Iata cateva lucruri pe care orice dependent (sau amator) de cafeina trebuie sa le cunoasca.
Dupa ceva timp, cu cat bei mai multa cafea si cu cat o bei mai des, cu atat iti modifici structura chimica a creierului. Cu cat bei mai mult, cu atat creste numarul adenozinei (o substanta care moduleaza activitatea neuronilor) si a receptorilor, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai multa cafea pentru a bloca substanta. (Acesta poate fi motivul pentru care dobandesti o toleranta ridicata in timp).
Cu toate acestea, cel mai bine se simte efectul ei dupa 45 de minute, adica te va energiza cel mai bine la o ora dupa ce o bei. Cafeina te poate tine alerta pana la 3-4 ore, in functie de cat de repede este absorbita si digerata de organismul tau. (Cafeina are un efect mai puternic asupra barbatilor decat asupra femeilor).
Numeroase studii au aratat ca este posibil ca persoanele in varsta sa nu dezvolte aceasta boala in urmatorii ani, daca au un nivel ridicat al cafeinei in sange. Doza magica: trei-cinci cani pe zi. Cafeina poate bloca inflamarea creierului, ceea ce explica efectul protector.
Intr-un studiu american, un soricel hranit cu cafeina a dezvoltat cu 27% mai putin cancer de piele dupa ce a fost expus razelor ultraviolete decat un alt soricel care a fost expus luminii soarelui fara sa primeasca aceasta substanta. Cercetatorii avertizeaza ca pana si cei care beau foarte multa cafea tot trebuie sa foloseasca crema de protectie solara. Un alt studiu a demonstrat ca persoanele care beau in medie patru cani de cafea pe zi au un risc mai scazut cu 25% de a dezvolta cancerul endometrial.
Cafeina, pe langa energie, iti imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare. Studiile au dezvaluit o legatura intre consumul de cafea si scaderea riscului unei depresii, iar consumul de ceai cu scaderea nivelului de anxietate.
In urma unui studiu s-a demonstrat ca este posibil ca riscul unui accident vascular sa fie mai redus in cazul persoanelor care consuma cafeina in mod regulat. Totodata, un alt studiu a aratat ca poate reduce si rata mortalitatii in cazul unei boli cardiovasculare.
Cafeaua este plina de riboflavina, o vitamina B importanta care imbunatateste metabolismul si energia. Totodata are antioxidanti care lupta impotriva bolilor si iti ajuta sistemul imunitar. De fapt, cafeaua are efecte pozitive asupra ficatului si poate micsora sansa aparitiei bolii Parkinson.
Cafeina este un stimulant, ceea ce inseamna ca imbunateste metabolismul. Nu inseamna ca poti renunta la sport, dar te ajuta in lupta cu kilogramele. Totodata, cafeaua scade riscul de a deveni supraponderal si a dezvolta diabet.
Dar asta ar insemna sa bei 100 de cani in patru ore. Desi este foarte rar, exista cazuri de deces din cauza supradozei de cafeina.
Text: Georgiana Livadaru
Foto: 123rf.com