Probabil ca ai auzit deja despre miraculosul suc de sfecla rosie, mar si lamaie, atat de plin de antioxidanti, dar este timpul sa descoperi toate beneficiile sfeclei rosii si alte modalitati de a o include in alimentatie, regulat. Iti dam detalii!
Poate ca ai evitat-o pana acum din cauza gustului ei dulce atat de pregnant ori pentru ca nu stiai exact in ce forma e cel mai bine sa o consumi.
Si, sa fim sincere, multa lume nu stie cum sa prepare sfecla rosie. Am decis sa elucidam misterul: iti spunem exact ce beneficii aduce consumul de sfecla rosie si iti dam cateva idei pentru a o include in regimul tau alimentar. Pentru ca da, este o leguma miraculoasa pe care ar trebui s-o consumam mai des, mult mai des decat o facem.
1. Sfecla rosie este o sursa excelenta de antioxidanti si de nitrati naturali. Acestia din urma stimuleaza eliberarea oxidului nitric, cu rol de imbunatatire a circulatiei sanguine.
2. Pe langa antioxidanti, sfecla rosie este extrem de bogata in vitamine importante pentru buna functionare a organismului. Printre ele, vitaminele A, C, E, B1, B2, B2, C, acid folic dar si fibre, magneziu, fier, cupru si fosfor. Si nu doar atat: sfecla rosie are cea mai mare cantitate de vitamina K continuta de o leguma!
3. Sfecla rosie scade tensiunea arteriala si te protejeaza de bolile cardiovasculare. Consumul ei ajuta la dilatarea arterelor si impiedica formarea cheagurilor si depunerea colesterolului pe vasele de sange. In plus, continutul crescut de potasiu ajuta la intarirea muschiului inimii.
4. Poate nu stiai, dar sucul proaspat de sfecla rosie are efect antiinflamator si este un remediu eficient pentru starile de epuizare fizica. Pentru efectul sau energizant, sucul de sfecla rosie este recomandat sa fie consumat dimineata.
5. Sfecla rosie contine de asemenea iod, fiind recomandata celor cu tulburari ale glandei tiroide.
6. Asa cum poate ai auzit, sfecla este una dintre cele mai laudate legume atunci cand vine vorba despre proprietatile sale anticancerigene. Ea combate aparitia celulelor canceroase si stimuleaza productia de celule rosii, fiind un stimulent excelent pentru sistemul imunitar si avand capacitatea de elimina toxinele din organism.
7. Sfecla rosie este si un bun laxativ, ajutand la buna functionare a tranzitului intestinal. Datorita fibrelor pe care le contine, ea ajuta la deblocarea tranzitului intestinal si la eliminarea toxinelor din colon.
8. Sfecla rosie ajuta si la vindecarea bolilor de vezica biliara si la scaderea nivelului de colesterol. Este indicata in curele de detoxifiere si mai ales dupa perioade in care alimentatia ta a fost bogata in grasimi.
9. Contine de asemenea aminoacizi, esentiali in dezvoltarea tesutului muscular.
10. Si, nu in ultimul timp, poti apela la ea daca stii ca suferi de gastrita hiperacida: sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, calmand aciditatea stomacala.
Nu-i asa ca este o leguma invincibila?
Medicii recomanda consumul de sfecla in stare cruda. Prin fermentare sau prin preparare, ea isi pierde multe dintre beneficii. Iata trei variante de a o consuma:
– sub forma de suc proaspat stors; daca gustul ei este prea dulce, poti incerca sa combini sucul cu alte legume sau fructe precum morcovul, lamaia, marul, portocala sau ananasul.
– sub forma de salata de cruditati: sfecla se rade si se amesteca cu morcov, telina, patrunjel, salata verde sau varza rosie.
– sub forma de bors, o reteta extrem de simpla, pentru care ai nevoie doar de sfecla, ceapa, morcov, patrunjel, cartof, telina si bors din tarate.
Daca vrei, totusi, sa o prepari, alege cuptorul. Incinge-l la 180°C, taie frunzele sfeclei (le poti folosi proaspete, in salata) si pune fiecare sfecla in folie de aluminiu, cu cate 1 lingura de apa. Tine-o la cuptor aproximativ 45 de minte sau mai putin, daca sfecla este mica si foarte proaspata. Cand e gata, scoate-o si las-o sa se raceasca putin. Este indicat sa nu decojesti sfecla decat atunci cand o servesti si iti recomand sa folosesti manusi pentru ca iti pateaza mainile. O poti consuma simpla, in salate sau chiar in sandwich, cu paine neagra si pui la gratar.
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile sfeclei, o poți consuma proaspătă sub formă de salata de sfecla rosie sau poți pune sfecla rosie la borcan pentru iarnă.
Foto: Beetroots from Shutterstock