Multe dintre obiceiurile pe care le ai îți pot adăuga ani valoroși din viață. Citește în continuare pentru a afla 10 lucruri pozitive pe care le poți face pentru a trăi mai mult!
1. Plimbă-te timp de 30 de minute pe zi (+ 2.2 ani)
Acest lucru este crucial ca să îți păstrezi greutatea constantă și pentru a scădea riscul apariției problemelor cardiace sau a diabetului, însă să te încadrezi în jumătate de oră poate fi destul de complicat. Poți la fel de bine să încerci să strecori aceste 30 de minute pe parcursul întregii zile. Un pedometru te poate ajuta, pentru că te face să fii sinceră cu tine însăți și să nu te păcălești.
2. Fă mișcare! (+ 5.6 ani)
Este la fel de important să ai o viață mai activă. 100 de minute de mișcare pe zi îți oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate. O modalitate ușoară de a obține acest lucru este să te ridici să faci mișcare în timpul oricărei activități în care ești, de obicei, sedentară – în timpul pauzelor de publicitate de la televizor, spre exemplu. Aceste pauze, în medie, durează cam 2-3 minute, deci îți oferă destul timp ca să faci niște genoflexiuni, sărituri sau mișcări de aerobic.
3. Culcă-te cu 15 minute mai devreme (+ 3 ani)
Acest lucru te va ajuta să ai parte de 7,5 ore extra de somn pe parcursul unei luni. Somnul este foarte important, deoarece atunci fiecare organ din corp se regenerează. Dacă nu dormi cât trebuie, compromiți funcțiile întregului corp. Deși nevoile de somn ale fiecărei persoane sunt diferite, experții sunt de părere că, dormind mai puțin de 7 ore constant, este lucrul care are cel mai mare impact negativ asupra stării tale de sănătate.
4. Fă antrenamente de forță (+ 1.8 ani)
Antrenamentul de forță (spre ex. ridicarea greutăților) dezvoltă mușchii și îți stimulează metabolismul pe termen lung, ajutând la protejarea împotriva diabetului și a bolilor de inimă. Exercițiile cu greutăți îți întăresc de asemenea și oasele, lucru care scade riscul de osteoporoză. Un studiu a arătat că, după 1 oră de antrenament de forță, de două ori pe săptămână, bărbați și femei sănătoși cu vârste de aproximativ 70 de ani au putut să își inverseze nivelul de îmbătrânire a celulelor și să îl facă aproximativ egal cu cel al unei persoane de 20-30 de ani. Însă nu trebuie să faci chiar atât de multe exerciții pentru a obține aceste beneficii sănătoase. Încearcă o sesiune de 20 de minute o dată pe săptămână.
5. Folosește ață dentară în fiecare zi (+ 3-5 ani)
Un zâmbet sănătos poate să deschidă drumul către o inimă sănătoasă. Numeroase studii au arătat faptul că problemele dentare și cele cardiologice sunt conectate unele cu altele. Ideal ar fi să folosești ață dentară atât dimineața cât și seara, dar chiar și dacă o faci o dată pe zi îți va îmbunătăți sănătatea.
6. Mănâncă sănătos (+ 14 ani)
Alimentația are un impact foarte puternic asupra genelor care accelerează sau încetinesc procesul de îmbătrânire. Dar ce înseamnă mai exact să mănânci sănătos?
- Alege grăsimile sănătoase. Gustări precum nucile sunt mai bune decât cele care conțin grăsimi saturate, cum ar fi untul sau cașcavalul. Un studiu a arătat că, dacă mănânci nuci (de orice fel) zilnic, nivelul colesterolului scade cu 5 procente.
- Mănâncă cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi și încearcă să fie cât mai variate. Atunci când mănânci foarte multe feluri de fructe și legume, obții mii de nutrienți care te protejează împotriva bolilor. Un studiu a arătat că oamenii care mănâncă regulat o varietate mare de fructe și legume au un risc mai mic cu 23% de a dezvolta cancer la plămâni.
- Mănâncă pește de două ori pe săptămână. Studiile arată că grăsimile omega 3 pe care le găsim în pește precum somonul sunt printre cele mai benefice pentru sănătate și ajută la lupta împotriva bolilor de inimă, a hipertensiunii, a depresiei și chiar împotriva Alzheimerului sau osteoporozei.
- Alege cereale integrale bogate în fibre. Dacă mănânci un mic dejun bogat în fibre și cereale, în locul unuia bogat în zahăr rafinat, scazi riscul de a face diabet cu aproape 30%.
7. Fă mai mult sex (+ 8 ani)
O relație frumoasă este sănătoasă atât pentru inimă cât și pentru suflet. Femeile care sunt implicate într-o relație fericită sunt semnificativ mai fericite decât cele nefericite sau inactive din punct de vedere sexual.
8. Nu scrie mesaje când ești la volan (+ 2 ani)
Studiile arată că folosirea telefonului în timpul șofatului mărește foarte mult riscul de a avea un accident rutier grav.
9. Gestionează stresul (+ 4 ani)
Bineînțeles că nu poți controla momentul în care intervine un volum mare de muncă sau o obligație familială, însă modul în care gestionezi stresul este de fapt cel care are un impact asupra sănătății tale. Atunci când ești stresată constant, tensiunea, pulsul, și nivelul de cortizol (hormonul stresului) sunt foarte ridicate. Exercițiile fizice pot ajuta extrem de mult: numai 15 minute de mers rapid mărește producția de endorfine, care te fac să te simți mai bine.
Alte sfaturi pentru combaterea stresului ar fi:
- Începe-ți ziua cu 15 minute de exerciții de respirație. Te va ajuta să îți relaxezi atât mintea cât și corpul și să îndepărtezi stresul care ar putea apărea pe tot parcursul zilei. Ce trebuie să faci: stai cu spatele drept pe marginea patului sau pe un scaun. Inspiră, numărând până la 4, fă un moment de pauză, și expiră numărând până la 6. Gândește-te la o imagine liniștită, cum ar fi o plajă pustie, sau repetă-ți un singur cuvânt în minte, cum ar fi „calm'.
- Întâlnește-te cu un prieten de cel puțin 3 ori pe săptămână. Ideal ar fi în fiecare zi. Implicarea emoțională într-o comunitate sau cu un prieten este la fel de puternică precum exercițiile fizice în termeni de prevenire a bolilor de inimă sau demență.
- Mestecă gumă. Oricât de ciudat ar suna, mestecatul gumei poate stimula nervul Vag, care îți ajută corpul să se relaxeze și mărește nivelurile de serotonină, care te face să te simți mai liniștită și mai fericită.
10. Renunță la fumat (+ 6-12 ani)
Este unul dintre cele mai neplăcute obiceiuri, dar sănătatea ți se îmbunătățește aproape imediat după ce renunți la el. La numai 20 de minute după ce te oprești din fumat, pulsul și tensiunea îți scad; la 2-3 luni după ce ai renunțat, circulația și funcționarea plămânilor se îmbunătățesc; la doi ani după ce ai renunțat riscul de cancer la plămâni și de probleme cardiologice se înjumătățește; la 15 ani după ce ai renunțat, riscul de boli de inimă este la același nivel cu al unui nefumător. De ce altă motivație mai ai nevoie?
Citește și:
4 motive pentru care îți este mereu foame
Foto: Arhiva ELLE