10 alimente care ajută la îmbunătățirea capacității creierului

Există o serie de alimente care pot stimula capacitatea creierului și pe care ar trebui să le incluzi tot mai des în stilul tău de viață.

Alimentele pe care noi le consumăm au un puternic impact și asupra modului în care funcționează creierul nostru. 


Auzim deseori în jurul nostru că se vorbește despre alimentele care ne ajută să pierdem în greutate, să avem o piele mai frumoasă, strălucitoare, însă există alimente care stimulează activitatea creierului? Ei bine, există.

Faptul că includem în stilul nostru de viață alimente pentru sănătatea creierului ne ajută în prevenția mai multor boli, precum demență sau Parkinson. Însă, beneficiile nu se opresc aici. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le încerci și îți pot antrena creierul:


1. Avocado

Tot mai des inclus în diete, avocado este cu siguranță alegerea pe care trebuie să o faci. Este bogat în grăsimi monosaturate sănătoase, care reduc tensiunea arterială. Conține o mulțime de vitamine, precum B9, B6, dar și E, iar astfel celulele sunt protejate de către radicalii liberi. Poate preveni apariția bolilor Alzheimer, Parkinson sau Huntingon datorită antioxidanților pe care îi are și poate combate riscul de accident vascular cerebral.

2. Pește gras

Peștele gras conține acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Omega-3 are rolul de a îmbunătăți structura celulelor neuronale ale creierului. De asemenea, se crede și că ar crește fluxul de sânge către creier, ceea ce înseamnă că ar îmbunătăți și memoria. Printre tipurile de pește bogat în omega-3 se numără macroul, somonul și heringul.

3. Broccoli

Și broccoli ar trebui să se afle pe lista ta deoarece conține un nivel ridicat de vitamina K și colină, care vor îmbunătăți memoria. Vitamina K este chiar asociată cu prevenirea bolii Alzheimer. De asemenea, broccoli mai conține și vitamina C, fiind esențială pentru o imunitate puternică.


4. Semințe de floarea soarelui

Dacă peștele nu se află chiar printre preferințele tale, atunci poți încerca cu încredere semințele de floarea soarelui. Sunt extrem de ușor de inclus în alimentație, le poți mânca fie la micul dejun sau chiar la o gustare. Sunt bogate în vitamina E, care protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ asociat îmbătrânirii.

5. Cafea

Există destul de multe controverse privind consumul de cafea și impactul pe care l-ar avea asupra sănătății. Însă, trebuie să îți spunem că reduce riscul anumitor boli, precum diabet de tip II, Alzheimer, depresie și accidente vasculare cerebrale. În plus, unele studii au demonstrat chiar faptul că persoanele care consumă cafea pot avea o rată de mortabilitate mult mai mică. 


6. Afine

Afinele sunt extrem de benefice creierului. Nivelul ridicat de antioxidanți și nutrienți din afine stimulează comunicarea între celulele creierului nostru. În plus, afinele pot preveni dezvoltarea bolilor neurodegenerative.

7. Alune

Și alunele au grăsimi sănătoase similare cu avocado, ajutând la menținerea sănătății creierului. Conțin vitamine esențiale pentru buna funcționare a creierului.

8. Turmeric

Turmericul este un condiment excelent pe care îl poți include în foarte multe mâncăruri. Acesta are un efect antiinflamator, fiind un puternic antioxidant. Pe lângă asta, previne stările de anxietate.


9. Ciocolată neagră

Chiar dacă nu este la fel de delicioasă precum ciocolata obișnuită, ar trebui să incluzi tot mai des ciocolata neagră în alimentația ta. Aceasta poate scădea tensiunea arterială și îmbunătățește fluxul de sânge din creier și este o sursă excelentă de antioxidanți. Însă, reține faptul că trebuie să aibă cei puțin 60% cacao. 

10. Sfeclă

Nitrații naturali care se regăsesc în sfeclă ajută la stimularea fluxului de sânge către creier. Este bogată în vitaminele A, C, B2, B2, acid folic, fibre, magneziu, fier și cupru. Te poate ajuta în scăderea tensiunii arteriale și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. 


Citește și:
Care sunt alimentele care stau la baza unei vieți sănătoase, conform nutriționiștilor

Foto: Imaxtree

Vezi şi alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet