Se iau 85 de metri patrati lipsiti de personalitate, se adauga cu grija, in doze rezonabile, culoare intensa si tonuri neutre, linii riguroase si elemente care respecta doar geometria naturii, influente masculine si tuse feminine. Rezultatul? O casa a echilibrului.
Cand arhitectul Hamid Nicola Katrib a preluat acest proiect, apartamentul abia fusese „incheiat', fara finisaje si dotari. Era, de altfel, prima locuinta, dintr-un complex de blocuri noi situate pe Splai, care intra deja pe mana proprietarului. Fadi Hammoud, om de afaceri libanez, instalat de multi ani in Romania si casatorit cu o romanca, era prea ocupat pentru a-si asuma supervizarea amenajarii. Asa ca a apelat la arhitectul pe care il cunostea si in care avea incredere.
Au urmat 3 luni de planuri, modificari, executie centimetru cu centimetru, vizite pe santier, probleme mici si satisfactii mari. In final, a rezultat un apartament sub semnul armoniei, cu un hol primitor, living si dining care comunica liber, o bucatarie spatioasa separata de dining printr-un perete din sticla mata, un dormitor, dressing, doua bai si doua balcoane mari. Suficient pentru nevoile unui cuplu care iubeste confortul.
Cand a inceput proiectul, apartamentul era abia finalizat, fara finisaje de niciun fel, fara instalatia de iluminat sau dotarile sanitare. Pe scurt, un teren viran care astepta sa prinda viata.
Acest lucru a permis, de altfel, si recompartimentarea din zona bucatariei, incapere care suferea de lumina insuficienta: un perete vitrat o separa acum de dining si lasa sa se ghiceasca, si dintr-o parte si din cealalta, functiunea complementara. Parchetul din lemn triplu stratificat, de la firma LDEDIL, comandat din Italia, are un aspect natural si o culoare foarte calda, care se imbina perfect cu tonurile casei. A fost, de altfel, primul finisaj ales, care a dictat paleta cromatica a intregii amenajari.
Partea cea mai grea s-a dovedit realizarea tavanelor, care erau simple in desene, dar mai greu de realizat. Toate camerele au tavan fals, cu linii moderne si cu diverse sisteme de iluminat, cum sunt spoturile incastrate, fara rama, de la Enlight, o noutate pe piata romaneasca, sau scafele cu lumina indirecta, care dau accentele necesare si pun in valoare anumite piese de mobilier.
Hamid Nicola Katrib, arhitect la Biroul de arhitectura si design Creadecoration, a realizat nu doar planurile, ci si punerea in opera. El a ales echipele si a supervizat fiecare etapa de executie. Mai ales ca avea un client care, odata stabilite toate detaliile, si-a dorit sa vina doar sa vada totul gata. Ceea ce, spune Hamid, e prilej de satisfactie pentru un arhitect: „O lucrare reusita, pentru mine, e cand reusesc sa surprind clientul, bucuria lui de la final, cand vede lucrarea in ansamblu, chiar daca a stiut toate elementele din timp'.