Metabolismul încetinește inevitabil odată cu vârsta, deci te poți îngrășa, de-a lungul anilor, chiar dacă ai un stil de viață sănătos.
Dacă ai început o dietă de ceva vreme, însă nu reușești să pierzi în greutate așa cum ți-ai propus, s-ar putea să ai câteva obiceiuri dăunătoare care îți încetinesc metabolismul și care îți îngreunează dieta. Următoarele greșeli constituie, cu siguranță, motivele pentru care nu reușești să slăbești:
Este adevărat că trebuie să reduci numărul de calorii pentru a pierde în greutate, însă nu trebuie să exagerezi. Când mănânci mai puțin decât este necesar pentru funcțiile de bază ale corpului (în jur de 1200 de calorii pe zi pentru majoritatea femeilor), metabolismul tău va încetini.
Mai mult de atât, corpul va începe să folosească rezervele de energie din masa musculară. Nutriționiștii spun să mănânci suficient încât să nu simți că îți este foame – poți lua mici gustări între mesele principale pentru a-ți menține metabolismul eficient.
Cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos central, iar ceașca zilnică de cafea îți poate accelera metabolismul cu 5-8%, ceea ce înseamnă că vei arde cu până la 170 de calorii mai mult în ziua respectivă. De asemenea, o cană de ceai verde sau negru are un efect chiar mai mare asupra metabolismului, accelerându-l cu până la 12%. Asta nu înseamnă că trebuie să faci exces de cafea sau ceai, deoarece cofeina poate fi dăunătoare în cantități prea mari.
Pâinea albă, orezul alb și pastele îți pot afecta foarte tare cura de slăbire, chiar dacă nu le mănânci în cantități foarte mari. Cel mai bine este să consumi produse din făînă integrală și mai multe fructe și legume – așa îți vei mări consumul de fibră, ceea ce te poate ajuta să arzi cu până la 30% mai multe grăsimi. Studiile arată că femeile care consumă cea mai multă fibră se îngrașă cel mai puțin pe perioade îndelungate. Ideal ar fi să consumi în jur de 25 de grame de fibre pe zi.
Cercetătorii au constatat că un consum de 6 pahare de apă rece în fiecare zi poate contribui la arderea cu până la 50 de calorii mai mult pe zi – nu pare un număr foarte mare, însă pe parcursul unui an, consumul de apă rece te poate ajuta să pierzi 2-3 kilograme. Arzi mai multe calorii când bei apă rece pentru că este nevoie de mai multă energie pentru a aduce lichidul la temperatura corpului.
Studiile arată că persoanele aflate la dietă, care consumă cele mai multe organoclorine (poluanți din pesticide care sunt păstrați în celulele grase), arată cele mai mari încetiniri ale metabolismului. Aceste substanțe pot interveni în procesul de consum al energiei. Unele studii arată că pesticidele pot declanșa creșterea în greutate. Prin urmare, trebuie să cumperi mai multe fructe și legume organice.
Asigură-te că proteinele sunt prezente la fiecare masă – corpul tău are nevoie de ele pentru a păstra mușchii sănătoși. Proteinele pot accelera arderea de calorii de după masă cu până la 35%. Cele mai multe proteine pot fi găsite în carnea slabă, în nuci și semințe, dar și în iaurt.
Alimentele bogate în fier sunt esențiale pentru asigurarea transportului de oxigen în corp. Până la menopauză, femeile pierd cantități importante de fier prin menstruație – de aceea trebuie să te asiguri că îi dai suficient fier corpului tău ca să compensezi pentru aceste pierderi. În caz contrar, riști să ai foarte puțină energie și un metabolism foarte încet. Carnea slabă, spanacul, cerealele integrale și fasolea sunt câteva exemple de alimente ce conțin cantități importante de fier.
Vitamina D asigură funcționarea mușchilor care accelerează metabolismul, însă se pare că foarte puțini dintre noi primesc suficientă Vitamina D din dietă. O porție de somon îți va asigura 90% din cantitatea recomandată. Alte surse bune de Vitamina D sunt: tonul, tofu, ouăle și creveții.
Nu-ți mai comanda și al doilea cocktail – atunci când bei alcool, arzi mai puține grăsimi, mai încet decât în mod normal. Dacă bei două cocktailuri îți vei încetini abilitatea de a arde grăsimi cu până la 73%.
Există dovezi că lipsa de calciu de care suferă unele femei poate încetini metabolismul, deci lactatele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, mai ales cele mai slabe în grăsimi, cum ar fi laptele degresat sau iaurtul. Acestea ar putea chiar să micșoreze absorbția de grăsimi provenite din alte mâncăruri.
Foto: Arhiva ELLE