Portii: 10-12
Timp de pregatire: 20 min
Timp de coacere: 1 ora
Total timp: 1 ora 20 min
Note: Deoarece reteta necesita o temperatura atat de scazuta incearca sa eviti deschiderea cuptorului pe perioada coacerii. prajiturii.
Ingrediente
- 300 de gr de faina
- 2½ lingurite praf de copt
- ½ lingurite sare
- 8 linguri de unt nesarat , la temperatura camerei
- 300 gr zahar
- 4 oua
- 190 ml lapte integral
- 65 gr mac
- 1 lingurita esenta vanilie
- Coaja rasa a doua portocale
Glazura de portocale
- 250 ml suc de portocale
- 100 gr zahar
Instructiuni
1. Incalzeste cuptorul pana la 150 de grade Celsius. Unge peretii unei tavi cu unt si tapeteaz-o apoi cu faina. Pune-o deoparte.
2. Intr-un castron, cerne faina apoi adauga praful de copt si sarea. Pune-le deoparte.
3. Intr-un castron bate untul impreună cu zaharul pana cand mixul capata o textura usoara si pufoasa. Adauga ouale unul cate unul, si amesteca bine dupa fiecare adăugare.
4. Alterneaza adaugarea amestecului de faina cu laptele la crema preparata anterior, amestecand bine dupa fiecare adaugare.
5. Adauga semintele de mac, esenta de vanilie si coaja de portocala si amesteca pana cand acestea se incorporeaza uniform.
6. Se toarna aluatul in tava pregatita in prealabil.
7. Coaceți pentru 50 pana la 60 minute sau pana cand marginile tortului se desprind usor de peretii tavii, iar pentru a-l verifica introduce o scobitoare in blat. Daca aceasta iese curata atunci blatul este gata! Lasati prajitura sa se raceasca in tava timp de aproximativ 30 de minute si apoi puneti-o pe un suport sa se raceasca.
8. Se prepara glazura prin amestecarea sucului de portocale cu zaharul pana la dizolvarea celui din urma.
9. Folosind o scobitoare, fa niste gauri pe intreaga suprafata superioara a tortului si, incet, cu lingura, adauga glazura peste tort. Gaurile vor permite insiroparea blatului cu glazura preparata.
10. Feliaza tortul si serveste-l.
Text: Lavine Jianu
Foto: www.afamilyfeast.com