Ingrediente:
Pentru blat:
• 1 cana unt nesarat, taiat in bucati; separat, ai nevoie de unt si pentru tigaie
• ⅓ cana faina; separat, ai nevoie de faina si pentru tigaie.
• 225 grame de ciocolata amaruie rasa (cel putin 70 % cacao)
• 1 cana de zahar
• 4 oua mari
• ¾ lingurita sare
Glazura si ornare:
• 225 grame de ciocolata amaruie (cel putin 70 % cacao), rasa marunt
• 56 grame de unt nesarat, taiat in bucati mici
• ½ lingurita de sare
• ½ ceasca de zahar pudra
• ½ ceasca vin rosu (cum ar fi Pinot Noir)
Mod de preparare:
Ustensile speciale: forma rotunda pentru tort, de 23 cm.
Blat:
Preincalzeste cuptorul la 325°. Adauga unt si faina in tigaie. Topeste ciocolata, zaharul si cana de unt intr-un bol termorezistent plasat intr-o cratita cu apa care fierbe (bolul nu trebuie sa atinga apa); amesteca aproximativ 3 minute pana cand ciocolata este aproape topita. Ia bolul de pe foc si continua sa amesteci pana cand ciocolata se topeste complet. Apoi las-o sa se raceasca complet.
Folosind un mixer la viteza medie, adauga, pe rand, cate un ou compozitiei de ciocolata. Se amesteca bine cu mixerul dupa fiecare ou adaugat. Continua sa amesteci pana cand compozitia capata consistenta, devine ca o spuma. Redu viteza mixerului si adauga sare si ⅓ cana de faina; amesteca pana se omogenizeaza. Toarna aluatul in tava si netezeste la suprafata.
Se coace blatul pana cand devine ferm si marginile sunt putin mai rumenite., aproximativ 55-65 minute (ia ca reper felul in care arata blatul, daca introduci un tester in jumatatea blatului, te va induce in eroare si blatul nu va fi cu adevarat facut.
Glazura si ornare:
Incalzeste ciocolata untul si sarea intr-un bol termorezistent asezat peste o oala cu apa care fierbe (vasul sa nu atinga apa), si amesteca aproximativ 5 minute pana cand ciocolata si untul sunt topite. Adauga zaharul pudra.
Intre timp, adu vinul pe care il pui la fiert intr-o cratita mica. Ia de pe foc amestecul de ciocolata si amesteca-l cu vinul fiert; lasa-l sa se raceasca pana cand se ingroasa putin dupa care amesteca 8-10 minute cu o spatula pana cand aceasta poate lasa o urma vizibila in compozitie.
Aseaza blatul pe un gratar peste care ai pus o foaie de copt. Toarna glazura peste el si intinde-o uniform pe suprafata sis pre margini cu o spatula. Lasa tortul 2-3 ore la temperatura camerei, pana cand se aseaza glazura.
Tortul poate fi preparat si cu 2 zile inainte. Lasa-l la rece. Serveste-l la temperature camerei.
de Oana Oachesu
Foto: Delicious vegan chocolate cake from Shutterstock.