Acest desert delicios ii va multumi chiar si pe cei mai pretentiosi invitati. Amestecul de arome si texturi, precum si racoarea inghetatei, fac ca acest tort sa fie cu adevarat special.
Urmareste reteta si iti va fi foarte usor sa il pregatesti si tu!
– 350 gr de smantana
– 2 linguri de unt de arahide
– 1 praf de sare
– 170 gr de ciocolata neagra, tocata marunt
– 160 gr de alune prajite, sarate, tocate marunt
– 800 gr inghetata de vanilie
– 800 gr inghetata de ciocolata
– 6 linguri de zahar
– 1 lingura de miere
– 2 linguri de apa
– 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
– 1 praf de sare de mare
1. Intr-o cratita de marime medie, combina smantana cu untul de arahide si cu sarea si adu-le aproape de temperatura de fierbere. Toarna amestecul peste ciocolata, intr-un bol mediu. Lasa sa se topeasca ciocolata, aproximativ un minut, apoi amesteca pana la omogenizare.
2. Lasa inghetata de vanilie sa se topeasca, aproximativ 10 minute. Intre timp, asaza folie de plastic intr-o tava rotunda de tort. Intinde inghetata de vanilie intr-un strat egal in tava. Intr-un bol, amesteca jumatate din cantitatea de alune tocate cu 3 sferturi din amestecul de smantana si ciocolata, si pune inca un strat peste cel de vanilie. Pune-le la frigider pentru a se intari, cel putin 2 ore.
3. Lasa inghetata de ciocolata sa se topeasca, aproximativ 10 minute. Intinde si un strat din aceasta inghetata peste tortul din frigider si pune-l din nou la rece, cel putin inca 2 ore.
4. Intre timp, intinde cealalta jumatate din cantitatea de alune tocate intr-un strat egal pe o bucata de folie de aluminiu. Amesteca zaharul, mierea si apa la temperatura de fierbere intr-o cratita mica. Fierbe amestecul aproximativ 5 minute, pana cand siropul prinde o culoare aramie. Ia cratita de pe foc si adauga si bicarbonatul de sodiu. Imediat ce amestecul se mai deschide la culoare si incep sa se formeze bule la suprafata, toarna-l peste alune. Lasa-l sa se raceasca de tot si se va intari. Sparge-l in bucatele mici.
5. Scoate tortul din frigider, asaza-l invers pe o farfurie, si toarna restul amestecului de smantana si ciocolata peste el, permitandu-i sa curga pe margini. Presara bucatelele de alune caramelizate peste, iar apoi sarea de mare. Pana la momentul servirii, pastreaza tortul la frigider.
Text: Ruxandra Marin
Foto: www.realsimple.com