Portii: 12
Timp de preparare: 1 ora
Dificultate: medie
Ingrediente:
- 3 cani faina
- 3 cani lapte
- 3 oua mari
- Sare de mare
- Ulei de masline
- 150 g ciocolata neagra de buna calitate (70% cacao solida), zdrobita, plus extra pentru servire
- 50 g unt nesarat, taiat in cubulete
- 180 g alune si nuci braziliene, prajite
- 600 ml crema de branza de gatit
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 ½ linguri de zahar pudra
- 1 cosulet de zmeura proaspata sau decongelata (pentru servire)
Indicatii:
Pune faina, laptele, ouale si un varf de sare intr-un bol si bate-le pana devin un aluat neted. Adauga o cantitate mica de ulei de-a lungul unei tavi mici rezistenta la grasime si pune-o la foc mediu. Sterge usor cu hartie de bucatarie. Cand tigaia s-a incins, adauga o lingura mare de compozitie si misca tigaia circular astfel incat compozitia sa fie pe intreaga suprafata a tigaii. Coace-le pe ambele parti timp de doua-trei minute pana capata o culoare usor aurie. Repeta pana ce ai folosit intreaga compozitie si pune clatitele pe o parte.
Topeste ciocolata zdrobita, untul si un varf de sare intr-un bol rezistent la caldura deasupra unei oale cu apa clocotind (nu permite bolului sa atinga apa). Amesteca din cand in cand.
Zdrobeste intre timp nucile prajite pe o suprafata curata. Pana la acest timp, ciocolata trebuie sa se fi topit deja; inlatur-o de la caldura, toarna 200 ml de crema si o mana de nuci. Bate crema ramasa cu vanilia si zaharul pana ce textura devine mai groasa.
Pentru a forma tortul, intinde un strop de crema de-a lungul unei farfurii, pune o clatita deasupra si preseaza usor. Pune niste ciocolata deasupra clatitei. Pune inca o clatita peste si inca una dupa. Continua sa faci asta si alterneaza cremele pana ai epuizat toate clatitele. Adu-ti aminte sa pastrezi niste crema pentru a pune deasupra.
Netezeste partile cu o spatula, iar apoi toarna crema ramasa si presara cateva bucatele de ciocolata neagra. Decoreaza partea de sus cu cateva bucati de zmeura (optional). Tortul e numai gata de servit.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock
Cum faci clatite. Trucuri ca să-ți iasă cele mai pufoase clătite