ELLE celebrează în luna decembrie 27 de ani de existență în România, dar și o nouă ediție ELLE Style Awards, evenimentul care recompensează performanțele colaboratorilor noștri din industriile fashion & adiacente. Fă cunoștință cu nominalizații noștri și nu uita să-i votezi.
Tort de ciocolata cu ulei de masline si smochine, de Ioana Dumitrescu
Intotdeauna este momentul potrivit pentru un tort bogat de ciocolata - iar acesta este foarte usor de preparat, nu contine zahar rafinat si arata excelent!
Un deliciu pentru iubitorii de ciocolata si pasionatii de dulciuri.
Pentru blat:
60g pudra de cacao
100g zahar de cocos
Un ou plus un galbenus de ou
½ lingurita extras pur de vanilie
Coaja rasa de la o jumatate de portocala
80ml ulei de masline
60g faina
¼ lingurita sare
½ lingurita bicarbonat de soda
½ lingurita praf de copt
Doua smochine, taiate in jumatati, pentru decor
Fulgi de sare, pentru decor
Incingeti cuptorul la 180C. Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 15cm, ideal cu fund detasabil.
Amestecati cacaua cu 60ml apa fierbinte pana obtineti o pasta.
Intr-un bol, cerneti faina, bicarbonatul de soda, praful de copt si sarea.
Cu ajutorul unui mixer, bateti zaharul de cocos cu oul, galbenusul de ou, vanilia si coaja de portocala pana obtineti o compozitie deschisa la culoare si groasa, timp de aproximativ trei minute.
Cu mixerul pornit, turnati incet uleiul de masline si incorporati-l bine. Adaugati amestecul de cacao si bateti pana ce s-a incorporat. Adaugati amestecul de faina si incorporati-l cu ajutorul unei linguri de lemn, cu miscari lente, pana ce obtineti o compozitie omogena.
Turnati compozitia in vasul pregatit si coaceti timp de 25-30 minute, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Puneti apa si siropul de artar intr-o cratita pe foc mic.
Cand incepe sa fiarba, scoateti de pe foc si adaugati toate celelalte ingrediente.
Lasati sa se raceasca pana ce veti folosi.
Pentru glazura:
120g ciocolata neagra, min. 70% cacao, taiata bucatele mici
Doua lingurite sirop de artar
4 linguri ulei de cocos, topit
Un praf de sare
Un praf de piper
Adaugati toate ingredientele intr-o cratita asezata pe foc mic si amestecati bine pana ce se topeste ciocolata complet si ati obtinut o consistenta cremoasa si omogena.
Pentru asamblare:
Daca ati optat pentru varianta insiropata, asezati tortul cu partea de jos in sus pe o suprafata curata si cu ajutorul unei linguri sau al unei pensule, insiropati-l bine.
Intoarceti tortul insiropat si asezati-l pe platoul in care il verti servi.
Alternativ, il veti aseza neinsiropat pe platoul pe care urmeaza sa il serviti.
Turnati glazura calda peste tort, decorati cu jumatatile de smochine si presarati cu fulgi de sare, daca doriti.
Serviti de indata sau puneti la frigider pana ce glazura s-a intarit. Daca iubesti smochinele, tine minte cum faci dulceata de smochine!