Rezultatul este un preparat delicios si light, un trifle de portocale numai bun pentru a incheia o cina servita in compania prietenilor. Puteti inlocui faina obisnuita cu faina de orez pentru a obtine un trifle fara gluten, adaugand inca o lingurita de praf de copt in compozitia blatului.
Pentru blat:
- 375g faina
- 340g iaurt grecesc integral
- 1 ou batut
- 150g zahar de cocos
- 113g unt topit
- o lingurita bicarbonat de soda
- o lingurita praf de copt
- doua linguri apa de flori de portocal
- 100ml lapte integral
- Incingeti cuptorul la 180C si ungeti cu unt fundul si peretii unei forme de copt patrata cu latura de 20cm. Adaugati toate ingredientele intr-un bol mare si amestecati cu un tel pana obtineti un aluat omogen, cu consistenta groasa.
- Turnati aluatul in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins timp de 40-45 minute, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi taiati in cubulete de aproximativ 2cm.
Pentru portocalele in sirop:
- 300ml apa
- 200g zahar de cocos
- doua portocale mari, curatate de coaja si membrane si taiate in segmente
- Puneti apa la fiert impreuna cu zaharul. Cand zaharul s-a dizolvat, adaugati segmentele de portocala. Reduceti focul si lasati sa fiarba timp de 10 minute, amestecand din cand in cand cu o lingura.
- Scoateti de pe foc, separati portocalele de sirop si lasati la racit.
Pentru portocalele in sirop:
- 400ml frisca lichida din lapte integral, neindulcita
- O lingurita praf de cardamom
- doua linguri miere
- Cu ajutorul unui mixer, bateti frisca pana ce se intareste, apoi adaugati treptat mierea si cardamomul si incorporati-le bine.
Citeste si:
Mousse de mango si portocale
Pentru asamblare:
- Asezati cateva bucati de blat la baza a 4 pahare transparente, adaugati deasupra lor cate doua linguri de sirop, apoi un strat de frisca si repetati pana obtineti inca doua straturi din fiecare.
- La final, adaugati segmentele de portocala deasupra ultimului strat de frisca si daca doriti, presarati cu fistic crud macinat. Puneti la frigider inainte de a servi.
Reteta & Foto: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro