Are un gust unic iar aroma de vanilie si gustul usor acrisor al laptelui batut te vor face sa iti doresti mai mult decat o singura felie. Este ideal de facut la ocazii speciale, datorita aspectului care atrage toate privirile.
Ingrediente:
- 370 g faina
- 25 g cacao pudra neindulcita
- 1 lingurita praf de copt
- 1/3 lingurita sare
- 400 g de zahar
- 120 g unt (la temperatura camerei)
- 1/3 cana ulei
- 3 oua mari
- 2 galbenusuri mari
- 30 ml colorant alimentar rosu
- 1 1/3 cana lapte batut
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 1/2 lingurita otet
Glazura:
- 350 g branza cremoasa
- 6 linguri unt nesarat
- 6 linguri unt sarat
- 1 lingurita esenta vanilie
- 560 g zahar pudra
Mod de preparare:
Incalzeste in prealabil cuptorul la peste 350 de grade. O sa ai nevoie de 3 tavi de copt pentru tort identice, pe care le vei unge cu unt si le vei pune hartie pentru copt de jur imprejur, apoi ungi si hartia cu unt. In cazul in care nu ai tavi suficiente, poti coace pe rand cele 3 blaturi.
Se adauga faina, praful de copt, sarea si pudra de cacao intr-un bol si se amesteca. In vasul unui mixer se pune untul si zaharul si se amesteca pana cand continutul capata o culoare pala si devine pufos. Adauga si uleiul si amesteca. Apoi adauga pe rand cate un ou si amesteca bine inainte sa adaugi urmatorul ou. Dupa ce ai terminat si continutul este legat, adauga galbenusurile de ou si colorantul alimentar si amesteca.
Intr-o cana gradata adauga laptele batut, esenta de vanilie si otetul. Lucrand in trei vase separat, incepand si terminand cu amestecul fainii, adauga o treime din amestecul cu faina alternand cu jumatate din vasul cu lapte batut. Amesteca pana cand continutul este uniform. Imparte aluatul in 3 tavi, in straturi relativ egale apoi lasa-le la cuptor pentru 26-30 minute.
Probeaza daca e copt blatul prin inteparea acestuia cu o scobitoare, care trebuie sa fie curata cand o scoti din blat. Dupa ce s-au copt, lasa-le la racit timp de 10 minute, apoi cu ajutorul unui cutit dezlipeste hartia de pe blat si invarte-l si pe cealalta parte pentru a se raci mai repede. Dupa ce este complet racit, unge-l cu glazura din crema de branza. Pune tortul la frigider.
Pentru glazura din crema de branza:
Amesteca cu mixerul in vasul acestuia branza cremoasa si untul pana cand continutul este fin si pufos. Adauga esenta de vanilie si zaharul pudra si amesteca pana cand noul continut are aceleasi caracteristici ca si cel anterior. Raceste amestecul apoi mai amesteca-l o data la mixer pentru a fi mai consistent.
Text: Claudia Covatariu
Foto: http://www.cookingclassy.com/