Un deliciu pentru iubitorii de ciocolata si pasionatii de dulciuri.
Pentru blat:
- 60g pudra de cacao
- 100g zahar de cocos
- Un ou plus un galbenus de ou
- ½ lingurita extras pur de vanilie
- Coaja rasa de la o jumatate de portocala
- 80ml ulei de masline
- 60g faina
- ¼ lingurita sare
- ½ lingurita bicarbonat de soda
- ½ lingurita praf de copt
- Doua smochine, taiate in jumatati, pentru decor
- Fulgi de sare, pentru decor
- Incingeti cuptorul la 180C. Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 15cm, ideal cu fund detasabil.
Amestecati cacaua cu 60ml apa fierbinte pana obtineti o pasta. - Intr-un bol, cerneti faina, bicarbonatul de soda, praful de copt si sarea.
- Cu ajutorul unui mixer, bateti zaharul de cocos cu oul, galbenusul de ou, vanilia si coaja de portocala pana obtineti o compozitie deschisa la culoare si groasa, timp de aproximativ trei minute.
- Cu mixerul pornit, turnati incet uleiul de masline si incorporati-l bine. Adaugati amestecul de cacao si bateti pana ce s-a incorporat. Adaugati amestecul de faina si incorporati-l cu ajutorul unei linguri de lemn, cu miscari lente, pana ce obtineti o compozitie omogena.
- Turnati compozitia in vasul pregatit si coaceti timp de 25-30 minute, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Citeste si:
Tort de capsuni si biscuiti, fara coacere
Pentru sirop (optional):
- 125ml apa
- 1½ linguri sirop de artar
- Coaja rasa de la o portocala
- Puneti apa si siropul de artar intr-o cratita pe foc mic.
- Cand incepe sa fiarba, scoateti de pe foc si adaugati toate celelalte ingrediente.
- Lasati sa se raceasca pana ce veti folosi.
Pentru glazura:
- 120g ciocolata neagra, min. 70% cacao, taiata bucatele mici
- Doua lingurite sirop de artar
- 4 linguri ulei de cocos, topit
- Un praf de sare
- Un praf de piper
- Adaugati toate ingredientele intr-o cratita asezata pe foc mic si amestecati bine pana ce se topeste ciocolata complet si ati obtinut o consistenta cremoasa si omogena.
Pentru asamblare:
- Daca ati optat pentru varianta insiropata, asezati tortul cu partea de jos in sus pe o suprafata curata si cu ajutorul unei linguri sau al unei pensule, insiropati-l bine.
- Intoarceti tortul insiropat si asezati-l pe platoul in care il verti servi.
- Alternativ, il veti aseza neinsiropat pe platoul pe care urmeaza sa il serviti.
- Turnati glazura calda peste tort, decorati cu jumatatile de smochine si presarati cu fulgi de sare, daca doriti.
- Serviti de indata sau puneti la frigider pana ce glazura s-a intarit. Daca iubesti smochinele, tine minte cum faci dulceata de smochine!
Reteta & foto de Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro