Este “blana ecologică” într-adevăr un material eco-friendly?

Deși numele său sugerează asta, nu este nimic “ecologic” în blana făcută din plastic.

Când vine vorba despre blană apar imediat întrebările cu privire la etică și sustenabilitate. Intuitiv, blana falsă pare a fi alegerea etică, ce nu dăunează animalelor în procesul său de fabricare. Totuși, unele persoane cred că blana de plastic este mai dăunătoare pentru mediu decât cea falsă.


Unii designeri au început să renunțe la blană din motive etice. Dar dacă luăm în considerare toate efectele pe care le are blana artificială – este aceasta alegerea potrivită? Din nefericire, doar pentru că un element de outfit nu are o proveniență animală, acest lucru nu înseamnă că nu le face rău acestora în alte moduri.

Din ce este făcută blana artificială?

Blana artificială este în general făcută din fibre sintetice, precum acrilicul, modacrilicul și poliesterul, care sunt forme ale plasticului. Aceste fibre sunt făcute din chimicale derivate din petrol, cărbune, apă și piatră de var, conform MadeHow.


Plasticul este extrem de dăunător pentru mediu. Conform The Ocean Concervancy, plasticul a fost găsit în interiorul corpurilor a mai mult de 60% din păsările care trăiesc în apropierea mării și în toate speciile de broaște țestoase, care confundă plasticul cu mâncarea. După cum a evidențiat revista Forbes, plasticul are un rol important în dispariția unui număr mare de specii de animale.

Datorită fenomenului tot mai întâlnit de Fast Fashion, o mare parte din blănurile artificiale ajung la gunoi după ce au fost purtate unul sau două sezoane. Acestea rămân acolo o perioadă îndelungată, precum pungile din plastic și alte produse pe bază de petrol – procesul lor de descompunere poate dura și 1000 de ani.

Care este impactul său asupra mediului?

Conform unui studiu efectuat de Fur Europe, blana naturală se descompune în aproximativ 40 de ani, în timp ce procesul nu se aplică și pentru omoloaga sa artificială.

În plus, spălarea blănii artificiale dăunează mediului. La fiecare spălare la mașină, fiecare produs eliberează în medie 1,900 de particule de plastic, numite microfibre, ce ajung în râuri, lacuri și într-un final în mări și oceane, iar acestea sunt înghițite de animalele acvatice.


Care dintre cele două tipuri de blană este mai dăunătoare pentru mediu?

S-a argumentat faptul că blana artificială este mai dăunătoare pentru planetă decât cea naturală, deoarece este făcută din plastic. Opinia generală a susținătorilor blănii naturale este că aceasta este superioară celei artificiale, deoarece este un produs natural care se va biodegrada într-un final, spre deosebire de produsele din plastic. Argumentul susține că blana naturală este mai sustenabilă – și de accea mai bună pentru mediu – decât cea falsă.


HuffPost a discutat cu Mark Oaten, CEO al International Fur Federation, care a spus că nu înțelege cum un produs chimic (blana artificială) poate fi mai sustenabil decât un produs natural.’

Unele dintre blănurile artificiale sunt făcute din plastic reciclat, și acest lucru este minunat, dar în final este vorba tot despre plastic,’ a adăugat Oaten.

Blana artificială va umple oceanele de și mai multe microfibre,’ Jeffrey Silberman, purtător de cuvânt al Fashion Institute of Technology, New York.


Silberman a argumentat că aceste microfibre care cad din blana articială ajung în gropile de gunoi și în oceane, unde nu se biodegradează. Dacă microfibrele nu te pot convinge în legătură cu efectul dăunător al blănurilor artificiale asupra mediului, imaginează-ți mormanele de blănuri false care pot rămâne sute de ani la groapa de gunoi.

În dezbaterea dintre susținătorii blănurilor naturale și cei ai blănurilor artifciale, tabăra pro blană evidențiază și practicile lipsite de etică ce privesc modul de lucru în aceasta este fabricată. Este un lucru bine știut faptul că industria Fast Fashion se bazează de adesea pe mâna de lucru din țările subdezvoltate, cu salarii foarte mici și mediu de lucru toxic. International Fur Trade consideră că procesul de fabricare a blănurilor artificiale dublează riscul de îmbolnăvire al lucrătorilor, datorat emisiilor de substanțe cancerigene care rezultă din acest proces.


Industria Fast Fashion promovează dependența de produse petroliere și crează probleme ale condițiilor de lucru din țările subdezvolate,’ Michael Whelan, American Fur Commission.

Designerul de costume Minna Attala, care a lucrat pentru Shakespeare Globe Theater și Asos, care este și o vegetariană dedicată, a spus că pentru ea, blana reprezintă o zonă neutră. Nu sunt pro-blană, deoarece așa am fost obișnuită, dar nu sunt nici împotriva sa,’ a spus aceasta.

Citește și:
10 moduri stylish de a purta blana

Text: Bianca Margarit
Foto: Instagram (@itsashbrooke)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion