la soare sau în saloanele de bronzare, la radiațiile ultraviolete, efectele sunt la fel de nocive și pot duce la apariția anomaliilor la nivelul pielii.

8. Fă sex protejat

Sexul neprotejat poate duce la transmiterea bolilor sexuale sau la sarcini nedorite, însă te poate expune și la dezvoltarea cancerului. Doctorii recomandă folosirea prezervativului pentru a evita afecțiuni ca HIV sau HPV. Persoanele diagnosticate cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de ficat, anus sau plămâni.

9. Stai departe de un mediu poluat

Poluarea aerului a fost desemnată ca fiind cancerigenă, iar traficul și emisiile industriale pot duce la apariția cancerului de plămâni sau intestinal. Pe lângă aceste afecțiuni, poate crește și riscul apariției  bolilor cardiovasculare sau respiratorii. Dacă lucrezi într-un mediu în care sunt folosite substanțe chimice puternice, specialiștii recomandă folosirea măștilor pentru a te proteja de toxinele din aer. De asemenea, și propriile locuințe pot reprezenta un tărâm al materialelor toxice, fiind extrem de important să depistezi la timp toxinele precum mucegaiul sau azbestul.

10.  Consumă o doză moderată de aspirină

Facultatea de Medicină de la Harvard afirmă că o persoană care alege aspirina în detrimentul altor pastile își va reduce riscul de a dezvolta cancer de colon sau de prostată. Atenție, însă, fiindcă consumul în exces poate cauza sângerări ale stomacului.

Citește si:
5 simptome care pot indica prezența cancerului tiroidian

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet