Te ajută să slăbești, conțin cantități fantastice de antioxianti, îți dau energie: în cazul anumitor produse ai de-a face însă doar cu niște lozinci de marketing, nicidecum cu beneficii reale pentru organism. Iată 10 alimente pe care le consideri sănătoase, dar care stau sub semnul întrebării!
Am analizat îndeaproape acest fenomen și venim cu exemple. Îți spunem 10 alimente pe care le consideri sănătoase fără temei, însă.
Vei fi de-a dreptul uimită să afli cât de multe calorii are un smoothie pe care îl cumpărai crezând că este cea mai bună variantă de băutură răcoritoare. Ei bine, unele sortimente au chiar și 600 de calorii (echivalentul unui burger, da!), majoritatea ca urmare a zahărului și siropurilor adăugate. Citește eticheta înainte de a cumpăra sau fă-ți singură un smoothie delicios, acasă!
Exact, vorbim despre acele punguțe magice care conțin un amestec delicios de dulce (stafide, caise uscate, smochine) și sărat (alune, caju, fistic) la care se presupune că ar trebui să apelezi atunci când ai chef de ronțăit. Ei bine, și aceste mixuri sunt adevărate bombe calorice, pentru că adesea oleaginoasele conținute sunt prăjite iar fructele uscate au adaos de zahăr.
Zahăr și grăsimi combinate într-un mix învelit în ciocolată: acesta este de fapt conținutul acestor batoane care promit să îți taie pofta de mâncare și care nu fac altceva decât să te îngrașe.
Între o prăjitură cu ciocolată și o înghețată vei alege mereu a doua variantă crezând că faci o alegere cu mult mai sănătoasă. Ei bine, înghețata conține de fapt la fel de multe calorii ca orice alt desert. Alternativa sănătoasă: sorbeturile din fructe, pregătite chiar de tine. Hai, că nu e greu!
La fel ca în cazul smoothie-urilor, salatele pe care le găsești în supermarket sunt adevărate capcane pentru sănătatea ta. Dressing-urile sunt pline de grăsimi iar legumele pe care le conțin nu sunt niciodată variantele cele mai gustoase. Mai ales vara, fă-ți un obicei din a merge la piață și prepară-ți singură salate dintre cele mai diverse.
Chipsurile din cartofi sunt unele dintre tentațiile cărora cu greu le reziști așa că te-ai bucurat să vezi pe rafturile magazinelor alternative preparate din alte legume (morcovi, sfeclă, țelină etc). Momentul adevărului: și acestea conțin prea multă sare și grăsimi așa că ar fi mai bine să le eviți cu desăvârșire.
Da, atât de lăudatul sushi nu este neapărat și cea mai bună variantă de cină sau prânz, mai ales dacă ai obiceiul să îl consumi extrem de des. Și asta pentru că unele dintre cele mai utilizate variante de pește folosite pentru prepararea sushi-ului (tonul, bibanul de mare și peștele spadă) sunt considerate a fi unele dintre cele mai contaminate cu mercur. În plus, sushi-ul conține orez alb, sos de soia și uneori maioneză așa că ar fi mai bine să rărești acest festin asiatic sau să te asiguri că mănânci un sushi „curat”.
Pâine, maioneză, margarină, mezeluri și alte asemenea ingrediente transformă clasicul sandviș într-o variantă deloc sănătoasă. Dacă chiar nu ai altă alternativă, prepară-ți de acasă sandvișul și alege ingrediente cu adevărat nutritive: brânză de capră, legume din plin și pâine integrală.
Ai văzut în atât de multe filme acest tip de desert că ai poftit și tu să îți începi ziua cu o felie de pâine cu unt de arahide. Problema? Este extrem de bogat caloric și e plin de zahăr și de grăsimi.
Ai putea să bagi mâna în foc că supele sunt unele dintre cele mai sigure alegeri din meniurile restaurantelor: preparate din legume, ele ajută digestia și sunt sățioase. Însă de cele mai multe ori, variantele preparate în restaurante conțin prea multă sare, ulei din plin și uneori smântână grasă.
Concluzia? Încearcă să-ți prepari acasă cât mai multe gustări, la fel și prânzul de birou, iar când mergi la shopping, asigură-te că pui în coș alimente sigure, cât mai sănătoase.
Foto: Arhiva ELLE
Vezi şi aperitive rapide fără foc!