(P) Alegerea pantofilor: 5 greșeli care produc dureri de picioare și monturi

(P) Alegerea pantofilor: 5 greșeli care produc dureri de picioare și monturi

Nu degeaba se spune că pantofii sunt cea mai importantă investiție pe care o poți face! Și nu ne referim doar din punct de vedere stilistic, mulți specialiști considerând că reprezintă baza unei ținute reușite, dar mai ales din punct de vedere al sănătății tale.

Astfel, picioarele sunt baza scheletului uman, și orice mic inconvenient de care suferă ajunge să fie resimțit și de coloană, genunchi, articulațiile de la nivelul întregului corp. Iar principala eroare pe care o comitem și care afectează sănătatea picioarelor tale constă în alegerea unor pantofi nepotriviți. La ce pericole ești predispusă? La monturi, dureri, dar și eczeme, bătături, calusuri, unghii încarnate, micoze sau chiar deformarea piciorului. Ca să te poți feri, vezi ce anume te amenință: cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când mergi la cumpărături de pantofi!

Purtarea unor pantofi prea mici

Îți plac la nebunie, dar nu au numărul tău, așa că ajungi la concluzia că ești capabilă să treci peste orice inconvenient. Până la urmă, nu ni s-a spus de mici că „suferă baba la frumusețe'? Multe dintre femei, puse față în față cu o pereche de pantofi fabuloși, preferă să își sacrifice starea de bine a picioarelor pentru a se bucura de accesoriul ce le-a cucerit.

Însă, „închis' permanent într-un spațiu mic, obligat să stea în poziții nefirești, piciorul ajunge să sufere. Prima care va protesta este pielea, ce se va umple de bătături, de depozite de piele îngroșată și chiar și de calusuri. Pe termen lung, însă, podologii avertizează că poți ajunge să dezvolți hematoame sub unghii, că vei fi predispusă la artroză din cauza înghesuirii degetelor și că te vei „califica' cu succes pentru apariția monturilor. Iar dacă nu te-am speriat încă suficient, află că este posibil să ajungi să suferi și de forme de deviație a picioarelor. Nu e așa că pantofii aceia frumoși parcă nu mai merită atâtea sacrificii?

Mersul frecvent pe tocuri prea înalte

Dacă de pantofii prea mici ești obligată să te ferești, nu același lucru poate fi spus despre pantofii cu toc. Aceștia sunt indispensabili unor dress code-uri, așa cum e de pildă white tie, dar și sugerați în medii profesionale precum banca, de exemplu. Mai mult, pantofii cu toc înalt conferă grație și prestanță, alungesc și subțiază silueta și îți conferă încredere în tine. În plus, sunt atât de frumoși că, și dacă am vrea, nu am putea să renunțăm la ei.

Problema aici nu e legată de purtarea ocazională a pantofilor cu toc. Dacă investești în modele de calitate și apelezi la ele doar la ocazii speciale, nu ai niciun motiv pentru a te simți răspunzătoare. Dar dacă adopți un toc mai mare de 5 cm zilnic sau de câteva ori pe săptămână, așteaptă-te la consecințe negative. Practic, vei deveni o victimă potențială pentru monturi (amintește-ți de Victoria Beckham și avertismentul medicilor ei, de a renunța la tocuri), edeme, dureri de picioare, glezne, genunchi și coloană sau deformări ale oaselor.

Soluția? Înlocuiește pantofii stilettos cu kitten heels și asociază cu o pereche de pantaloni office. Combinația e la fel de elegantă și se potrivește în orice context profesional, chiar și la o cină de afaceri. Vezi aici colecția de pantaloni de damă perfectă pentru tocuri joase cu purtare frecventă!

Pantofii cu vârful foarte îngust

Dacă vârful rotund e considerat feminin, dar ușor retro, vârful ascuțit și îngust se află de ceva vreme în tendințe. Specific stilettos, acest detaliu de design e plin de rafinament și alungește piciorul, un amănunt de care vei vrea să ții cont. În plus, vârful foarte îngust arată fabulos atunci când e asociat cu fundițe, cu aplicații glam sau cu diverse alte accesorii, ceea ce îl transformă într-una dintre armele creatorilor de modă care doresc să impresioneze.

Problema este că vârful ascuțit e poate cel mai inconfortabil pentru picior. Durerile apar rapid, mai ales la nivelul degetului mic, care e practic zdrobit pentru a face loc piciorului. Vei începe să suferi de bătături și de depozite de piele îngroșată, dar aceasta va fi cea mai măruntă problemă cu care te vei confrunta, deoarece deformările articulațiilor iau locul curând ca amenințări terifiante pe termen lung.

Purtarea zilnică a talonetelor

Definite drept bucăți de cauciuc, de piele sau din silicon care sunt introduse în interiorul pantofului, talonetele au fost inițial folosite pentru corectarea cazurilor de platfus. Însă în ultima perioadă au început să fie utilizate intens pur și simplu pentru a conferi un plus de confort în timpul mersului sau chiar pentru a permite purtarea unor pantofi cu un număr mai mare.

Deși la prima vedere talonetele nu ar putea produce vreun rău picioarelor, la cât de confortabile și de moi sunt, amintește-ți că ele sunt concepute pentru a corecta un defect, ceea ce înseamnă că nu sunt cea mai bună alegere dacă piciorul tău e perfect sănătos. Purtate timp îndelungat, talonetele pot obosi piciorul sau pot determina blocajul anumitor centri care sunt localizați în talpă, denaturând astfel mersul sau cauzând dezechilibre. Recomandarea noastră este să folosești talonete numai dacă un specialist ți-a recomandat în mod expres purtarea lor și doar în scopuri medicinale.

Purtarea frecventă a șlapilor

Ce poate fi mai confortabil decât o pereche de șlapi? Cele mai iubite încălțări ale verii sunt simbol al libertății, lipsei de obligații și al distracției. Simțim cum întinerim practic de cum așezăm piciorul în șlapi, ceea ce sugerează cât de tare îi iubim.Dar șlapii sunt concepuți special pentru mersul la plajă, pe suprafețe moi cum sunt cele acoperite de nisip. Dacă îi porți zilnic, vara, așa cum au indicat tendințele în ultima perioadă, te poți expune multor accidente, deoarece talpa subțire nu oferă protecție în fața  pietrelor, cioburilor sau diverselor obstacole care te așteaptă pe trotuare și străzi. De asemenea, șlapii afectează structura articulațiilor și a gleznei, nu oferă protecție coloanei și pot schimba modul în care oasele sunt implicate în mers. Astfel, vei păși în mod subconștient cu grijă, ceea ce va modifica implicarea oaselor piciorului și a coloanei, care trebuie să te susțină în lipsa unui pantof de încredere. Concluzia? Șlapii sunt de purtat doar la plajă, și ai grijă și cu sandalele sau balerinii care au talpa mult prea subțire.

Acestea sunt cele mai frecvente cinci greșeli pe care le comiți atunci când îți alegi pantofii. Ele te pot predispune atât la dureri, dar și la apariția monturilor sau chiar la deformarea piciorului și a mersului. Așa că fi prevăzătoare și evită situațiile pe care ți le-am prezentat, având grijă cu loialitate de bietele și atât de încercatele tale picioare! 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion