Portii: 10
Timp de coacere: 1h 30 de minute
Dificultate: medie
Ingrediente:
- 200 g unt nesarat (plus extra pentru uns)
- 200 g ciocolata neagra (70%)
- 1 lingura cafea tare
- 6 oua mari
- 250 g zahar pudra
- 70 g pudra de cacao (plus extra pentru glazura)
Indicatii
Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Unge o tava de tort de 20 de cm cu putin unt si pune peste o foaie rezistenta la grasime.
Pune un bol mediu termorezistent peste un bol de apa fierbinte la un foc mediu-scazut (metoda bain-marine). Pune ciocolata rupta in bucatele mici si adauga untul permitandu-le sa se topeasca. Amesteca din cand in cand pana in momentul in care textura capata un aspect lucios si neted. Indeparteaza cu grija bolul de lpe foc, adauga si cafeaua si pune-l deoparte sa se raceasca.
Separa albusurile de galbenusuri in doua boluri mari. Bate albusurile timp de un minut sau doua sau pana cand capata o forma.
Adauga zaharul galbenusurilor si bate-le timp de sapte minute sau pana cand culoarea galbenusurilor se diminueaza. Adauga pudra de cacao si un varf de sare, dupa care acopera-l usor si permite ingredientelor sa se imbine corespunzator.
Pune si mixul de ciocolata, dupa care adauga si amesteca cu grija albusurile de oua pana cand totul devine neted.
Transfera continutul in tava pregatita si pune-o in cuptorul preincalzit timp de o ora sau pana cand scobitoarea cu care verifici aluatul iese curata.
Lasa blatul sa se raceasca complet, dupa care serveste-l cu un praf de pudra de cacao si zmeura proaspata.
Valori nutritionale pentru 100 de g:
- Calorii: 438
- Grasimi: 31,4 g
- Saturate: 17,8 g
- Proteine: 7 g
- Carbohidrati: 33 g
- Zaharuri: 31,4 g
- Sare: 0,5 g
- Fibre: 2,8 g
Text: Denisa Matei
Foto: www.jamieoliver.com