Nord contra sud, styling contra trend

Dacă te-ai întrebat cine câștigă în lupta dintre trend-uri & styling, răspunsul e clar – styling-ul câștigă detașat!

S-a tot vorbit despre acest carusel amețitor care aruncă cumpărătoarele de modă într-o cursă aproape fără miză. Riscul, atunci când achiziționezi un produs hyped, este destul de mare – șansele ca la 6-7 luni după achiziție să fii privită cu suspiciune de alte fashioniste care deja au trecut la următorul trend sunt foarte mari. Sigur, nu ar trebui să-ți pese atâta vreme cât tu porți cu plăcere geanta X sau pantofii Y, dar cel mai cool lucru pe care îl poți face azi este să te axezi mai mult pe styling, și mai puțin pe trend-urile momentului.

Să-ți dau un exemplu concret – dacă vrei neapărat să cumperi un brand în mod particular, să spunem Bottega Veneta, alege modelele clasice, care au trecut testul timpului – gențile Cabat se produc din anii ’70, reprezintă o semnătură a brand-ului și pot constitui o marcă personală, în timp ce orice model sezonier, mai ales unul într-o nuanță turbată, nu va rezista prea mult în clasamentele stilistice de orice fel.
Același lucru se aplică și în cazul pantofilor – vei face mult mai multe lucruri, pe o perioadă mai mare de timp, cu o pereche de sandale de la Prada (doar un exemplu) care nu se remarcă prin detalii flamboaiante – unele negre cu platformă, din piele velur, pot fi purtate cu dresuri albe din dantelă, cu ciorapi din mătase roșii etc., în vreme ce un model prea extravagant, în culori puternice și cu aplicații evidente va avea o viață mult mai scurtă.

Așadar, styling-ul dictează mult mai mult decât o poate face trend-ul. Dacă analizăm cu atenție colecțiile de sezon vom vedea că detaliile particularizează mult mai mult decât tendințele în sine, că ce a fost cool dintotdeauna va fi în continuare cool, că ciclicitatea asigură cel mai coerent parcurs în modă – acesta este și motivul pentru care anumite simboluri nu vor muri niciodată, se vor decupa în orice mulțime și vor vorbi despre un gust desăvârșit & alegeri înțelepte – un colier din perle cu logo-ul casei Westwood va arăta mereu cool și la gâtul unei adolescente cu un look grunge, și purtat de o fashionistă, dar și într-un ansamblu excesiv de clasic, cum ar fi un taior, pe o femeie matură.

În permanență designerii oferă soluții nemuritoare de styling, dar și alternative pentru rețetele pe care deja le cunoști foarte bine – Louis Vuitton propune, în acest sezon, mix-uri îndrăznețe, dar unitare – rochii-corset din jerse sau lână, purtate în asociere cu tricotaje supradimensionate. Sigur, te-ai obișnuit deja cu ideea unui corset pe sub care porți tricoul tău alb preferat, dar această variantă de sezon are extrem de mult potențial stilistic. Același lucru se întâmplă și la Victoria Beckham – dacă ai un costum alb, impecabil, poți renunța la supra-accesorizare în favoarea unui detaliu șic, cum ar fi un guler discret din pene negre de struț – efectul este de mai mare impact decât orice colier, mai ales dacă nu încarci prin machiaj sau dacă nu abordezi o coafură demodată.

Am tot vorbit de-a lungul timpului despre mănuși și importanța acestora în styling – un trenci din piele roșu va arăta senzațional alături de o pereche de mănuși lungi, tot roșii. Sau, de ce nu, mov (cum am văzut la Alexander McQueen). Nu culoarea este importantă, ci acest detaliu stilistic ce te poate ajuta să compui o ținută cu adevărat relevantă. Alternativa pentru seară o reprezintă mănușile din dantelă sau tul, cu transparențe discrete – Chanel regizează impecabil genul acesta de compoziție stilistică. Gândește-te la mănușile pe care le ai deja în garderobă, iar dacă nu ai, sau nu identifici decât o pereche din lână, utilitară, ar fi cazul să faci un tur prin magazinele vintage – accesorizarea nu înseamnă neapărat bijuterii, iar styling-ul poate fi adaptat în funcție de momentul zilei sau eveniment cu ajutorul mănușilor, un element-cheie și atât de subestimat.

Știi la fel de bine ca mine ce rol important joacă jeanșii – dacă ești adepta unui model de școală nouă, niște jeanși baggy, de exemplu, asigură-te că îi porți alături de piese cu tușe foarte clasice, nu în asociere cu elemente prea cool, exact cum am văzut în ultima colecție Gucci – astfel vei asigura o fluiditate în styling, și nu vei părea victima tendințelor.

Putem vorbi de styling și în zona beauty, evident – cerceii masivi arată mult mai bine dacă nu încarci prin machiaj și coafură și asigură acel look rafinat pe care îl tot vânezi în pozele de pe Instagram care îți atrag atenția – un machiaj discret și o coafură minimalistă vor pune mult mai bine în valoare o bijuterie spectaculoasă decât orice look excesiv, în care produsele sunt folosite fără măsură.

Același lucru se aplică și în cazul pieselor vestimentare cu imprimeuri statement, cum ar fi deja celebrul animal print sau orice alt tip de material cu o încărcătură vizuală puternică – trebuie să alegi pe ce pui accentul. Dacă deja există ceva puternic într-o compoziție, nu supralicita prin machiaj – sunt rare tipologiile care pot face acest lucru și care câștigă. Nu oricine are o personalitate atât de puternică, nu oricine poate controla un haos stilistic sau nu deține tainele kitsch-ului în așa fel încât planul general al ținutei să nu deranjeze vizual.

Tot prin styling poți împrumuta valențe nebănuite unor produse foarte clasice, cum am văzut, de exemplu, în prezentarea Christian Dior – un cardigan cuminte poate face parte dintr-un ansamblu rock sau grunge dacă îl asociezi cu un choker și cu un tricou alb cu mesaj. Deci styling-ul dictează direcția mult mai mult decât o pot face vreodată tendințele. Gândește-te la asta ori de câte ori ești cu mâna pe mouse, gata să plasezi o comandă online. S-ar putea să reconsideri și să-ți dai seama că nu ai neapărată nevoie de acel produs!

Citește și:
Flori de iarnă, cel mai romantic trend al sezonului

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion