Iar in ultimii ani, cel putin, au existat tot felul de discutii legate de trend-urile impuse, atunci cand vine vorba despre barbati. Pe de o parte, exista parerile celor care sustin fluiditatea genului, adica feminizarea asumata a colectiilor, iar pe de cealalata parte, ‘puritanii care sustin ca moda masculina ar trebui sa se refere, in continuare, la un sacou auster, o pereche de pantaloni si nu foarte multe artificii stilistice.
Dar hai sa vedem care sunt propunerile designerilor pentru sezonul de primavara-vara 2017.
BALENCIAGA – Demna Gvasalia a studiat arhivele casei, tiparele consacrate de Cristobal Balenciaga, si le-a adaptat in ultima colectie pentru barbate. Umerii joaca un rol foarte important – blazer supradimensionate, aproape ridiculizate, intr-o maniera stylish, mixate cu pantaloni ¾ extrem de stramti, in genul celor purtati de elevii din perioada interbelica. Dar a inclus, deasemenea, si pantaloni largi, cu talia inalta, combinezoane si topuri mulate, amintind de barbatul anilor 50.
BALMAIN – Olivier Rousteing a demonstrat ce inseamna, cu adevarat, reinterpretarea denimului. Tinute 100% denim si un mix fabulos de elemente – jachete, blazere, pantaloni, poncho-uri, cu taieturi extrem de moderne. In colectie se regasesc din plin influente safari, neo-cowboy, sustinute si de piesele din piele velur sau elemenetele realizate din zale metalice.
J.W. ANDERSON – se pare ca ‘Micul Print a fost sursa principala de inspiratie pentru ultima colectie semnata J.W. Anderson – o colectie moderna, care surprinde spiritul epocii – manecile sunt foarte lungi, materialele sunt mixate intr-o maniera ingenioasa, imprimeurile par desprinse dintr-un manual despre arta contemporana iar accesoriile au un corespondent in colectia feminina – J.W. Anderson propune deja iconica geanta ‘Pierce si in colectia lui pentru barbati.
Citeste si:
Parfumurile masculine ale momentului
VETEMENTS – Gvasalia pastreaza aceeasi linie ca si pana acum. Barbatul, in viziunea lui, este un dandy contemporan care nu se prea supune regulilor – androgin, curajos din punct de vedere al combinatiilor vestimentare, rebel si viciat. Cum altfel va explicate sorturile din piele, cizmele inalte, peste genunchi, jeansii tip Popey sau trenciurile supradimensionate cu o aura de mister? Ramane de vazut cum va reusi sa impuna si de acum inainte aceasta estetica, deja extrem de recognoscibila.
RICK OWENS – volumele, in aceasta colectie, joaca un rol important. Sigur ca piesele nu sunt foarte purtabile, nu in peisajul local, cel putin. Dar exercitiul stilistic pe care l-a facut Rick Owens este seducator – topuri XXL, pantaloni cu taieturi impresionante, micro-jachete din piele, mixate cu piese cu supradimensionate. Cromatica unitara si spiritul modernist al colectiei vorbeste, farad oar si poate, despre aceeasi fluiditate a genului – un subiect din ce in ce mai ‘hot.
Citeste si:
Top 10 cele mai cool accesorii masculine ale sezonului
GUCCI – desi impune aceleasi standarde neo-retro, colectia Gucci este fascinanta tocmai prin acest joc armonios de piese clasice reinterpretate. Materialele bogate, imprimeurile spectaculoase, broderiile & aplicatiile transforma colectia intr-o adevarata declaratie de intentie. Nu imi dau seama cate dintre aceste piese vor defila libere pe marile bulevarde, dar creativitatea casei Gucci, implicit a designer-ului Alessandro Michele, este de necontestat!
Foto: PR