Ce să NU porți sau să eviți când mergi cu bicicleta

Deși este extrem de plăcut și distractiv, mersul pe bicicletă în condiții neadecvate poate crea situații periculoase de care cu siguranță vrei să te ferești.

Atunci când vine vorba de ciclism, trebuie să ai în vedere destul de multe reguli. Chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori nescrise și nici măcar menționate, ele vor contribui totuși la siguranța ta. De aceea ți-am pregătit o listă cu faux-pas-urile pe care este obligatoriu să le ai în vedere când te aventurezi într-o tură cu bicicleta.


Jeans

Jeanșii sunt minunați, stylish și cool, dar nu pentru ciclism. Au adesea cusături groase și dure care te vor apăsa fix acolo unde nu-ți dorești atunci când te afli pe bicicletă. În plus, denimul în sine este de cele mai multe ori gros și rigid. Genunchii și șoldurile se flexează într-una, iar un material înfipt în spatele genunchiului sau în zona inghinală este o rețetă sigură pentru disconfort, nemaivorbind de faptul că vei fi supusă unui efort suplimentar pentru a întinde, la fiecare mișcare, materialul peste genunchi. În plus, atunci când plouă și se udă, jeanșii vor deveni și mai inflexibili, dar și grei. Astfel, colanții scurți de ciclism rămân cea mai bună opțiune.


Lipsa mănușilor

Expunerea mânilor la vânt, soare sau frig atunci când mergi cu bicicleta duce la piele uscată și degradată. De asemenea, vibrațiile ce iau naștere atunci când drumul este accidentat poate afecta nervii care trec prin încheiatura mâinii, ducând la furnicături și amorțeală. Aceste lucuri îți vor strica ziua dacă trebuie să faci ulterior ceva care necesită dexteritatea degetelor, precum mâncatul cu o furculiță sau folosirea unei tastaturi. Iar dacă se întâmplă evenimentul cel mai nefericit, de a cădea de pe bicicletă, mănușile pot preîntâmpina răni sau zgârieturi. Mănușile de ciclism de bună calitate nu numai că îți vor proteja mâinile, ci includ adesea și o pernuță la încheietura mâinii pentru a contracara vibrațiile în punctul de contact cu ghidonul.

Jachete cu croială largă

Pelerinele sau jachetele cu croială largă, cele care aduc aminte de un cort, sunt foarte bune când mergi pe jos și vrei să te ferești de frig sau ploaie, dar nu sunt la fel de indicate când mergi pe bicicletă. Îți vor lăsa picioarele expuse noroiului și umezelii aruncate de pe drum și acționează ca o pânză în vânt. Acest lucru poate deveni un real pericol atunci când te afli în trafic pentru că te poate împinge în lateral sau într-o direcție nedorită. Ca atare, optează mai bine pentru o jachetă modernă, ușoară, rezistentă la intemperii și care permite eliminarea excesului de căldură și umiditate, care să aibă o croială perfectă pentru corpul tău.


Pantofi vechi sau șireturi care atârnă

Picioarele tale sunt la fel de expuse elementelor naturii ca mâinile tale. În plus, prind toată apa și murdăria aruncate de roata din față. Pantofii sport cool pot fi stylish, desigur, dar s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru protejarea picioarelor. Șireturile care atârnă pot duce, de asemenea, la un accident care așteaptă să se întâmple atunci când sunt prinse în lanț. Nu trebuie să apelezi musai la ultimele noutăți în materie de încălțăminte pentru ciclism, ci la variante rezistente la apă sau cu închidere velcro. Modelele care permit picioarelor să respire funcționează cel mai bine. Talpa trebuie să fie destul de fermă, astfel încât să poți apăsa eficient pe pedale, iar dacă preferi să ai șireturi, alege atunci un design cu o clapetă care să vină peste ele.


Culori care se integrează în peisaj

Un alt lucru extrem de important pentru siguranța ta atunci când mergi cu bicicleta este vizibilitatea. Iar hainele în nuanțe de gri, negru, verde sau maro au un potențial mare de a te face „invizibilă' în trafic și de a crea accidente cu un pieton sau un autoturism. Pentru că în aceea frațiune de secundă, într-o intersecție, când o mașină virează, vei dori cu siguranță să fii cât mai vizibilă. Așadar, culorile cele mai indicate sunt cele aprinse precum roșul, galbenul, rozul puternic sau portocaliul care vor funcționa și mai bine alături de marcații reflectorizante.


Genți care atârnă

Dacă ai o bicicletă cu borsetă sau geantă specială pentru depozitare, este excelent. Dar dacă nu ai astfel de dispozitive sau mergi pe o bicicletă închiriată sau a altcuiva, vei avea nevoie în mod sigur de o geantă asupra ta. Rucsacurile sunt o primă opțiune, destul de evidentă, dar unii le consideră inconfortabile din cauza volumului care poate provoca transpirație în exces. Gențile de umăr sau crossbody ies din discuție pentru că atârnă și te vor incomoda, lucru care poate deveni de-a dreptul periculos. Varianta optimă sunt gențile tip borsetă mai mici care se poartă pe diagonală și care au în plus o curea care se prinde peste talie. Astfel nu riscă să cadă într-o parte și să te incomodeze, dar trebuie să ai în vedere că nu este dispozitivul potrivit pentru a căra după tine prea multe lucruri. Pentru asta va trebui să optezi totuși pentru un rucsac, cel ideal, fiind, de asemenea, unul cu o centură în plus peste talie.


Lipsa șosetelor

Dintre toate piesele esențiale pentru ciclism, șosetele sunt cele mai discutate și atrag adeseori opinii contradictorii. În primul rând, deși poate nu ți se par stylish sau nu-ți place când sunt la vedere, ele nu pot lipsi din echipamentul tău atunci când mergi pe bicicletă. Te vor feri atât de murdărie, cât și, cel mai important, de rănile pe care ți le poate provoca contactul cu lanțul. Lungimea este și ea un factor important. Aisgură-te că nu sunt înalte ca cele pentru fotbal pentru că se pot agăța, dar nici sub gleznă pentru că nu te mai protejează. Ideal ar fi să alegi o lungime care să vină până fix sub mușchii gambei.


Lipsa ochelarilor de soare

Ochelarii de soare sunt extrem de importanți pentru siguranța ta așa că sub nicio formă nu te aventura la drum fără ei. Te vor proteja împotriva razelor nocive ale soarelui, a murdăriei din trafic și a insectelor. Imaginează-ți că te orbește soarele sau îți intră o musculiță în ochi, ce faci atunci? Ideal ar fi să-ți achiziționezi o pereche destinată acestui sport, precum cele cu lentilă fotocromatică. Dar dacă nu vrei să investești, trebuie neapărat să ai în vedere că întotdeauna vei avea nevoie să ai la tine două perechi. Una pentru zi, cu protecție solară mare, și una cu lentile clare sau slabe dacă te prinde întunericul.


Citește și:
Ce să NU porți niciodată la birou

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din fashion