Negru. Non-culoare sau punctul central al prezentărilor de modă?

Negrul este o culoare care transcende trend-urile. Statutul său de element de bază din garderoba noastră este susținut de versatilitatea, dar și siguranța pe care le oferă. Cu toate acestea, "negrul pe care te poți baza" s-a transformat în "negrul care te poate surprinde", la Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week.

articol de Sara Fabian


Din punct de vedere filosofic, noțiunea de negru ca non-culoare nu a pornit de la absența luminii vizibile. Într-un fel, negrul simbolizează necunoscutul, vidul din care se nasc toate culorile, fără să aibă o conotație neapărat negativă. Pe el te poți baza oricând, întruchipând rafinamentul în modă și artă, devenind în cele din urmă o culoare care transmite profunzime în contexte moderne. Termenul de LBD (little black dress) este un simbol al eleganței pentru orice generație, la fel ca un costum perfect croit, negru. Și totuși, deși este o opțiune sigură pentru orice ocazie și „alegem să purtăm negru atunci când vrem să impresionăm sau să atragem' (Sara Douedari, LOFFICIEL), această non-culoare nu trebuie să fie desconsiderată pentru previzibilitatea ei. Negrul este atemporal, dar poate să și iasă din acestă bulă a predictibilității.


Cu ce nu sunt de acord italienii

Negrul este asociat cu misterul, întunericul și cu sfârșitul, în cultura noastră. Termenul de non-culoare este utilizat ca o insultă la adresa sa, având în vedere lipsa luminii și cea a purității, pe care o induce. Cu toate acestea, albul, opusul negrului, culoarea inocenței, cea a renașterii și a binelui, simbolizează înmormântări, de pildă, în Italia, o țară atât de apropiată de noi, în special din punctul de vedere al limbii, al înțelesului. În majoritatea culturilor estice, albul reprezintă moartea, doliul și nefericirea, iar în Etiopia, îmbolnăvirea. Așadar, deși previzibil, sigur și serios, negrul poate să aibă mai multe semnificații. În modă, depinde de designer ce vrea să transmită folosindu-l. Ce versiune a negrului vrea să ne arate?

De la negru, la NEGRU

În lumea modei, negrul este asociat cu eleganța și rafinamentul. Ascensiunea sa a început în secolul al XX-lea, când termenul de „little black dress' a fost popularizat de designeri precum Coco Chanel, simbolizând simplitatea șic: „O femeie are nevoie doar de trei lucruri: o rochie neagră, un pulover negru și, la braț, un bărbat pe care îl iubește'.


Ulterior, clasicul LBD a fost regândit de Gianni Versace sau Yves Saint Laurent, care i-au oferit un nou sens. Dragostea lui Yves Saint Laurent pentru ținutele negre a revoluționat moda în anii 1960 și nu numai. Cu piese emblematice, precum smoking-ul pentru femei, YSL a arătat cât de îndrăzneț poate fi de fapt negrul, făcându-l un element de bază în garderoba modernă, dar nu prin previzibilitate. Designurile sale au celebrat puterea negrului, transformându-l într-un simbol al rebeliunii și stilului șic. 60 de ani mai târziu, revedem această tendință la Bucharest Fashion Week.


„Ce porți?'
„Negru.'

Prezentările de modă de la Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week au avut, cu siguranță, un element comun. Nu a fost vorba de un trend sau de o culoare de sezon, precum violetul sau grenaul, ci de look-urile all black. Colecțiile MURMUR, Nissa, Katea Gri și Almaz au strălucit cu ajutorul unor ținute timeless, dar surprinzătoare. Almaz a transformat clasicul costum negru într-o siluetă structurată, simplă, dar cu un impact extraordinar pe catwalk. Rochiile negre ale colecției Katea Gri i-au oferit un nou sens termenului de LBD, prin elementele cutout ale ținutelor. De data aceasta, negrul nu fost „ținuta perfectă', „cea cu care nu poți da greș' sau „elementul safe'. Aceste colecții au îmbinat mai multe concepte, precum atemporalitatea, rebeliunea și feminitatea, arătându-ne adevărata versatilitate a negrului.


Citește și:
Carmen Secăreanu sau efectul razelor gamma asupra anemonelor

Foto: Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion