Termenul-limita pentru prezentarea unui proiect important se apropie, seful iti sta in coaste si iubitul tocmai te-a parasit. Esti epuizata, dar nu reusesti sa dormi. Daca cel mai neinsemnat lucru nu iese cum ai planuit, ori iti vine sa urli, ori te asezi pe un scaun si incepi sa plingi. Suna familiar pina aici, nu? Stresul ne afecteaza pe toti in anumite momente din viata. Multi dintre noi sintem atit de obisnuiti cu stresul incit nici macar nu ni se mai pare o problema, dar fiecare isi doreste o viata linistita si plina de impliniri.
E usor doar daca inveti sa manipulezi stresul inainte sa te manipuleze el pe tine. Studiile arata ca intre 60 si 90% dintre pacientii care apeleaza la sfaturile medicilor au probleme medicale legate de stres. Femeile sint astazi mai stresate decit alta data pentru ca trebuie sa se adapteze unor situatii noi si pentru ca rolul lor in societate s-a amplificat si trebuie sa faca fata unui numar sporit de responsabilitati. Dar nimeni nu trebuie sa devina o victima a stresului. „Nu atit stresul si schimbarile sint o problema, cit maniera in care le percepem si reactionam la ele, ne spune Lourens Schlebusch in cartea lui Mind Shift. „Cind te confrunti cu tot felul de evenimente care declanseaza stresul, mai bine le iei ca pe niste provocari, decit sa clachezi in fata lor. Stim cu totii ca prea mult stres este daunator, dar intr-o doza rezonabila isi are rostul lui. O cantitate normala de stres sporeste productivitatea si indeminarea si imbunatateste increderea in sine. Iata 10 antidoturi verificate pentru a fi mai calma si a te controla mai usor.
GANDESTE POZITIV
Felul in care gindesti iti influenteaza sentimentele, asa ca gindeste numai de bine. Studiile americane au demonstrat ca oamenii rezistenti la stres vorbesc si gindesc pozitiv. Ei cred ca, mai degraba, problemele lor sint temporare, nu permanente si particulare, nu generale („Astazi sint trista este mai bine decit „Ma simt mereu mizerabil). Daca ceva nu merge bine, cei care inving usor stresul gasesc o motivatie externa problemelor lor si nu se gindesc ca s-ar putea sa fie ceva in neregula cu ei („Am avut un examen dificil mai bine decit „Sint proasta). Aminteste-ti ca tu esti creatoarea propriului tau univers. Te-ar ajuta sa citesti: Cartea fericirii de Nina Berberova, Ghidul bunei dispozitii (Ecologia starilor sufletesti), Ghidul femeii independente (toate aparute la Editura Humanitas). In plus, viziteaza si paginile web ale agentiilor de turism si nu ezita sa-ti cumperi bilete pentru excursii in locuri pe care nu le-ai mai vazut.
IMPARTE-TI ATRIBUTIILE
In general, daca esti stresata inseamna ca faci prea multe. Lasa deoparte ce ti se pare lipsit de importanta si roaga-i pe cei din jur sa te ajute la proiectele urgente. La serviciu, roaga-ti colegii sa te asiste si nu uita ca nu esti singura care poate duce la capat o sarcina de serviciu. Invata-i si pe ceilalti sa rezolve probleme, ai incredere in ei si testeaza-i mereu – asta iti va usura simtitor munca si viata. Nu ezita sa-i vorbesti sefului tau daca ai probleme greu de rezolvat.
EXERSEAZA
Fa miscare! Inscrie-te la un club de sanatate, mergi la o plimbare lunga cu bicicleta sau pe jos, inoata! Nu conteaza ce faci, dar exerseaza de trei ori pe saptamina si fa-ti un obicei din asta chiar daca esti obosita. Exercitiile fizice nu numai ca indeparteaza tensiunea musculara, dar ajuta la cresterea nivelului metabolismului, la corectarea tinutei, scad presiunea singelui si imbunatatesc respiratia. Nu ocoli salile de gimnastica; intra in prima care-ti iese in cale si fa-ti un abonament.
MEDITEAZA
Exercitiile de relaxare diminueaza stresul (se reduc hormonii care cauzeaza stresul) si ajuta la echilibrarea ritmului cardiac si la scaderea presiunii sanguine. Multi dintre noi sintem biruiti de stres pentru ca ne gindim la altceva atunci cind facem o lucrare anume. Meditatia iti va exersa mintea si te va ajuta sa te concentrezi la ce faci. Calmul si pacea interioara nu vor intirzia sa apara. Cauta centre specializate pentru initiere in secretele meditatiei.
„ANTRENOR DE VIATA
Daca nu-ti rezolvi la timp problemele si le tot amini, nu faci decit sa le scapi de sub control si atunci cind te vei izbi de ele vor parea mai mari decit sint cu adevarat. Daca vrei sa te descarci, poti consulta un „antrenor de viata sau un terapeut. Dar ce sint ei, de fapt? Sint un fel de antrenori personali pentru minte, care te ajuta sa-ti construiesti un plan prin care sa-ti indeplinesti aspiratiile de viata si de cariera. De obicei, antrenorul de viata isi ofera serviciile prin telefon, o data sau de doua ori pe saptamina.
Page: 1 2