Voi slăbi 5 kilograme și viața mea va fi incredibilă și problemele vor dispărea – cine nu a gândit așa atunci când a început o dietă? Adevărul este că într-adevăr unele aspecte se vor îmbunătăți, însă, din păcate, este posibil să existe pe parcurs și surprize neplăcute.
Citește în continuare câteva lucruri la care să te aștepți atunci când te gândești să începi un nou regim de slăbit.
Da, să îți setezi un obiectiv și să îl atingi se simte incredibil, dar nu te aștepta ca slăbitul să îți rezolve toate problemele cu soțul, job-ul sau chiar cu tine însăți. Un studiu a demonstrat că aproape jumătate din oamenii care au slăbit au fost la fel de depresivi ca cei care s-au îngrășat. Slăbește pentru a te simți mai bine și pentru a fi mai sănătoasă, însă caută ajutor specializat dacă ai probleme emoționale.
Pe măsură ce te îngrași este posibil ca papilele gustative să devină mai puțin sensibile. Aceasta poate fi explicația pentru care persoanele obeze mănâncă mai mult atunci când caută satisfacție în mâncare în loc să se concentreze pe calitate și arome. Într-un studiu s-a arătat că persoanele care slăbesc nu mai tânjesc după alimente sărate.
Efortul tău de a slăbi te poate apropia de soțul tău, însă totodată este posibil ca succesul tău să ducă la probleme. Un studiu a demonstrat că lipsa de susținere a partenerului în dietă și sport a dus la răcirea relației. Ce mai poate dăuna? Să îl rogi pe partenerul tău să țină același regim ca tine.
După ce slăbești, îți schimbi garderoba și ai mai multă energie, îți imaginezi că reflecția ta va exprima fericire, însă nu este obligatoriu. Se întâmplă în multe cazuri să vezi în oglindă aceeași persoană, fără schimbări. Desigur știi că ai slăbit, însă nu te vezi așa și în oglindă sau în diferite situații. De exemplu poate te-ai obișnuit să nu ai loc pe culoarele mai înguste din magazine și te dai la o parte, deși poți trece cu ușurință.
Atunci când slăbești scapi de straturi de grăsime care izolează corpul. Un alt motiv pentru frig: atunci când pierzi 10% din greutate, tiroida ta se poate obișnui mai greu cu această schimbare, ceea ce va duce la slăbirea metabolismului și, implicit, la o sensibilitate mai ridicată la frig.
Conform unui studiu efectuat în Suedia, slăbitul a ajutat la îmbunătățirea rezultatelor la testele de memorie. În plus, analizele au indicat și o creștere a activității cerebrale. Un alt studiu, de această dată britanic, a arătat că memoria pacienților care au suferit o operație minoră s-a îmbunătățit după 3 luni.
Pe măsură ce pierzi kilogramele, vei avea mai multă energie de-a lungul unei zile. Atunci când ești mai activă, ești mai extenuată seara, ceea ce înseamnă că vei dormi mai bine. Un studiu publicat într-un jurnal de specialitate a demonstrat că o dietă bogată în fibre te va ajuta să adormi mai ușor, crescând totodată și calitatea somnului.
Mușchii și oasele îți vor mulțimi că iei o greutate, însă pielea nu prea. Grăsimea ajută la estomparea ridurilor, așadar pe măsură ce slăbești este posibil să observi că pielea își pierde fermitatea. Pielea nu mai este la fel de elastică precum înainte, iar în unele cazuri un lifting este necesar.
Copiii învață prin puterea exemplului, așadar conform studiilor, atunci când părinții slăbesc, este posibil ca cei mici să facă același lucru. Deși este greu de crezut, singura posibilitate de a slăbi, pentru unii copii, este ca părinții lor să facă același lucru.
În timp ce privești cum scapi de kilograme, vei fi mai fericită, însă dorința de a-ți menține greutatea te poate influența emoțional. Conform unui studiu, persoanele care slăbesc foarte mult reușesc acest lucru printr-o obsesie, așadar și efortul de a menține greutatea ideală va deveni un factor de stress. Încearcă să scapi de această presiune făcându-ți un program sănătos pe o perioadă îndelungată.
Foto: Imaxtree
Vezi şi deosebirea dintre masă și greutate – ce relație există între cele două!