10 lucruri pe care le atingi în fiecare zi și care sunt pline de bacterii

Bacteriile se află peste tot în jurul nostru, iar din acest motiv ar trebui să știi care sunt lucrurile care ascund cel mare mare număr de astfel de microorganisme.

10 lucruri pe care le atingi în fiecare zi și care sunt pline de bacterii

Bacteriile se pot ascunde cu foarte mare ușurință în mai multe lucruri din jurul nostru, fie acasă, la birou, în mașină, la cumpărături sau în locurile în care suntem obișnuiți să ieșim. 

Majoritatea acestor agenți patogeni pot provoca destul de multe afecțiuni, de la răceli până la infecții care în timp pot deveni mai grave. Iar dacă aveai impresia că doar coșul de gunoi sau baia sunt locurile în care se regăsesc cele mai multe bacterii, vei rămâne surprinsă de faptul că există și altele la îndemâna fiecăruia dintre noi și pe lucruri pe care le folosim în fiecare zi.

1. Robinetul de la chiuveta din bucătărie

Robinetul de la chiuveta din bucătărie pare a fi unul dintre locurile în care se ascund cele mai multe bacterii. Apa menține întreaga zonă umedă, ceea ce duce la o condiție care poate crește numărul de bacterii. Din acest motiv, pentru a păstra zona cât mai curată, dezinfecteaz-o cu o soluție pe bază de clor diluat. 

2. Chiuveta

Fie că vorbim de chiuveta de la bucătărie sau baie, acestea sunt unele dintre locurile în care se află cele mai multe bacterii. În cazul în care ești obișnuită să cureți diverse alimente sau chiar carnea în chiuveta de la bucătărie, acolo pot rămâne bacterii, care ulterior pot ajunge pe farfurii, tacâmuri sau chiar pe mâini. Încearcă o dată pe săptămână să cureți chiuveta cu o soluție pe bază de clor.

3. Buretele pentru spălat vasele

Un studiu realizat pe 100 de persoane din Statele Unite a dezvăluit faptul că aproximativ 7% din bureții de vase pe care îi foloseau erau contaminați cu MRSA (Stafilococ auriu meticilino-rezistent). Aceste bacterii sunt greu de tratat și pot provoca și infecții ale pielii. Specialiștii ne recomandă să schimbăm buretele pe care îl folosim pentru curățarea vaselor o dată pe săptămână.

4. Tastatura

Pe tastatură se pot înmulți cel mai ușor bacteriile. Conform unui studiu realizat în 2018 de către International Journal of Environmental Research and Public Health, din cele 25 de tastaturi incluse, 96% dintre ele erau contaminate cu bacterii. Este recomandat să dezinfectezi tastatura în mod regulat și să te speli pe mâini înainte să o atingi.

5. Telefonul mobil

Un studiu din 2017 a analizat 27 de telefoane mobile și toate dintre acestea conțineau bacterii. Fiind unul dintre lucrurile pe care îl folosim zilnic, ar trebui să acorzi o atenție sporită. Cel mai indicat ar fi să îl cureți cu o cârpă din microfibră.

6. Covorul de la intrare

Chiar dacă oaspeții pot fi impresionați de atenția pe care o acorzi la detalii, află că pe acel covor de la intrare se află murdărie și o mulțime de microorganisme. Acolo se poate găsi Clostridium difficile, o bacterie care poate provoca diaree, febră și dureri de stomac. Curăță în fiecare săptămână covorul de la intrare cu un dezinfectant special pentru țesături.

7. Aspiratorul

Aspiratorul poate atrage foarte multe bacterii din covoare, iar dacă acesta nu este curățat la timp, ele se pot înmulți. Schimbă sacul aspiratorului în mod frecvent și încearcă să faci asta afară, în aer liber, și nu în casă. 

CONȚINUT VIDEO ELLE

8. Panoul de bord al mașinii

Și în mașină se pot afla bacterii, mai exact pe panoul de bord. Fiind mereu încălzit, pare a fi locul ideal pentru a crește numărul microorganismelor. Este indicat să cureți cu regularitate interiorul mașinii cu soluții dezinfectante. 

9. Dozatoarele cu săpun lichid

Aproximativ 25% din dozatoarele cu săpun lichid care se află în locuri publice sunt contaminate cu bacterii. Cele mai multe dintre acestea nu sunt curățate, iar numărul bacteriilor crește pe măsură ce sunt folosite. Asigură-te că te speli pe mâini extrem de bine timp de 20 de secunde. 

10. Coșurile pentru cumpărături

Cu toții folosim coșurile pentru cumpărături și poate nu ne dăm seama câte bacterii și alte microorganisme se pot afla pe ele. Un studiu realizat pe 85 de coșuri de cumpărături a descoperit că pe diverse zone ale acestora există mai multe bacterii, inclusiv E-coli și salmonella. De fiecare dată când folosești un coș pentru cumpărături, șterge mânerul cu servețele antibacteriene.

Citește și:
Coronavirus: 5 lucruri pe care orice turist trebuie să le pună în aplicare pentru a opri răspândirea Covid-19

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video