1 Cind esti presata de timp: este bine sa pui sampania in congelator? Da, dar nu mai mult de o jumatate de ora. Mai bine lasa sticla intr-o frapiera umpluta pe jumatate cu apa rece si cuburi de gheata. Temperatura ideala la care se consuma sampania este undeva intre 8º C si 10º C. La temperaturi mai ridicate, sampania devine fada si isi pierde aroma. Din contra, este de preferat sa o bei ceva mai rece.
2 Care este metoda corecta prin care se deschide o sticla de sampanie? O mina tine strins dopul, cealalta invirte sticla – si nu invers! Apoi, ar trebui sa auzi un „poc!' foarte puternic. Nu te feri: pocneste. Tot ce cistiga urechile pierde cerul gurii!
3 Cupa, inalt sau in forma de lalea: care este paharul potrivit? Cupele sint tabu: nu pot concentra buchetul si nici nu permit perlelor sa se ridice la suprafata. In plus, in ele, aceasta bautura nobila se incalzeste foarte repede. Paharele inalte sint mai potrivite, dar ideale sint cele in forma de lalea.
4 Care este deosebirea dintre vinul spumos si sampanie? Amindoua sint din categoria vinurilor spumoase. Deosebire: sampania este considerata esenta, pentru ca obtinerea ei este foarte costisitoare. Inca din 1935, exista un regulament foarte strict: strugurii provin exclusiv din regiunea Champagne, sint culesi cu mina, sampania este lasata sa se matureze in pivnite din stinci calcaroase, perioada minima de pastrare este de 15 luni, iar fermentarea in sticla este obligatorie.
5 Din ce fel de struguri se obtine sampania? Trei soiuri sint admise: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.
6 Rosé-ul este ceva diferit? Da. Moët & Chandon Rosé este un amestec din vinuri albe si struguri rosii Pinot Noir.
7 Chiar functioneaza trucul cu lingura intr-o sticla deschisa? Trucul cu lingura tine de domeniul legendelor. Singurul mijloc de a pastra dioxidul de carbon cel mult doua zile intr-o sticla desfundata: un dop care inchide ermetic. Truc: daca stii sigur ca ai nevoie de mai mult de doua sticle de sampanie, ar trebui sa investesti intr-o sticla magnum: gustul este cu atit mai bine definit.
8 Sampania este cu atit mai buna, cu cit este mai veche? Da si nu. Cu cit sampania este mai pretioasa, cu atit poti s-o pastrezi mai mult timp.|nsa atunci cind paraseste pivnita, sampania are deja virsta optima. Asta inseamna cel putin 15 luni (Moët & Chandon Rosé: trei ani), iar sampania de recolta cel putin trei ani (Dom Pérignon: sapte). Sampania obisnuita nu trebuie pastrata mai mult de doi ani.
9 Se pastreaza culcata sau in picioare? Grea intrebare! Mult mai important este sa fie pastrata intr-un loc intunecos. Sampania trebuie ferita de lumina (chiar si de lumina artificiala!) si de agitatie. Temperatura trebuie sa fie constanta. 9-11º C este temperatura ideala pentru sampania de recolta.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock