Echipa ELLE România a fost prezentă și anul acesta la Romanian Creative Week (RCW 2024), unde a privit cu interes propunerile designerilor autohtoni pentru sezoanele care urmează și a ales pentru tine acele colecții care să te inspire.
RCW 2024 a adus și anul acesta pe scena din fața Palatului Culturii din Iași o mulțime de colecții de la designeri debutanți sau consacrați, pe lângă talk-uri, dezbateri, expoziții, performance-uri și alte evenimente care au făcut orașul moldovean să vibreze preț de câteva zile. Și chiar dacă fiecare astfel de eveniment ar merita o poveste pe larg, ne vom concentra în cele ce urmează pe partea legată de modă, domeniu care a oferit o mulțime de istorii, dar și multă creativitate și inspirație și anul acesta. Zeci de designeri și-au prezentat propunerile, pe parcursul a trei zile, împărțiți în două categorii: RFW Platform, secțiunea dedicată tinerilor designeri (proaspăt absolvenți ai universităților de profil sau nu), curatoriată de Ioana Ciolacu și Lucian Broscățean, și Romanian Designers, pentru cei deja cunoscuți, cu business-uri solide, continuitate și o reputație de necontestat, cu o selecție realizată de Ovidiu Buta.
Așa încât nu te vei mira să descoperi în selecția noastră o serie de nume pe care le cunoști deja, dar cu siguranță vei și descoperi unele noi, ale căror colecții le-am găsit surprinzătoare și fresh.
Dar cu siguranță colecția care nu a fost o surpriză pentru nici unul dintre membrii redacției ELLE prezenți la defilarea de la RCW 2024 a fost cea a lui Carmen Secăreanu. De foarte mulți ani o prezență constantă în moda locală, Carmen Secăreanu rămâne fidelă esteticii proprii, în cadrul căreia inovează succesiv, fără să se îndepărteze prea tare de la convingerile și ideile sale de bază. Materialele superbe, croiurile-semnătură, până și modelele alese și machiajul și coafurile acestora, styling-ul impecabil (și care poate să-ți dea idei), toate ne-au convins încă o dată că Secăreanu este unul dintre acei rari designeri capabili să dezvolte de la sezon la sezon o viziune rafinată și în întregime a ei.
Cum era, de asemenea, de așteptat, și echipa de design a brand-ului Irina Schrotter a trimis pe podium o colecție matură și purtabilă, realizată din piese care pot funcționa lejer ca o capsulă care să servească oricărei femei în aproape orice ocazie a vieții ei. Paltoane impecabile, fuste fluide, asimetrii, jachete bomber din texturi prețioase și o paletă cromatică sobră – toate au demonstrat o viziune matură și, firește, comercială, în sensul cel mai bun al cuvântului.
La fel de matură s-a dovedit și colecția trimisă de Ioana Ciolacu pe podium. Punctată de elemente casual – cămăși albe, pantaloni și fuste lejere, dungi aplicate pe maiouri, jachete exemplare din denim – și accesorizată cu o serie de genți supradimensionate care aduc aminte de traistele pe care le poartă zi de zi chiar designerul (și noi toți), seria ei de propuneri s-a dovedit a fi o transpunere în piese singulare a ceea ce putem numi garderobă esențială.
Un brand cu o estetică distinctă care revine la RCW 2024 este Scapadona, de data aceasta cu o serie de ținute rafinate în tonuri de maro și texturi atipice, despre care nimeni nu ar fi bănuit la acea vreme că vor deveni atât de dezirabile pe măsură ce înaintăm spre sezonul în care vor putea fi purtate.
Alesia Cîdă a adus pe catwalk-ul din grădinile Palas un aer jucăuș, improvizat, care ne poate aminti de modul în care ne îmbrăcam păpușile copilăriei, și tocmai de aceea cu atât mai nostalgic și mai prețios. Hainele create de tânără nu ar trebui cu nici un preț să fie rezervate doar celor foarte tineri și curajoși, căci avem toți nevoie uneori de experimente vestimentare mai îndrăznețe.
Un alt designer tânăr care a revenit la RCW 2024 a fost Axente, cu o colecție în care, la fel ca în trecut, notabile au fost eleganța studiată combinată cu un aer vag stângaci, ca cel al fetelor prea tinere care încearcă (cu succes) să poarte haine pentru adulți. Imaginația lui Robert Axente poate că apelează prea evident la referințe încă recente, dar cu siguranță reușește să ia esențialul din ele și să îl transforme în ceva care îi este propriu. Și Ionuț Răzvan, cu a sa colecție extravagantă formată din elemente ce deconstruiesc și reimaginează un element clasic – cămașa – ne-a surprins plăcut cu îndrăzneala cu care a aplicat volume și suprapuneri pentru a desăvârși exercițiul stilistic pe care l-a propus.
Din aceeași serie a designerilor tineri prezenți la RCW 2024 nu puteam ignora nici colecția fluidă și delicată a lui Robert Roca. Folosind texturi light și culori pastelate, acesta a imaginat o garderobă diafană și cu atât mai spectaculoasă cu cât a folosit modele masculine. Mădălina Buzaș, în schimb, a pariat pe un exercițiu stilistic greu de stăpânit și de cei mai experimentați în ale designului, prezentând o colecție în roșu și negru în care, în final, nu nuanțele, ci piesele individuale au strălucit. Și asta pentru că liniile lor curate au arătat că mai ales hainele pentru ocazii speciale nu trebuie să fie complicate și inutil exagerate.
Nu în cele din urmă, interesant s-a dovedit și demersul creativ al lui Vlad Vraciu, de la LUNAR Laboratories, designerul ajungând la preocuparea pentru modă după un debut de carieră în armată. De altfel, influența militară și experiența lui în inginerie aerospațială au fost vizibile și în colecția dominată de piele și tăieturi angulare.
Foto: Raluca Ciornea pentru Romanian Creative Week