Oricât de efemere ar fi tendințele modei, acestea au obiceiul de a reveni - ani și uneori decenii mai târziu – în inspirația designerilor, pe podiumurile de la Fashion Week și pe buzele tuturor iubitoarelor de modă.
Natura ciclică a tendințelor face ca revenirea acestora să fie inevitabilă, iar marile case de modă împrumută stilurile ce făceau furori cu decenii în urmă, pentru a reinventa piese vestimentare ce sunt simultan moderne și retro.
Nostalgia anilor 70
Stilul anilor 70 – aspectul este ușor de imaginat, dar dificil de purtat. Anii 70 reprezintă o epocă a rock-ului glam, al pantalonilor clopot, a drepturilor femeilor și a scandalului de la Watergate. Tendințele din această perioadă constituie o extensie a celor hippie, specifice anilor 60, suplimentând prin explozia de culoare și croielile moderne. În timpul epocii în care se asculta Rolling Stones și lumea fredona „Don’t stop me now', în industria modei au conviețuit simultan diverse stiluri, astfel luând amploare subculturile punk, hippie și boem chic.
De la mâneci clopot la haine de blană și chiar fuste mini, anii 70 au creat un mix eclectic de influențe stilistice, ce au evoluat rapid în următorul deceniu. Fustele au devenit mai scurte, cizmele au devenit mai înalte și o serie de fashion icon-uri precum Jane Birkin și Jean Shrimpton au ajutat la crearea câtorva dintre cele mai memorabile momente din modă.
De ce se reîntorc aceste tendințe?
„Tot ce este vechi o să devină nou' este un laitmotiv cunoscut, dar este adevărat. Reabilitarea și readucerea pe podiumurile din Paris, Milano, Londra și New York a anilor 70 – atât în piesele vestimentare cât și în modul de prezentare – se întâmplă de ceva timp în liniște. Caracterizați de revoluție, dragoste, pace și noi orizonturi, anii 70 reprezintă o sursă de inspirație pentru designeri, motivați de dorința de a crea piese vestimentare îndrăznețe și individuale.
Ideea de reinventare a perioadei șaptezeciste a fost pusă în vederea tuturor prin colecții inedite, ce au cauzat atât stupoare, cât și intrigă în rândul editorilor de la revistele de modă. Prin colecția sa de toamnă 2019, Hedi Slimane, designerul brandului minimalist Celine a prezentat o versiune ultra-burgheză de la sfârșitul anilor 70, o versiune a femeii delicate, dar cu atitudine.
Așadar, este vorba despre tricoul cu slogan, ochelarii de soare aviator, eșarfele de mătase înnodate la gât și o multitudine de nuanțe de maro și bej – culorile predominante din primăvara acestui an din punctul de vedere al brandurilor Burberry, Balmain și Max Mara. Adaugă acestui mix o jachetă de piele și o pereche de cizme înalte – exact silueta creată de Hedi Slimane – iar industria modei se va gândi „este exact ceea ce vreau să port'.
De la sesiunile de cumpărături la Paris până la plimbările de-a lungul Coastei de Azur, Jane Birkin nu renunța niciodată la geanta sa de paie în anii 70. O piesă aproape permanentă în aparițiile sale, integrarea accesoriului inedit într-o ținută era considerată o modalitate de a căpăta glamour-ul franțuzesc.
Casele de modă au adus această geantă iconică în actualitate, prin introducerea unor siluete moderne și detalii luxoase, precum Sonia Rykiel, sau combinarea acesteia cu piese vestimentare lejere ca și Jacquemus. În funcție de model, geanta de paie poate să ofere o versatilitate deosebită – poate să fie purtată atât la plajă, cât și la un brunch.
Spre deosebire de abundența de sclipici a anilor 20 și psihedelicii ani 60, moda anilor 70 a prezentat tonuri neutre, pământii și delicate, precum nuanțele de maro și crem până la khaki, auriu și galben muștar. Iar pentru că anii 70 promovează ținutele ce reușesc să emane îndrăzneală și farmec simultan, combinațiile de culori pământii era puternic încurajată.
În lumea modernă, designerii contemporani au extins această paletă de culori, oferind colecțiilor curente individualitate și complexitate. În ultimele sezoane, case de modă precum Fendi folosesc culorile neutre și pământii precum derivatele culorilor bej și maro pentru jachetele supradimensionate și blănuri.
Fiecare eră are propriul ei tip de pantof – anii 70 au cizmele peste genunchi, stiletto-ul aparține anilor 80, iar anii 90 dețin bocancii. La începutul anilor 70, combinația dintre o rochie mini și o pereche de cizme din piele de căprioară erau o ținută de bază – cum este perechea de blugi și tricoul alb, uni, în 2019.
Cu toate că acest tip de cizmă a fost integrat în colecțiile Chanel și Cavalli încă din anii 90, încălțămintea șaptezecistă a cunoscut o proeminență răsunătoare recent. Prin colecția sa de primăvara 2019, Jeremy Scott a scos în evidență latura disco a cizmelor peste genunchi, adăugându-le pietre Swarovski și combinându-le cu o geacă decupată.
Inițial aduși în vedere publicului de Sonny și Cher, pantalonii evazați au experimentat diverse materiale: de la denim (până la urmă, vorbim despre anii 70) până la bumbac strălucitor. Datorită aspectului boho, pantalonii evazați au cunoscut o popularitate atât de grandioasă încât au devenit un simbol al stilului îndrăzneț și colorat al anilor 70.
După mai bine de un deceniu de jeans strâmți, casele de modă reintroduc confortul oferit de pantalonii evazați. Alberta Feretti deja i-a integrat în colecția ei de primăvară 2019, tricotați și într-o nuanță de verde mentă.
De pe podiumuri până la festivalurile de muzică, rochia maxi a devenit un element esențial ce nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei. Designeri precum YSL și Dior au făcut ca acest model de rochie să se transforme într-un fenomen al modei în anii 70.
Cu toate că popularitatea acesteia s-a încheiat la debutul anilor 80, rochia maxi a revenit atât în atenția caselor de modă, cât și a consumatorilor, ca o piesă vestimentară versatilă datorită rădăcinilor sale hippie. La momentul actual, rochiile maxi au îmbrățișat toate culorile, printurile și decupajele – așadar nu trebuie să te oprești doar la una.
Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree