De obicei, un colt de Rai arata cam la fel in toate tipurile de ilustratii: natura luxurianta, lumina aurie si o senzatie acuta de bunastare asigurata. Trezeste-te! Traiesti in oras - un colt de rai fara beton si mobilier de design este pur si simplu inimaginabil!
In living si in zona pentru luat masa, lampi Caboche (medie si mare), lampadar mic Bague, si lampadar Zebrano, Mite, toate de la Foscarini. Canapeaua Reversi si masa Diamond sunt Molteni&C (Corpurile de iluminat Foscarini si mobilierul Molteni sunt disponibile la noi prin Class Living).
Dulapul BiMax din MDF vopsit (de la Class Living), aflat in locul de luat masa, precum si bucataria Scavolini placata cu sticla galbena si panourile fixe sau mobile, din MDF placat cu furnir natural (zebrano), au ajuns la inaltimea de 2,80 m.
Elementele verticale, prin racordarea si suprapunerea cu tavanul si pardoseala, potenteaza senzatia de inaltime a camerelor. In bucatarie, lampi Ingo Maurer – Tomato Soup si scaune Calligaris (disponibile prin Class Living).
Toate camerele, mai putin baile, au acces direct pe o terasa privata care inconjoara apartamentul pe 3 laturi (N – E – S). Spatiile de zi si terasa au pardoseala de calcar slefuit, iar in dormitor este parchet de stejar albit.
Apartamentul din Bucuresti pe care il privesti poate fi, fara probleme, un astfel de loc. Arhitectul Mihai Croitoru, care s-a ocupat de amenajarea lui, povesteste: „Oamenii apeleaza la mine din dorinta de a rezolva probleme de functionalitate spatiala, pe care le simt, dar nu le pot rezolva singuri.
Pot spune ca fac tuning de spatii, visand in timpul acesta la un penthouse cu terasa cat jumatate din amprenta blocului. Interventia mea s-a concretizat in modificarea unui apartament cu 4 camere, nefinisat la acel moment, intr-unul cu 3 camere, respectiv living cu loc de luat masa, birou semi-inchis, bucatarie inchisa, baie pentru zona de zi si un dormitor matrimonial cu baie proprie.
Pentru configuratia aleasa am fost nevoit sa modific pozitia bucatariei, de la sud la nord, sa deschid biroul catre living si sa renunt la parapetul geamurilor din living, accentuand continuitatea pardoselei de calcar. Pe langa aceste modificari de functiune, s-a dorit accentuarea inaltimii camerelor.
Dezgolind grinzile, am ridicat tavanul de rigips la 5 cm sub placa de beton armat. In afara timpului – oarecum dilatat – am reusit sa respectam proiectul in proportie de 95%. Vorbesc deja la plural, pentru ca am facut echipa foarte buna cu Andrei, clientul meu. S-a confirmat inca o data regula de aur a amenajarii unei locuinte: aceasta nu poate sa isi arate fata de Tcolt de rait fara un client care intelege si accepta.”
Pornind de la ce inseamna locuit si de la felul in care ne alegem o casa, am abordat cu Mihai subiectul spatiului in care traim dintr-un punct de vedere mai larg.
„Atentia fata de detaliu ar trebui sa depaseasca aria locuintelor, sa se extinda si catre exteriorul lor. Astept ziua in care vom putea numi colt de rai si strada pe care este blocul in care locuim. Sunt pregatit, pentru ca vad deja interesul pentru reabilitarea termica a fatadelor. Aceasta desfasurare de forte va putea fi dirijata si catre reabilitarea identitatii blocului, a strazii, a elementelor care compun cartierele-dormitor si nu numai.
Intrevad sansa conservarii valorilor imobiliare doar prin tratarea cu respect si stil a unor entitati urbane incarcate deja de istorie. Cred ca este o sansa unica prin care putem sa ridicam nivelul calitatii spatiului public, poate chiar la nivelul pretentiilor financiare cu care se faceau tranzactiile imobiliare inainte de criza”.
Fotografii: Cosmin Popescu
Text: arh. Mihai Croitoru