Aproximativ 20 milioane de noi cazuri ale bolilor cu transmitere sexuala sunt diagnosticate in fiecare an in lume.
Si pentru ca principiul mie nu mi se poate intampla niciodata' nu functioneaza, procentele demonstreaza ca mai mult de un sfert din populatia lumii va fi suferit la un moment dat in viata de un astfel de diagnostic nefavorabil.
Bolile cu transmitere sexuala nu sunt o joaca. Este important sa previi, nu sa tratezi, asa ca informeaza-te si, mai ales, protejeaza-te!
Cu siguranta ai auzit de cele mai frecvente: herpes, negi genital- Human Papilloma Virus (HPV), sifilis, chlamydia, gonoree, paraziti interni si poate cea mai cunoscuta- SIDA (HIV). Insa, in afara de acestea, mai sunt o diversitatea de alte BTS-uri. De exemplu, exista mai mult de 100 tipuri de virusi HIV identificati.
Multe persoana cred ca in lipsa unui prezervativ, sexul oral ii va pastra in siguranta, ceea ce este complet gresit. O boala cu transmitere sexuala se poate contracta atat prin sexul vaginal, cat si prin cel oral sau anal. In urma unui contact sexual oral, primit sau oferit, te poti alege, printre altele, cu virusul HPV sau HIV, dar si cu forme de cancer, sustin studiile de specialitate. Fiti siguri ca folositi prezervativul chiar si in timpul sexului oral (exista si prezervative pentru femei, in cazul in care nu stiati).
Chlamydia, gonoreea sau sifilisul sunt cateva exemple dintre bolile cu transmitere sexuala ce pot fi complet vindecate daca se apeleaza la un tratament corespunzator. Altele, insa, pot fi tratate de-a lungul timpului, insa asta va inseamna ca persoana in cauza va trai cu acea boala toata viata.
Unele boli cu transmitere sexuala pot sa aiba simptome intarziate, care sa apara la ani de zile dupa ce tu ai luat deja acest tip de afectiune. La altele nu se resimt deloc aceste simptome. Mai sunt si cele ale caror simptome seamana cu cele alor unor simple infectii si le poti confunda foarte usor. De aceea, frecventa consultatiilor in acest sens este obligatorie, pentru ca doar asa vei fi in siguranta, iar daca va aparea o problema o vei putea trata din timp.
In cazul unei boli cu transmitere sexuala netratata cu un tratament specializat si corespunzator, aceasta va putea duce la infertilitate, la boala inflamatorie pelvina (BIP) sau la o sarcina ectopica (extrauterina). De asemenea, sifilisul netratat poate provoca orbirea, paralizia sau probleme la nivelul creierului. Virusul human papilloma (HPV) poate cauza cancerul cervical, dar si alte tipuri de cancer.
Mamele diagnosticate cu o boala cu transmitere sexuala o pot transmite bebelusului in timpul sarcinii.
Din cauza anatomiei sale, femeile contracteaza o boala cu transmitere sexuala mai frecvent decat un barbat. Organele genitale ale femeilor sunt mai inclinate in dobandirea infectiilor decat ale barbatilor. Cu toate acestea, femeile pot sa nu fie diagnosticate in acest sens din cauza lipsei simptomelor, fata de un barbat, al carui organ sexual este mult mai vizibil, iar indiciile pot fi mai usor depistate,
Daca mergi frecvent (cum este si normal) la controalele de rutina, la ginecolog, asta nu inseamna ca acesta te va testa si pentru a depista daca suferi de o boala cu transmitere sexuala. Trebuie sa ii ceri tu asta in mod concis.
Singura metoda de a evita contractarea unei boli cu transmiterea sexuala si care poate oferi siguranta totala este abstinenta. Prezervativul doar diminueaza riscul catre o afectiune de acest gen, inca nu 100%. Unele BTS-uri pot fi transmise la nivelul pielii, cum este sifilisul, herpescul sau HIV-ul.
Bineinteles ca daca decizi sa intretii relatii intime cu partenerul tau, aceasta hotarare reliefeaza faptul ca ai incredere in el. Cu toate acestea, am discutat mai devreme ca bolile cu transmitere sexuala de multe ori nu au simptome, asa ca partenerul tau poate sa fi contractat una si sa nu aiba habar despre asta. Pentru a fi siguri, amandoi ar trebui sa va testati inainte sa incepeti o relatie sexuala.
Foto: Imaxtree