Ingrediente:
Pentru clatitele de ciocolata:
- 2 cani (250 gr) faina
- ¼ cana (30 gr) pudra de cacao neindulcita
- ¼ cana (50 gr) zahar
- 1 lingura praf de copt
- ½ lingura sare
- 3 oua mari, la temperatura camerei
- 2 cani (480 ml) lapte, la temperatura camerei
- 1 lingura extract pur de vanilie
- 2 linguri ulei vegetal sau de rapita
- Seminte de rodie pentru glazura, optional
- Zahar pudra pentru presarare, optional
Pentru mousse de ciocolata:
- 2 linguri (15 gr) pudra de cacao neindulcita
- ¾ cana (150 gr) chips-uri de ciocolata semi-indulcite
- 1 cana (240 ml) smantana
Preparare:
Intr-un bol mediu, pune laolalta faina, pudra de cacao, zaharul, praful de copt si sarea. Lasa bolul deoparte.
Intr-un cu mixer, fie electric sau fie ca apelezi la metoda manuala, bate ouale timp de un minut. Adauga laptele si extractul de vanilie. Adauga si mixul de faina si bate timp de un minut, doua, la o viteza medie pana in momentul in care se omogenizeaza. A nu se bate prea mult, intrucat aluatul poate deveni mult prea rigid! Acopera amestecul cu o hartie de plastic astfel incat sa atinga suprafata aluatului. Lasa-l sa se aseze timp de 30 de minute. Cand aluatul este numai gata de preparat clatite, pune putin ulei vegetal.
Incalzeste o tigaie de aproximativ 30 de cm la foc mediu. Pune mai putin de ¼ cana de aluat in tigaia incalzita, rotiti-o rapid astfel incat aluatul sa acopere uniform partea de jos a vasului. In aproximativ un minut, in momentul in care marginile clatitei incep sa se ridice, intoarceti-o cu ajutorul unei spatule. Las-o la copt pentru inca 30 de secunde si pune clatita pe o farfurie. Vei obtine aproximativ 20 de clatite. Lasa-le la racit complet. Poti pune clatitele intr-o folie de plastic si sa le lasi la racit timp de o zi.
Pentru a face umplutura de ciocolata, dizolva pudra de cacao in ¼ cana (60 ml) apa fierbinte. Lasa vasul deoparte.
Prin metoda bain-marine, topeste chips-urile de ciocolata pana devin omogene. Indeparteaza-le de la caldura si lasa-le sa se raceasca. Amesteca acest continut cu mixul de cacao.
Intr-un bol de mixer, bate smantana pana in momentul in care ea capata o forma dura. Pune smantana in ciocolata topita si amesteca usor pana nu mai ramane nicio urma de alb.
Intinde o lingura consistenta de umplutura pe o clatita. Pune o alta clatita peste si intinde inca o lingura de mousse de ciocolata. Repeta pana folosesti toate clatitele. Pune tortul intr-un container etans la frigider si lasa-l la racit pana cand este gata de servit. Repeta procedeul pana cand tortul este consumat in totalitate. Pune in varful tortului o cantitate generoasa de zahar pudra folosind o sita si seminte de rodie, chiar inainte de servire.
Text: Denisa Matei
Foto: sweetandsavorybyshinee.com