Totul despre trenciul clasic și cum să îl porți cu stil în acest sezon

Atemporalul trenci este una dintre cele mai versatile piese dintr-o garderobă, putând fi purtat atât cu rochii de seară, cât și cu blugi.

De la un palton military, rezistent la intemperii, la o piesă timeless care nu trebuie să-ți lipsească din șifonier, trenciul este perfect pentru perioadele de tranziție precum primăvara și toamna, dar poate fi purtat cu succes și în zilele sau serile răcoroase de vară.


Cine dorește să meargă la sigur, investește într-un model clasic cu lungime medie, două rânduri de nasturi și de culoare bej. O astfel de piesă poate fi purtată o viață întreagă, deoarece nu se demodează niciodată. Originalul este de la Burberry, dar acum poți găsi și variante mai ieftine și la fel de reușite.

Istoria trenciului

Acest tip de palton a fost inventat de britanicul Thomas Burberry în 1879 și a fost folosit pentru prima dată în Primul Război Mondial. Realizat din gabardină, un material pe care l-a dezvoltat chiar el, este ușor și rezistent la intemperii, motiv pentru care a revoluționat îmbrăcămintea de ploaie de la acea vreme care până atunci fusese greoaie și incomodă. Bref, a fost o alegere perfectă pentru uniformele armatei britanice.


Mai târziu, în 1942, a devenit un clasic al modei, când actorul Humphrey Bogart a purtat un trenci în faimosul său film „Casablanca'. Drept urmare, styleicons precum Catherine Deneuve și Audrey Hepburn l-au preluat și ele în garderobele lor și de atunci a devenit un must-have în orice garderobă și un item reinterpretat sezon de sezon de mai toți designerii. Dar clasicul de necontestat este și rămâne modelul de la Burberry cu ale sale caracteristici tipice: fantă la spate, buzunare laterale înclinate, prindere pentru mâneci și, desigur, centura cu ochiuri metalice.


Unde poți purta trenciul?

Peste tot! Trenchcoat-ul este o piesă cu adevărat multifuncțională, care se potrivește oricărui stil și oricărei ocazii: la birou pentru un look business, casual peste blugi și un pulover și chiar și peste rochii cocktail sau de seară.

Cum porți trenciul corect?

  • Nu-l purta niciodată încheiat. Poartă-l, pur și simplu descheiat, lasă centura să atârne lejer în lateral sau leag-o la spate și marchează astfel talia. Alternativ, o modalitate stylish și sofisticată de purta trenciul este pe umeri, ca pe o capă sau ca pe o pelerină,. Dacă te confrunți totuși cu temperaturi scăzute, pliază reverele și poartă-l descheiat, cu centura înnodată în față.
  • Nu lega niciodată centura într-o fundă, chiar dacă fundele sunt la modă. Înnoadă-l în schimb așa cum o fac parizienii, de două ori, într-o manieră relaxată și lejeră. Cu un nod nu poți da greș!

Ce culoare ar trebui să aibă trenciul?

Un trenci clasic este de obicei bej, iar acest fapt provine din istorie, atunci când soldații erau camuflați de această culoare în tranșee. Nuanțele de bej sunt considerate acum atemporale și pot fi practic combinate cu orice. O alternativă bună pentru bej este kaki-ul. Această culoarea flatează toate nuanțele de piele și pe deasupra arată și elegant. Alte culori acceptate pentru un trenci clasic sunt bleumarinul, albul și negrul.

În schimb, este recomandabil să nu porți niciodată un trenci în culori aprinse precum roșu, galben, portocaliu sau verde și să-ți achiziționezi variante clean, fără aplicații inutile.


Citește și:
Tendințe modă primăvară – vară 2021: Somewhere over the rainbow

Foto: PR, Burberry

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion