Capsunile sunt denumite reginele fructelor in tarile asiatice intrucat vin la pachet cu multe beneficii pentru sanatatea noastra.
Aceste fructe in forma de inima si pline de gust iti ofera mai mult decat o aroma dulce. Iata 10 motive datorita carora capsunile ne fac atat de mult bine:
Culoarea rosie a capsunilor contine antocianina, substanta responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime.
Aantioxidantii pe care ii gasim in capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care poate conduce la orbire odata cu trecerea anilor. Ochii nostri au nevoie de vitamina C pentru a fi protejati de expunerea la radicalii liberi eliberati de razele dure ale soarelui. Vitamina C mai are un rol important in a intari corneea si retina ochiului. Asadar, consumul a trei sau mai multe portii de capsuni poate preveni acest pericol.
Bogate in fibre si sarace in calorii, o cana de capsuni contine doar 54 de calorii. Consumul de capsuni conduce la o mai buna circulatie a sangelui si a oxigenului din corpul nostru. Rezultatul? Mai putine kilograme!
Consumarea alimentelor bogate in apa si fibra precum capsunile, grapefruit sau pepene te poate ajuta sa fii hidratata in permanenta.
Vitamina C este unul dintre antioxidantii care pot ajuta la prevenirea cancerului din moment ce un sistem imunitar sanatos e cea mai buna arma impotriva bolii. Capsunile mai contin si alti antioxidanti care indeparteaza rapid radicalii liberi si neutralizeaza potentialele efecte negative pe care le pot avea asupra celulelor noastre.
Puterea vitaminei C din capsuni continua. Ea este vitala producerii de colagen, calitate ce duce la imbunatatirea elasticitatii pielii. Din moment ce pierdem colagen pe masura ce imbatranim, consumarea alimentelor bogate in vitamina C poate duce la rezultate mai bune in a avea o piele fabuloasa. Nu doar vitamina C se ocupa insa de asta. Cercetatorii au descoperit ca acidul elagic previne in mod vizibil distrugerea colagenului si a inflamatiilor – doi factori majori ce duc la dezvoltarea ridurilor – in celulele pielii dupa expunerea continua la razele UV.
Antioxidantii si fitochimicalele regasite in capsuni ajuta de altfel si la reducerea inflamatiilor ce pot cauza artrita si boli de inima. Studiile realizate de specialisti au demonstrat ca femeile care au mancat 16 sau mai multe capsuni pe saptamana au cu 14% mai putine sanse sa aiba un nivel inalt de proteina C-reactiva – un indicator al inflamarii corporale.
Potasiul este un alt nutrient sanatos necesar inimii iar, cu numai 134 mg, capsunile sunt considerate a fi o sursa din care sa ni-l procuram. Potasiul poate ajuta la reglementarea circulatiei sangelui si chiar la scaderea presiunii lui. Cum? Actioneaza precum o frana asupra efectelor negative ale sodiului. Cu impactul pe care il au asupra nflamarii si presiunii sanguine, capsunile si-au castigat titlul de cele mai sanatoase fructe benefice inimii pe care le putem consuma.
Bolile de inima fac ravagii in randul femeilor. Din fericire, capsunile contin totodata stimulatori puternici pentru sanatatea inimii. Acidul elagic si cel flavonoidic – sau fitochimicalele – pot aduce un aport semnificativ de efect antioxidant de care inima poate beneficia in multe feluri. Unul din ele consta in lupta impotriva densitatii scazute a lipoproteinelor – colesterolul rau din sange – ce cauzeaza placa arteriala. Totodata, prin efectul lor anti-inflamator, inima este protejata. Ambele moduri joaca un rol important in lupta impotriva bolilor de inima si a diabetului.
Potasiul, vitamina K si magneziul sunt extrem de importante pentru sanatatea oaselor noastre. Ei bine, inca un motiv pentru care aceste fructe sunt importante. Totodata, prin prisma biotinei existenta in capsuni, ele ajuta la intarirea parului si a unghiilor. Proprietatile anti-rid ale capsunilor sunt extrem de benefice intretinerii frumusetii naturale.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock
Iti recomandam sa incerci aceste retete de dulceata de capsuni