Cred că eram într-o pană de inspirație, nu știam despre ce să scriu și mi-a venit brusc în minte o întâmplare – a fost ca un fel de scenetă absurdă, desfășurată în atelierul unui designer român.
O mamă, însoțită de fiica ei adolescentă, intraseră în forță în showroom-ul respectiv, cu intenția de a achiziționa 2 rochii de seară. Eu tăcem mâlc – simpla perspectivă a ideii de rochie de seară în accepțiunea generală îmi dă fiori.
Bref, cetățenele probează rochii după rochii și păreau hotărâte la 2 modele. Dar de-abia acum a început situația – „Bun, bun, hai să zicem că le cumpărăm pe-astea două. Dar cu ce le purtăm? Alte piese pentru ele nu mai aveți?”, întreabă mama.
„Vă referiți la un bolero, la un palton, sau?” vine și replica designer-ului. „Nu, ce palton? Nu știu, niște piese, că doar nu o să plecăm doar în rochii!”
Or, chestiunea asta m-a făcut să mă gândesc serios la toate clișeele, la toate tiparele înrădăcinate adânc în memoria colectivă a clientelor, a cumpărătoarelor, în ultimii ani – ideea de rochie de seară a devenit un ceva atât de prăfuit, încât de multe ori preferam să recomand un top și o pereche de jeanși doar pentru a scăpa de eterna rochiță din dantelă, cu corset, asezonată cu bucle lejere și pantofi stiletto.
Țin minte că destul de recent am inclus într-o prezentare o rochie de la Balenciaga care mie mi se părea superbă – dintr-un material matlasat, cu un discret imprimeu floral și niște volane inocente – rochia era atât de proaspătă, atât de vie, un spectacol în mișcare. Cei care asistau la prezentare au fost destul de dezamăgiți – „nu e sexy”, „arată straniu”, „zici că e un bărbat travestit” etc.
Cred că a venit momentul să analizăm mai atent cum au evoluat lucrurile și să încercăm să ne scuturăm. Purtați rochii, îndrăzniți să călcați în picioare toate formulele cunoscute, pentru a lăsa loc unora noi – s-ar putea să vă placă mai mult.
O rochie, mai mult decât orice altă piesă vestimentară, trebuie să vorbească despre tine în primul rând – nu trebuie să fie nici sexy, nici scurtă, nici decupată, dacă nu îți dorești asta.
În plus, o porți pentru că vrei să te simți bine, nu o porți pentru că trebuie să satisfaci o nevoie oarecare a unui bărbat. Sau, mai rău, a societății.
Foto: Imaxtree