Vlad Plavicheanu, model și protagonistul editorialului: „Inovația în modă ar trebui să fie mai mult despre sustenabilitate și despre confort”

Vlad Plavicheanu, model și protagonistul editorialului: "Inovația în modă ar trebui să fie mai mult despre sustenabilitate și despre confort"

ELLE: Cum ai primit propunerea de a purta, în premierã în România, un articol vestimentar AR într-un editorial de moda? Ce te-a entuziasmat la acest proiect?
Vlad Plavicheanu: Mi s-a părut că propunerea mi-a venit mănușă, dacă pot împrumuta o expresie din șifonier. Pasiunea mea pentru inovație a jucat un rol important în parcursul meu. Interesul pentru tehnologie vine de la tatăl meu și s-a împletit dintotdeauna cu fascinația pentru modă. E vorba de creativitate în ambele domenii, tot așa cum e vorba de multă muncă și de multă seriozitate. Am văzut-o ca pe o idee genială și un pariu ambițios, ca cele două lumi să fie aduse împreună pe aceeași coperta. Iar eu sunt în general deschis către aventuri și  experiențe, așa că nu m-am lăsat greu convins.

ELLE: Cum a fost pentru tine realizarea efectivã a sedintei foto?
Cât de simplu sau de complicat a fost sã „porți” aceastã piesă vestimentară?
V.P.: Mereu mi-am dorit să se lucreze cu ușurință cu mine. Încă de când am început să lucrez în modă, am învățat de la primul meu agent cât de important este să fiu cooperant, profesionist și flexibil. Subiectul principal dintr-o propoziție dă sens întregii fraze, dar numai dacă se acordă cu predicatul și cu celelalte elemente sintactice.
Prima mea experiență pe platou cu Maurice Munteanu a fost așa cum mă așteptam, a coincis cu lucrurile pe care le-am auzit despre el. M-am simțit ascultat și înțeles, pus în lumină într-un fel care m-a surprins. Maurice a dat sens și ritm întregului editorial.
Iar așa cum Maurice a adus modă în editorialul nostru, Vodafone a adaptat tehnologic o piesă vestimentară desenată de Lucian Broscățean și proiectată de Alex Dohotaru, astfel că totul a fost extrem de ușor și de fluid pentru mine.

ELLE: La ce te gândesti prima data când vorbim despre inovatie?
V.P.: Mă gândesc la lucruri care ar trebui să ne facă viețile mai ușoare. Mă gândesc la lucruri la care nici nu ne gândim că avem nevoie acum, dar care, odată ce apar în viețile noastre, devin indispensabile. Așa cum au fost internetul sau smartphone-urile pentru părinții mei, așa a fost social media pentru generația mea. Cine s-ar fi gândit că nu vom mai putea trăi fără Instagram sau fără Tik Tok, și iată-ne acum pe toți cum scrollăm ore în șir printre imagini și videouri care nu se mai termină. Nu cred că orice formă de inovație este folositoare, dar cred că fără inovație nu putem avea evoluție, iar evoluția este în ADN-ul speciei noastre, atât în sens literal, cât și figurat.

ELLE: Dar despre inovație în modă?
V.P.: Inovația vine la pachet și cu responsabilitate, iar eu cred că inovația în modă ar trebui să fie mai mult despre sustenabilitate și despre confort. Procesarea materialelor, reciclarea pieselor vestimentare, respectarea drepturilor omului în lanțurile de producție, cred că toate aceste preocupări pot fi congruente cu un stil vestimentar mai confortabil, adaptat personalității fiecăruia.
Nu e nici un secret că industria modei are un impact major asupra planetei. Responsabilitatea de a reduce acest impact aparține atât industriei, cât și fiecărui consumator. Dar cred că rolul hotărâtor îl va avea întotdeauna inovația tehnologică.
Știi care a fost una dintre cele mai mari inovații în modă despre care astăzi aproape nu se mai vorbește? Mașina de cusut Singer, pe care eu, de exemplu, o știu din casa bunicii mele. După unii istorici, a fost una dintre invențiile cele mai importante ale secolului al XIX-lea. A făcut hainele mult mai accesibile pentru milioane de oameni care nu și le permiteau, a ajutat foarte mult la emanciparea femeilor care nu au mai trebuit să petreacă ore în șir fabricand literalmente haine pentru întreaga familie, a dat, practic, startul industriei modei de masă, așa cum o știm astăzi. Și nu i se datorează cuiva care se pricepea  neapărat la haine, ci unui inginer, așa cum sunt și părinții mei.
Cred că și azi inovația care va transforma cu adevărat industria modei nu va veni din zona creatorilor de modă, ci mai degrabă din zona tehnologiei. AR este doar unul dintre domeniile din care ne putem aștepta la transformări spectaculoase, dar un altul este inteligența artificială. Cred că nu va mai dura mult până când vom vedea editoriale de modă și tendințe dictate de programe de AI. Întrebarea este cât suntem de pregătiți pentru era Style GPT?

ELLE: Faci parte dintr-o generatie crescutã în era tehnologiei – care dintre aspectele sale sunt utile pentru tine?
V.P.:Ce pot să zic? Îi sunt foarte recunoscător tehnologiei pentru că mă ajută să nu fiu niciodată concentrat și îmi accentuează lipsa de atenție și tendința de a procrastina… Glumesc, desigur. Dincolo de părțile ei negative, tehnologia ne ține interconectați și ne ajută să creștem. Tehnologia șterge granițele și ridică barierele dintre oameni, dintre culturi, dintre domenii ale cunoașterii. Oamenii cu potențial au mult mai multe oportunități de a se realiza fără să fie nevoie să emigreze peste mări și țări. Oamenii cu pasiuni mai puțin obișnuite se pot conecta cu oameni care au aceleași pasiuni dar sunt răspândiți peste tot pe glob, inteligența lor colectivă devine în felul acesta mult mai creativă, iar lumea poate deveni astfel un loc mai bun pentru noi toți.
Tehnologia este șansa la o lume mai bună. Dar depinde de noi cum folosim această șansă.

ELLE: Si care sunt lucrurile care te intrigă/te fascinează la tehnologie?
V.P.: Mă intrigă faptul că oricine poate avea acces la tehnologie. Indiferent dacă ai ceva de spus sau nu, fiecare om primește câte un microfon cablat la un difuzor uriaș. Atât de mare cât o întreagă lume. Dintotdeauna tehnologia a ajutat la micșorarea diferențelor dintre oameni, dar în trecut accesul la tehnologie presupunea depășirea foarte multor obstacole. Mi se pare că astăzi, pe măsură ce devine mai sofisticată, tehnologia devine tot mai accesibilă, iar asta este pur și simplu fascinant.

ELLE: În ce fel îti imaginezi vitorul și ce rol joacã inovația în această perspectivă a ta?
V.P.: Cred că toți ne dorim un viitor care să sune mai bine. E foarte greu de spus cum va arăta acest viitor, având în vedere că tehnologia evoluează mai rapid ca niciodată. Așa că l-am întrebat pe Chat GPT cum cum își imaginează viitorul și ce rol joacă inovația în perspectiva sa. Mi-a răspuns că inovația va juca un rol important în viitorul nostru, va ajuta la găsirea soluțiilor pentru provocările majore cu care ne confruntăm și la crearea unei lumi mai bune și mai prospere pentru toți. Să sperăm că așa va fi!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro